Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Filtry, HDR, rozterki amatora

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Filtry, HDR, rozterki amatora

Mam dylemat.

Interesuje mnie fotografia pejzażowa, jak już niektórzy, oglądając moje próby zrobienia dobrego landszaftu, zapewne się zorientowali.

Problem ze zdjęciami pejzażowymi -- poza ujęciem dobrego kadru oczywiście -- jest duża dynamika tonalna sceny. Matryca E-1 jest czuła na większy zakres niż inne aparaty (tak mówią, no co), ale i tak czasem nie wystarcza.

Rozwiązaniem są oczywiście filtry połówkowe, oczywiście z systemu Cokin.

Zaletą takiego rozwiązania jest posiadanie pełnej kontroli nad zdjęciem, szeroka gama dostępnych filtrów, dużo materiałów "szkoleniowych", które można poczytać i pouczyć się o efektach, jakie można za pomocą filtrów osiągnąć.

Wadą zaś jest to, że filtry Cokina są średnio-dobrej jakości, tak to określmy. Oczywiście, w sprzedaży są filtry, mocowane do uchwytów Cokina, ale kosztują one koszmarne pieniądze (od 500 złotych w górę); nie wiem, czy dla mnie, jako amatora z ambicjami, ale nadal amatora, filtry takie są potrzebne -- nigdy zdjęć nie będę sprzedawał, nigdy koszty się nie zwrócą. Oczywiście, należy tutaj podkreślić, że standardowe filtry Cokina -- te plastikowe -- najprawdopodobniej są wystarczająco dobre do moich zastosowań, więc problem znika.

Rozwiązaniem alternatywnym jest kupno programu Photomatix.

Pooglądałęm zdjęcia Radka, poczytałem sobie trochę (tutaj jest fajny artykuł: http://www.naturescapes.net/072006/rh0706_1.htm). Powiem tak -- efekty są zachwycające. I, w moim mniemaniu, Photomatix zastępuje filtry, przynajmniej połówkowe szare.

Chwilowo nie stać mnie nie zakup i tego, i tego, planuję do tego zakupić 11-22, więc trochę wydatków w najbliższej przyszłości będę miał, poradźcie więc, dobrzy ludzie, co, według was, jest zakupem rozsądniejszym, dającym większe możliwości i tak dalej...

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Mam co prawda niewielkie doświadczenie z HDRami, ale wydaje mi się, że ten sposób obróbki zdjęć lepiej stosować w sytuacjach, kiedy duże różnice tonalne rozłożone sa w nieregularny spsób (np. cienie drzew, etc.) - tak jak np. na tym zdjęciu, połówka nie pomogłaby ci wyciągnąć szczegółów w cienach po prawej stronie.
    http://img240.imageshack.us/img240/4...0310hdrhu8.jpg

W sytuacji kiedy masz prosty podział (niebo-ziemia) szare połówki dadzą ci lepsze efekty - co by nie mówić, HDR jest znaczna ingerencją programową, wpływającą na jakość zdjęcia. Szczególnie jeśli stosujesz HDR z kilku wywołanych RAWów. Z kolei HDRowanie z kilkoma ustawieniami ekspozycji w momecie wykonwyania zdjęcia jest dużo bardizje pracochłonne, wymagające statywu i nie dające się zastosowac w wielu sytuacjach (np. wtedy, kiedy chmury przesuwaja sie dość szybko).

Moja technika opiera się na szarych połówkach, ew. tzw. kanapkach w PS. Klasyczne HDRy stosuję nieczęsto (zdjęcia wydająmi sie zbyt mało naturalne), zawsze wywołując kilka jpgów z jednego RAWa.
    To tyle moich obserwacji, pozdr.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Tylko, ze wywoływanie kilku jpg z jednego rawa trochę mija się z celem, bo i tak podobny efekt uzyskasz bawiąc się krzywymi :/

PO: zdjęcie mi się podoba - ładne kolorki.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Czyli na dwoje babka wróżyła, raz trzeba tak, drugi raz z kolei lepiej tak.

Wiadomo.

W pejzażach dobre jest to, że są dość statyczne -- pomijając oczywiście sytuacje, gdy jest silny wiatr i po niebie pędzą chmury, a gałęzie gwałtownie się na wietrze kołyszą. Wtedy połówka. Albo jeszcze coś innego...

Statyw mam stabilny, E-1 umożliwia naświetlanie pięciu ekspozycji w bracketingu, więc jedyne, o co muszę się martwić to uniknięcie wibracji podczas wyzwalania migawki i naciskania guziczka.

A efekty naprawdę powalają.

Tutaj przykład, kadr dość przypadkowy:
    http://img145.imageshack.us/my.php?image=wierzbaoj5.jpg

Drugie, trochę lepsze moim zdaniem:
    http://img158.imageshack.us/my.php?image=drzewooz7.jpg

Obawiam się, że skończy się na kupnie tak zestawów filtrów, jak i programu ;-)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    lgrabun, drugie ciekawie wyszło, naturalnie (w przeciweństwie do moich HDRów )
    Jest dokładnie tak jak napisałeś - nie ma rozwiązania uniwerslanego. HDR nie zastapi ci połówek, połówki nie zastąpią ci HDRu.

grizz, możliwe że masz racę, b. rzadko używam krzywych bo nie potrafię się nimi posługiwać niestety...
    Pokażę ci inny przykład - dwa zdjęcia; pierwsze to jpg wg ustwień aparatu, drugi hdr z RAWa. Nie patrz na technikę (przejarane chmury czy szumy w niektórych miejscach - dałem tam ciała, zdjęcie jest skopane technicznie) - popatrz tylko na to jakie mozliwości dłubania przy cieniach dostajesz (np. na pniu drzewa z lewej strony!!!). Nie wiem czy krzywymi dałoby się... (trzba by spytac jakiegoś dobrego PSuja).

jpg z aparatu
    http://img124.imageshack.us/img124/8063/p6140237zh8.jpg

HDR
    http://img213.imageshack.us/img213/3...0237hdrmu5.jpg

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Jak używasz bracketingu to przełącz na zdjęcia seryjne, wtedy wystarczy nacisnąc raz... zresztą MZ najlepiej zawsze trzymać aparat na seryjnych... nigdy nie wiadomo co się zdarzy
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Jak używasz bracketingu to przełącz na zdjęcia seryjne, wtedy wystarczy nacisnąc raz... zresztą MZ najlepiej zawsze trzymać aparat na seryjnych... nigdy nie wiadomo co się zdarzy :D
    A, dzięki za poradę. Nie wiem, czy to istotnie działa, ale dzisiaj się przydało. Wyniki później :-)

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    -> mariush
    zdjecie z aparatu duuzo fajniejsze
    hdr wyglada mega sztucznie, i straszny szum...
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konukera
    -> mariush
    zdjecie z aparatu duuzo fajniejsze
    hdr wyglada mega sztucznie, i straszny szum...
    W wątku pałacowym chodziło mi o tę wypowiedź: https://forum.olympusclub.pl/forum19...6cc58e0f#55632
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Tylko, ze wywoływanie kilku jpg z jednego rawa trochę mija się z celem, bo i tak podobny efekt uzyskasz bawiąc się krzywymi :/
    Hm, a coz szkodzi na przeszkodzie by robic braceting w rawach w serii z pilotem i na statywie?
    Ewentualny argument o wielkosci plikow mnie nie dotyczy, sprezentowałem sobie databank 60 GB.