Strona 5 z 55 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 548

Wątek: karty pamieci

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ja kupilem taka karte http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/2021 i jestem z niej zadowolony. Mam tez Olympusa xD 1GB i mam lekkie wrazenie, ze CF zapisuje zdjecia szybciej, ale jezeli jest jakas roznica, to bardzo niewielka. Sa opinie, ze lepiej kupic wiecej mniej pojemnych kart, np. cztery 512 MB zamiast jednej 2 GB, bo jak jedna karta padnie to bedzie po tylko 1/4 zdjec, a nie po wszystkich. Mi jeszcze ani razu karty nie padly i zdjec jeszcze nie stracilem.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja mam dwie 2G i jedną 1G Kingstone Elite Pro i powiem spisują się całkiem nieźle, problemów narazie brak, a kupowałem tutaj e-cyfrowe
    Sandiski z większym transferem były, ale już droższe. No i skusił mnie serwis Kingstone, dożywotnia gwarancja i wymiana na nową kartę na miejscu.

RadAg!
    Gość
    Kupilem E-330. Juz do mnie idzie, jeszcze go nie mam. Chcialem kupic do niego xD typu H 1GB od Olympusa ze wzgledu na funkcje panoramy i tych innych efektow...zobaczyc jak to sie je...I jeszcze jakiegos Compact Flasha. Widze ze polecacie Extreme III ale lookam w necie ze jest nawet wersja IV...Brac czworke??

A jeszcze jedno...Porownalem ceny kart w UK i Polsce. Za CF SanDiska III 1GB trzeba w Polsce zaplacic 175 zl...A w UK 24 funty (140 zł). Przywieźć komus jakies karty?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ja mam III i jest ok, aczkolwiek IV nie testowalem. IV jest jednak sporo drozsza i wydaje mi sie, ze nie ma po co wydawac wiecej. Funkcja panoramy w E330 to nic wielkiego, a opcja skladania ich w Olympus Master jest jakas dzika. Poza tym w Olympus Master bedziesz mogl skladac tylko panoramy zrobione trybem panorama z karta xD. Jest taki program Panorama Factory i w nim sie swietnie panoramy sklada, ale trzeba za niego zaplacic. Inne efekty dostepne z karta xD to wedlug mnie nic ciekawego, po co komu np. robienie ze zdjecia czegos co wyglada jak rozmazana klatka z filmu kreskowkowego?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    RadAg!:

nie rób tego chłopie. kupno XD do E-330 to najgorsze co możesz zrobić. czy zapis 8x wolniejszy niż na dobrej karcie CF przemawia do Ciebie?

"funkcja panoramy" jest tak dziadowska, że można ją odpuścić - nigdy tego nie używałem i robię na wyczucie.

SanDisk Ultra II albo Extreme III, minimum 2GB.

RadAg!
    Gość
    No tak, ale jednak jakis drugi typ karty sie przydaje...Skoro xD jest tak do **** to nie szkodzi bo i tak mam zamiar kupic CF-a i uzywac go jako glowny nosnik ale xD moze sluzyc za magazyn lub awaryjnie w razie problemow z CF-em...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Też zamierzam wykorzystać kartę xD ( typ H ) jako magazyn podręczny. Po zapełnieniu karty CF dane skopiuję na xD, CF wyczyszczę i mogę pstrykać dalej.
    Zastanawiam się też nad kupnem Sandisk Extreme III - wg. testów E-500 zapisuje na nim zdjęcia RAW, bagatela, dwa razy szybciej. Wg. moich testów, mój obecny Extreme II zapisuje 4 RAW'y w jakieś 9 sekund z lekkim hakiem ( MF, krótki czas, tryb seryjny, od momentu wciśnięcia spustu, do zgaśnięcia diody zapisu - opróżnienia buffora ), Extreme III robi to w 5.5 sekundy. Wg. mnie zawsze tę sekundę na zdjęciu się zyskuje - szczególnie przydatne, gdy pstrykam zdjęcie testowo, chcę podejrzeć jakie by tu parametry jeszcze zmienić, lub zostawić fotkę na karcie. Palce wykonują czynności szybciej niż zdjęcie się na karcie pojawia

RadAg!
    Gość
    Juz kupilem (przez internet). Kupilem CF SanDisk Extreme III 2GB x 1 i xD Picture Olympusa typ H 1GB x 1...Powinno byc OK na poczatek...

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Używałem Kingstonów z wcześniejszymi aparatami Canonem A85 i Minoltą S414 oraz C-5050 (40x Compact Flash 512MB i 50X Compact Flash Elite Pro High Speed 512MB - bez różnicy w szybkości zapisu bo aparaty kompaktowe tego nie pokażą) po zakupie E-300 przeszedłem na Lexara Pro x80 1GB i żadnego problemu jak na razie. Karty xD do aparatu klasy E-330/E-400 to jakaś pomyłka, z prędkością zapisu i cenami sa daleko w tyle za CF.
    I cyfra i analog...

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    RadAg!: mam dokladnie taki sam zestaw kart, prawie zawsze uzywam CF-a, dopiero jesli sie zapcha, to xD. Prawde mowiac, nie odczulem roznicy w szybkosci zapisu miedzy CF, a xD, pewnie dlatego, ze xD uzywam bardzo rzadko. Lekka roznica jest, ale nie jestem pewien, czy az taka przepasc, jaka sugerujecie. Czesto robilem zdjecia w HQ, moze dlatego. Choc pewnie tez dlatego, ze za malo uzywalem xD. RadAg!, sprawdzisz sam i sie przekonasz, jak jest. Funkcja panoramy rzeczywiscie jest dziadowska, a tym bardziej jej skladanie w Olympus Master. Uzylem tego raz i wiecej nie zamierzam.
    Pzdr