Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Zapraszam do jadalni

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Zapraszam do jadalni

Pałac Poznańskiego, sala balowa - 15 klatek, 3 kadry, HDR, ZD11-22, E330
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: Zapraszam do jadalni

(zbiera szczękę):

"Robi wrażenie" to mało powiedziane.

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    A niech Cię! Wspaniała robota. Może kilka słow o kuchni, jak to z tymi klatkami itd.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Radosław,
    Doczepiam się:
    1)zbyt dużo przedpola z lewej;
    2) rażący kontrast pomiędzy odcieniami na dywanie - lewa i prawa strona - żółć i dzienny błekit;
    3) sztuczka z odbiciem świateł w blacie stołu trochę burzy spokój wnetrza, ponieważ światła są bardzo agresywne;
    4) powyższa sztuczka narzuciła kompozycję zbyt zniekształcając blat stołu, co koliduje troszkę z elegancją wnętrza i rytmiką stor oraz co dominuje, przytłacza pozostałe elemnty wystroju wnętrza oraz nie pozwala delektować się w pełni delikatnym światłem kładącym się na sufit i ściany;
    5) ucięte z lewej okno burzy rytmikę na lewej ścianie.

Jak widać, do wszyskiego można się przyczepić. Zwróć uwagę, że poruszyłem tylko minusy, dlatego moja ocena nie jest obiektywna

Pzdr, TJ

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ
    A niech Cię! Wspaniała robota. Może kilka słow o kuchni, jak to z tymi klatkami itd.
    Trochę o kuchni napisałem tu: Pałac Poznańskiego. Na więcej to musisz poczekać jak wymodze oba teksty, o panoramie (to już next week) i nowy o HDR.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    na pelnym ekranie wymiata!!!
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Radosław,
    Doczepiam się:
    1)zbyt dużo przedpola z lewej;
    2) rażący kontrast pomiędzy odcieniami na dywanie - lewa i prawa strona - żółć i dzienny błekit;
    3) sztuczka z odbiciem świateł w blacie stołu trochę burzy spokój wnetrza, ponieważ światła są bardzo agresywne;
    4) powyższa sztuczka narzuciła kompozycję zbyt zniekształcając blat stołu, co koliduje troszkę z elegancją wnętrza i rytmiką stor oraz co dominuje, przytłacza pozostałe elemnty wystroju wnętrza oraz nie pozwala delektować się w pełni delikatnym światłem kładącym się na sufit i ściany;
    5) ucięte z lewej okno burzy rytmikę na lewej ścianie.

Jak widać, do wszyskiego można się przyczepić. Zwróć uwagę, że poruszyłem tylko minusy, dlatego moja ocena nie jest obiektywna
    Doczepiaj się doczepiaj. Zbieram dopiero doświadczenia w łączeniu HDR i panoram. Ten kadr miał być dłuższy, ale rozjechały się szprosy w oknach. Nie chciało mi się walczyć drugi raz i ciachnąłem bliżej kwadratu. Akurat ta trójca koncentruje się na stole, więc jest on wyeksponowany i nie dziwię się, że przeszkadza w oglądaniu ścian. Kryształowy stół Poznańskiego to złośliwa bestia, już kiedyś próbowałem go uwiecznić na jednej ekspozycji i była to porażka.

Na takie zdjęcia trzeba iść z dokładną wizją wykonywanego kadru (lub licząc na wycięcie czegoś ciekawego z większego kadru). Może w wolnej chwili rozwinę tę nieszczęsną lewą stronę, bo na panoramie 360 stół jest o wiele mniej znaczącym obiektem (fotografowany "z żaby"). Ściany poogladaj sobie na panoramie (link w odpowiedzi wyżej).

Dywan - niebieski i żółty mnie kręci. To jest właśnie piękne, że się tak światełko miesza.

A tak na marginesie, to jest kotlet, tylko z bajerkami, ot nowe możliwości, którymi się bawię. Ze mnie artysty nie będzie. Pokazuję to, by nakręcić innych do takich eksperymentów.

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Radosław,

Poprzedni mój post, to było czepianie się.

Poza tymi mankamentami (w moich oczach) uważam to zdjęcie za godne uwagi. Wbrew moim biadoleniom pokazuje ono ładnie, przyjemnie, przystępnie oraz z widoczną koncepcją fotografa wnętrze pomieszczenia, wnetrze bryły, czyli jest na nim przestrzeń, jest to przestrzeń wewnątrz bryły. Swiatła wewnętrzne i zewnetrzne dodają nie tylko uroku, ale pomagają uzmysłowić geometrię bryły. Fotka daje pojęcie o dekoracji, o wyposażeniu, a także o założeniach artystycznych, o koncepcji projektanta wnętrza.
    Osobną sprawą jest doskonała jakość techniczna pozwalająca delektować się wszelkimi sztukateriami i innymi dekoracjami. Najbardziej podoba mi się praca obiektywu, doskonale chwycił światło, ze wszystkimi subtelnościami, innymi słowy obiektyw ma dobry MTF, czyli funkcję przenoszenia kontrastu.
    Zdjęcie to jest dla mnie jednym z najbardziej przemyślanych podejść do tematu.

Pzdr, TJ

robin102
    Gość
    podoba mi się ta fota , namęczyleś sie mocno, może troszkę szkoda ,że okien nie dało się jakoś przygasić

| OlyJedi Awatar szklarz
    Mieszka w
    Tarnów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Sliczna fotka nic dodac nic ujac
    Pozdrawiam
    Adam Gandziarowski