Ostatnio edytowane przez dziekan ; 1.11.08 o 20:38
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
to to i ja wiem
ale bardziej mnie interesowało w tym porównaniu praca kart i opinie posiadaczy cf-ek innych niż sandisk i reszty firmówek.
Co do kart słabszych producentów - ja, podobnie jak większość poprzedników - nie ryzykowałbym nic poza sprawdzonymi kartami. Lepiej kupić w tej samej cenie mniejszą ale markową.
Ostatnio kupiłem sandisk extreme III 4 GB. działa trochę szybciej niż kingston elite pro, ale podstawową różnicą i tak jest pojemność. Ponadto do karty dostajesz drobiazgi typu materialowe etui na dwie karty oraz oprogramowanie do odzyskiwania danych z karty.
Zatem jeszcze raz: nie warto oszczędzać na kartach, tak samo jak nie oszczędzałeś na sprzęcie kupując lustrzankę.
Nieco OT wnawiązaniu do sposobów przechowywania danych:
Moje doświadczenia sprzed 2 lat. Na wyjazd do Tajlandii wziąłem ze sobą kingstona 1GB i mp3 player z wbudowanym HDD i funkcją USB host. Pomimo paru niedogodności rozwiązanie takie sprawdziło się, choć każdego wieczora kilkanaście minut zajmował transfer po USB 1.1 (E-300). Ze względu na brak możliwości zmiany nazwy w identycznie nazwanych folderach na karcie (nie chciałem bawić się w kopiowanie każdego rawa osobno) wklejałem katalogi wewnątrz katalogów. Po powrocie trochę więcej zabawy tylko. Podczas kontroli na lotniskach player nosiłem w bagażu podręcznym.
Ostatnio edytowane przez deduch ; 13.01.09 o 14:09
Mam pytanie-jak przygotować kartę xd do trybu panoramy?
Formatowałem ją w aparacie, ale wciąż jest informacja, że muszę mieć kartę xd, żeby robić panoramy...Może jakiś katalog stworzyć, czy cos?
Mam Fuji-typ H, jeśli to ma jakieś znaczenie...
Będę wdzięczny za niezwłoczną odpowiedź, pzdr
A przełączyłeś aparat w tryb zapisu na xD?
Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | M42 Helios 44-4 1:2.0-16 58mm | SanDisk CF Extreme IV 4GB
jezeli sie nie myle to tylko na kartach xd olympusa dziala tryb panoramy.
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Przełączyłem, przełączyłem...
Nawet mnie nie straszcie z tym Olympusem:P
Macie jakieś pomysły?
Obawiam się że NightCrawler ma rację. Nawet nie zwróciłem uwagi na to, że masz kartę spod innej flagi. Możesz się z kimś wymienić![]()
Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | M42 Helios 44-4 1:2.0-16 58mm | SanDisk CF Extreme IV 4GB
nie strasze - mowie jak jest...
przed chwilka testowalem - karta xd fuji - opcja panorama nie dostepna, karta xd olympus - opcja panorama dziala normalnie.
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
thx, dla zainteresowanych:
https://forum.olympusclub.pl/showthr...282#post271282