Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Kaszubskie krajobrazy

excel
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    Chodzi o to, że twoja analiza zdjęcia bardziej przypomina opis potrawy po rozłożeniu jej na czynniki pierwsze niż finalne wrażenie z jej smakowania. Porównać mozna ją do pisania o kluskach "300 g. mąki, 200 g. wody, 10 g. soli, etc." zamiast "słone, słodkie, dobre, niedobre".
    Mariush,

jakos dziwnie jestem przekonany, ze bardziej nadajesz sie do zagniatania, gotowania klusek i posprzatania kuchni po kulinarnych wypocinach, niz dyskutowania na temat ich smaku, a juz nie daj Boze dyskutowania na temat fotografii.
    Powyzszym postem po raz kolejny udowodniles, ze bardziej stac Cie na obrazanie niz konkretna, oparta na wiedzy dyskusje.

excel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    mariush,

Rozumiem. Lubisz dyskutować o efekcie finalnym, ale już o ingrediencji Twich fotek, o tym, jak dochodzisz do końcowego efektu - sza.
    Myślę, że mówiąc metaforycznie "szkiełko i oko" jest Twom wrogiem.
    Trzymasz się twardo tezy, że nie należy dochodzić do wartości zdjęcia poprzez jego analizę. Muszę powiedzieć, że jest to bardzo nowatorski postulat. Dodam, że w moich oczach raczej bardzo wsteczny i miast propagować myślenie, podtrzymuje pokutujące tu i ówdzie przekonanie, że fotografowanie jest rzemiosłem nie wymagającym wysiłku umysłowego, a obcowanie z fotografią powinno być konkretne - zdjęcie jest złe lub dobre, bez pytania - dlaczego.

Pzdr, TJ

dinx6
    Gość
    w sumie też powinienem gnieść kluski, miast zabierac głos w sprawie, ale...zgadzam się z mariushem. nie rozumiem takiego interpretowania fotografii, jakie prezentuje tadeusz jankowski. jestem pod wrażeniem erudycji, ale dla mnie to nie jest "uwolnij myślenie", a "chodź za mną", w pewien sposób nawet narzucanie odbiorcy określonej interpretacji, pozbawianie go szansy spojrzenia na fotografię w sposób subiektywny (tak, subiektywny) i wyciągnięcie z niej własnych wniosków. przez pryzmat własnego charakteru, upodobań, sposobu odbierania świata itd.

podobnie jak nie rozumiem rozkładania fotografii na czynniki pierwsze, mąkę, sól, mocne punkty itd. nie dzielę zdjęć na dobre i złe, tylko na takie które do mnie w jakiś sposób przemawiają lub nie. i tyle. świadomie olewam czasem złe balanse bieli, podobają mi się krytykowane tu mocno praca niejakiej sarachmet a zupełnie nie trafia do mnie foto odrapanej ściany lub tępe widokówki znad morza.

jestem oczywiście świadom tego, że cała ta gromadzona latami wiedza przekłada się technicznie na wrażenie, ale posługiwanie się nią w taki sposób raczej zatyka umysł, niż pobudza szare komórki. oczywiście, każdy ma prawo się z tym nie zgadzać.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    dinx,

Piszesz:

„zgadzam się z mariushem. nie rozumiem takiego interpretowania fotografii, jakie prezentuje tadeusz jankowski. jestem pod wrażeniem erudycji, ale dla mnie to nie jest "uwolnij myślenie", a "chodź za mną", w pewien sposób nawet narzucanie odbiorcy określonej interpretacji, pozbawianie go szansy spojrzenia na fotografię w sposób subiektywny (tak, subiektywny) i wyciągnięcie z niej własnych wniosków. przez pryzmat własnego charakteru, upodobań, sposobu odbierania świata itd.”

Wnioskuję z powyższego cytatu, że reprezentujesz bardzo częstą postawę, którą można opisać następująco:

– nie będzie mi nikt narzucał, jak mam robić i co mam robić;
    - swoje uwagi proszę zostawić dla siebie;
    - ja jestem subiektywny, ja jestem ja i chcę nim pozostać.

Otóż Twoja postawa skłania do traktowania każdej opinii innej niż Ty posiadasz, jako próby narzucenia swojego sposobu myślenia, wręcz próby przymuszenia, narzucenia innego poglądu na świat. Głoszenie teoretycznych założeń, jak w cytacie powyżej, że otwarta dyskusja prowadzi do narzucania swego zdania i wywłaszczenia partnera z jego racji, zniewala mnie swoim archaizmem (jak na 21 wiek i Europę). W zasadzie podałeś definicję kłótni.

Dalej piszesz:

„podobnie jak nie rozumiem rozkładania fotografii na czynniki pierwsze, mąkę, sól, mocne punkty itd. nie dzielę zdjęć na dobre i złe, tylko na takie które do mnie w jakiś sposób przemawiają lub nie. i tyle. świadomie olewam czasem złe balanse bieli, podobają mi się krytykowane tu mocno praca niejakiej sarachmet a zupełnie nie trafia do mnie foto odrapanej ściany lub tępe widokówki znad morza”

Po prostu piszesz, że nie rozumiesz potrzeby analizowania fotek, tylko lubisz konkretny osąd – fotka robi wrażenielub nie. Co o takiej postawie myślę – napisałem w poście powyżej.

A propos prac sarachmet – podobaja Ci się. Mi się również podobają, co stale podkreślam, między innymi pisząc, że są „z górnej półki”. Jakoś nie zauważyłem Twojego znaczniejszego udziału w ocenie jej prac, szczególnie ostatniej.

Ostatnie napisane przez Ciebie zdanie, gdzie mówisz pośrednio, że posługiwanie się latami gromadzoną wiedzą zatyka umysł, cytuję:

„jestem oczywiście świadom tego, że cała ta gromadzona latami wiedza przekłada się technicznie na wrażenie, ale posługiwanie się nią w taki sposób raczej zatyka umysł, niż pobudza szare komórki”

utwierdza mnie w przekonaniu, ze myślenie nie jest w cenie, a raczej, że nie chodzi tu o myślenie, tylko o niechęć do spojrzenia na problem oceny fotek z różnych stron.

Dinx, oceniaj fotki, zabieraj głos w dyskusji, przedstawiaj swoje opinie, swoje spojrzenie na nie. To będzie bardziej konstruktywne niż ogólnikowa gadanina.

Pzdr, TJ

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Otóż Twoja postawa skłania do traktowania każdej opinii innej niż Ty posiadasz, jako próby narzucenia swojego sposobu myślenia, wręcz próby przymuszenia, narzucenia innego poglądu na świat. Głoszenie teoretycznych założeń, jak w cytacie powyżej, że otwarta dyskusja prowadzi do narzucania swego zdania i wywłaszczenia partnera z jego racji, zniewala mnie swoim archaizmem (jak na 21 wiek i Europę). W zasadzie podałeś definicję kłótni.
    w swoim stylu nadinterpretujesz. nie uważam, by dyskusja prowadziła do narzucania komuś czegokolwiek. sugeruję jedynie, że przez swoje interpretacje (np. "dwóch cieci") pokazujesz paluchem którędy droga. inaczej patrzyłem na tę fotkę przed przeczytaniem twojego komentarza, inaczej po. zauważ, że reakcja nie została wywołana przez samo zdjęcie, tylko podpis pod nim. mi się ten palec nie podoba, Tobie tak. dla mnie fotografia jest na tyle kompletna, że nie potrzebuje podpisów.

Jakoś nie zauważyłem Twojego znaczniejszego udziału w ocenie jej prac, szczególnie ostatniej.
    czy fakt, że nie podejmuję publicznej dyskusji a raczej, że ty- tadeusz nie widzisz moich uwag świadczy o tym, że nie mam zdania? dla Twojej wiadomości- moją opinię sarachmet otrzymała na priva. dla mnie wystarczy, nie czuję żądzy wyszumienia się przed ogółem. btw, nic tu złosliwie nie imputuję.

utwierdza mnie w przekonaniu, ze myślenie nie jest w cenie, a raczej, że nie chodzi tu o myślenie, tylko o niechęć do spojrzenia na problem oceny fotek z różnych stron.
    myślimy innymi kategoriami. dla mnie kreski, mocne punkty i przepalenia nie mają znaczenia dopóty, dopóki nie burzy to mojego wrażenia. dla mnie (podkreślam- dla mnie, w moim odczuciu) twoje spojrzenie na fotografię wygląda tak: tu kreska, tu kropka, 1+1=2 więc jest ok. jeśli tak to faktycznie, nie myślę. staram się odczuwać to co widzę, interpretować na swój własny sposób a nie wg. przyjętych aksjomatów. masz rację, czuję niechęć rozbierania prawego, górnego rogu zdjęcia na sto czterdzieści punktów i komentowania każdego z nich. oczywiście, Ty masz do tego pełne prawo. pytanie tylko, co to wnosi...

Dinx, oceniaj fotki, zabieraj głos w dyskusji, przedstawiaj swoje opinie, swoje spojrzenie na nie. To będzie bardziej konstruktywne niż ogólnikowa gadanina.
    konstruktywne jest tworzenie, w tym wypadku robienie zdjęć. forum jest dla mnie źródłem wiedzy której nie mam, a której brak przeszkadza mi pokonać ograniczenia w fotografowaniu. recenzowanie prac zostawmy tym, którzy czują taką potrzebę

pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Mariusz, podoba mi się Twój krajobraz. To wielka rzadkość takie snopki spod kosy albo kosiarki. Teraz prawie wszyscy na wsi zamawiają kombajn.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Muszę częściej przeglądać dział z ocenami zdjęć. Ależ tu się dzieje! Tylko zdążyłem napisać że zdjęcie mi się podoba, tak od serca... aby podbudować Mariusha po krytycznej szarży Tadeusza Jankowskiego i tak na dzień dobry wrzucił mnie nasz "husar" do wora z bezmyślnymi. Hmm. Miłe to nie jest i raczej mało uprzejme. Ale zapewne przesadzam i jak odpisał mi kiedyś pewien zapewne miły administrator - muszę wyluzować.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    excel, chyba coś ci się poprzestawiało przed oczkami jeśli ktokolwiek (poza tobą) obraża w tym wątku kogokolwiek.

Tadku, widzę, że bardzo nie lubisz krytyki swoje krytyki. Wkładasz w nią na pewno dużo pracy, zwróć jednak uwagę na to, że to ty reprezentujesz postawę:
    "– nie będzie mi nikt narzucał, jak mam robić i co mam robić;
    - swoje uwagi proszę zostawić dla siebie;
    - ja jestem subiektywny, ja jestem ja i chcę nim pozostać. "

Masz swój sposób postrzegania fotografii - ok, twoja sprawa, nikt ci nie broni analizowania zdjęć tak jak analizował poezję autor wyśmiewanego przez R. Williamsa podręcznika w "Stowarzyszeniu Umarłych Poetów". Wg mnie fotografii nie da się oceniać obiektywnie, bez zaanagażowania psychiki i emocji - ty próbujesz to robić. Być może twoja metoda jest właściwsza - nie zamierzam z tym polemizować, bo po prostu sie nie da. Cenię sobie porady wszelkiego typu - ale takie które można zastsować przy danym zdjęciu bez tworzenia zupełnie nowego zdjęcia.

pzodr.

Jeszcze jedno zdjęcie kaszubskie - tym razem bez udziwnień, obróbki, drugiego dna i zaszytego pod podszewką przesłania - dokumentalno-krajobrazowa pocztówka z Chmielna:

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    mariush, dinx

Po przeczytaniu ostatniego maila, w którym mój cytat dotyczący postawy reprezentowanej przez mariusha został po prostu odwrócony o 180 stopni - w moją stronę, dochodzę do wniosku, że jest to klepanie piłeczki.
    Muszę przyznać, że zręcznie omijacie moje argumenty. Przede wszystkim dlatego, że nie piszecie o mojej ocenie dotyczącej konkretnych zdjęć, tylko o tym, jaki to ja jestem niekontaktowny, ponieważ usiłuję wskazywać paluchem, co mi się podoba, a co nie.
    Swoje zdanie o Waszym podejściu do oceny zdjęć dostatecznie jasno wyraziłem powyżej.

tojaro,

Pisz rzetelnie, nie wrzuciłem cię do worka z bezmyślnymi. Napisałem dokładnie tak:

"Biorąc pod uwagę Twoją mariush wypowiedź i następną opinię tojaro (on troszkę pije do mnie) oraz wiele innych, można skonstatować, że na niniejszym forum przeważa opinia, która streszcza się w powiedzonku – „ja robię zdjęcia, a nie gadam”. Jest to świetna propozycja dla bezmyślnych"

Natomiast jest prawdą, że uznałem, ze wiele osób na forum przezentuje regułę „ja robię zdjęcia, a nie gadam” i że jest to propozycja dla bezmyślnych. Po prostu uznałem propagowanie tego rodzaju zasady jako dobrą propozycję dla bezmyslnych, ale nie przypisałem cechy bezmyślności krzewicielom tej zasady, broń Boże. Uważam, że nie posiadają oni cechy bezmyślności, tylko pewien stan ducha, pewien sposób patrzenia na fotografię, którego podstawą jest szablon - "koń jest taki, jak go każdy widzi". Ci ludzie oczekują, abym był każdym.
    Tojaro rozumiem, że retoryka kusiła Ciebie, ale jakaś uczciwość też obowiązuje. I nie rób pokazówy, że niby musisz wyluzować. Ta histeria jest całkiem zbędna.

Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    fotografie mariusha sa niezle. szczegolnie te pokosy. ale zabieram glos w sprawie Tadeusz'a Jankowski'ego. otoz jego analizy sa zarombiste i zawsze z zapartym tchem sie je czyta majac na drugim okienku odpalone foto, do ktorego on sie ustosunkowywuje. 'jankoski' robi kawal dobrej roboty. takie wnikanie jest bardzo pouczajace dla poczatkujacych fotoamatorow (takich jak ja) ale i jak widac stanowi dobry material dla doswiadczonych.

tadziu - keep going

rozplatala sie dyskusja o sposobach odbierania fotografii (i fajnie) ale niech nikt w tym sie nie dopatruje zadnych nieserdecznosci, cholera jasna!