Strona 41 z 55 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 548

Wątek: karty pamieci

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    dog_master - w jednym z Twych postów - o ile dobrze pamiętam - czytałem, że polecasz karty PQI - czy dobrze mi się majaczy ?

czy sa jakieś pozytywne opinie o tych kartach ? cena dobra ale boję się że za dobra i że to firma szajsik, która puszcza łatwo ppsujace się produkty ?

Masz , Ty ,albo ktoś inny - jakieś odczucia ?

Na oku mam PRETECa, którego znam i cenię

albo opcjonalnie PQI o którym nie wiem nic i obawiam się że nie jest to godne zainteresowania - ale może ktos mnie z błędu wyprowadzi, tudziesz utwierdzi w mym przekonaniu

dbs
    Dobas, mozliwe, aczkolwiek nie przypominam sobie Generalnie przed zakupem duzo Googlam, a PQI we wszystkich testach, porownaniach, opiniach byla w czolowce jak Sandisk czy Pretec. Pendrive'ów PQI mam w domu ze 3 [2 na pewno, a taty nie pamietam, na 99% PQI] i jeszcze nigdy nie zastrajkowaly.

Co do databanku, to fajna rzecz, ale wezcie pod uwage jego rozmiary i to, ze, w przeciwienstwie do karty flash, nie moze np. wypasc z rak...

Na dluzsze wyjazdy i tak biore databank, gdyz miejsca nie oszczedzam, ba, jestem rozrzutna. Wszystkie karty kopiuje 2 razy, a co wazniejsze kilka zdjec dziennie kopiuje na xD. Mam zawsze minimum po 2 karty do lustra i kompakta. A jeszcze co do databanku... Potrzebuje pradu / baterii.

BTW Sandisk.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar xartez
    Mieszka w
    wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ja ostatnio tez stanalem przed koniecznoscia dokupienia dodatkowej karty ze wzgledu na wyjazd - niby tylko 3 dni, ale duze prawdopodobienstwo zrobienia duzej ilosci zdjec (poczatkujacy jestem, wiec i tak conajmniej polowa pojdzie do kosza, a zeby z pozostalej polowy cos ciekawego wyciagnac to zapisuje je wszystkie w orf-ach ) oraz brak mozliwosci zgrania juz zrobionych zdjec spowodowal, ze 2GB sandiska wydaly sie za male.
    Oczywiscie pierwszym rozsadnym wyborem wydalo sie dokupienie drugiego sandiska i podobnej lub wiekszej pojemnosci - jednakze ceny w sklepach sa na tyle wysokie (pomimo, ze nizsze niz pare miesiecy temu), ze na ich widok moj budzet tylko jeknal zalosnie.

Wybralem PQI - z powodu braku czasu i funduszy, a takze ze wzgledu na dobre wspomnienia po uzytkowaniu pendriva tej firmy - tani i szybki, choc niestety jakosc wykonania obudowy nie byla najwyzsza..
    Pierwsze wrazenia po zakupie - na karcie napis made in china, ale skoro aparat tez tam wyprodukowany to nie powinny sie gryzc , stosunek szybkosc/pojemnosc do ceny bardzo przyzwoity (niecale 60pln za 4GB, teoretyczny zapis i odczyt na poziomie 18M/s), gwarancja dozywotnia (choc zawsze mnie zastanawia co to oznacza - poki ja bede zyl to karta bedzie miala gwarancje, czy bedzie miala gwarnacje dopoki sie nie zepsuje ?), obudowa wyglada na solidniejsza niz w przypadku wspomnianego wczesniej pendrive'a, nic nie trzeszczy i nie wyglada jakby mialo sie rozpasc. Do chwili obecnej zrobilem tylko kilkanascie zdjec, wiec o jej niezawodnosci wypowiadac sie nie moge - poki co sprawuje sie dobrze - zobaczymy jak to bedzie w dluzszej perspektywie czasu. Jesli cos sie zepsuje, to pewnie nie omieszkam sie pochwalic

P.S.
    jesli chodzi o myslenie przyszlosciowe i kupowanie najszybszych obecnie na rynku kart to IMO jest to bezcelowe - patrzac na rozwoj techniki i spadek cen, to w chwili gdy na rynek wejda puszki wykorzystujace mozliwosci najszybszych obecnie kart, to w sprzedazy beda juz pewnie kilka/kilkanascie razy szybsze praprawnuki obecnych extreme IV i co za tym idzie, znowu aparat nie bedzie w stanie wykorzystac ich mozliwosci. Jedyna zaleta tych kart, to jak juz ktos wspomnial, mozliwosc szybszego zgrania zdjec, ale tylko wtedy, jezeli posiada sie odpowiedni (drogi) czytnik na firewire.
    Zupelnie inna sprawa jest, czy kolejne puszki dalej beda wspieraly standard CF, czy tez producenci nie przerzuca sie na jakis inny typ pamieci..

Podsumowujac - lepiej dorzucic pare zlotych i kupic wieksza i odrobine wolniejsza karte, niz miec mniejsza ale najbardziej wypasiona..
    szkoda tylko ze nie bylem taki madry, gdy kupowalem tego swojego sandiska

pozdrawiam
    r.

| OlyJedi Awatar Zybi_S
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam

Osobiści mam 8GB x120 firmy pqi. Męczę ją około 1.5 miesiąca. Nie mam z nią jakichkolwiek problemów zarówno w aparacie, jak i umieszczaną w zewnętrznym czytniku kart.
    Jako rezerwę mam 4GB 30MB/s SanDisk Extreme III.
    8GB x120 pqi - Made in Taiwan,
    4GB 30MB/s SanDisk Extreme III - Made in China.

Jak do tej pory obie chodzą bezbłędnie.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Mnie się niedawno rozpadła 4gigowa karta SDHC firmy Platinum. Zrobiona z badziewnego, wiotkiego plastiku. Przy wciskaniu do czytnika pękła i szlag ją trafił.

Nie polecam tej firmy.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przy zakupie kart zwracajcie uwagę na jakość obudowy, to co sie przytrafiło Rafałowi to standard. Sama elktronika jest czesto produkowana przez 1-2 producentów półprzewodników, reszta ( jakość wykonania karty ) zależy już od tego co daje nalepkę. Jak obudowa jest badziewna to nastepują mikropęknięcia i się kaszani.
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    A tak przy okazji to czy karty Wam się grzeją jakoś znacząco ?
    Wczoraj tłukłem zdjęcia na CFce PRETECa z metalową obudową i jak chciałem zmieniać to stwierdziłem że to co w aparacie siedzi ciepłe jest jak jajo na twardo

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

zakupione

Właśnie wróciłem i w plecaku leżą dwie karty PQI 4GB (koszt 53zł/szt.) Organoleptycznie wyglądają całkiem OK Jak wrócę z Kuby to zdam relację jak E-500 i karty dały radę w tym wilgotnym klimacie

ps.
    Jeszcze jedno pytanko: czy psują wam się czytniki kart? Chodzi o te zginające się "druciki". Mój pierwszy czytnik z Media za 35zł już jest do wyrzucenia (po 2 miesiącach) a karta CF ma trochę poszargane wejście. Zawsze starałem się równo, ale jak tylko trochę krzywo poszła karta to zagięło dwa druciki.....

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja mam jakiś czytnik za 10zł z allegro rok czasu i nic nie wykrzywiłem.
    Trzeba wkładać ostrożnie po prostu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Właśnie odebrałem kartę Sandisca ex.III/4gb - pierwsze wrażenia:miodzio !!

Wcześniej używałem Kingstona 2gb z zapasowym xD 1gb.

Po zrobieniu serii 6 rawów xD dławi się ok 20 s.; Kingston ok. 10, Sandisk zaledwie kilka(!) s.

Z Sandiskiem można zrobić ok 10 zdjęć raw w serii bez spadku prędkości, z pozostałymi ok. 6-7.
    MK

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomekow Zobacz posta
    ps.
    Jeszcze jedno pytanko: czy psują wam się czytniki kart? Chodzi o te zginające się "druciki". Mój pierwszy czytnik z Media za 35zł już jest do wyrzucenia (po 2 miesiącach) a karta CF ma trochę poszargane wejście. Zawsze starałem się równo, ale jak tylko trochę krzywo poszła karta to zagięło dwa druciki.....
    Ja kupiłem dwa lata temu za około 40zł czytnik Pentagramu na allegro i do tej spory w 100% sprawny.