Strona 30 z 55 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 548

Wątek: karty pamieci

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tak, tylko, ze to Kingston Cos jak Sigma - duzo osob ma, ale i duzo narzeka... [ze padaja]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Pomocna moze być specyfikacja firmy SanDisc, gdzie mozna sprawdzić czy dana karta będzie działać z danym aparatem.

http://www.sandisk.com/Compatibility...iceTypeID=1013

Poniżej podaję link do kart obsługiwanych przez E510

http://www.sandisk.com/Compatibility/Device(855-Olympus-E510.aspx

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

nowe aparaty a szybkie karty pamięci

Czy warto kupować droższe szybsze karty pamięci do nowych aparatów? E-410, E-510, E-420, E-3 ...

Mnie osobiście interesuje E-3 ale zachęcam posiadaczy innych body do zabrania udziału w dyskusji.

body E-3
    Wyczytałem ze aparat może obsługiwać karty CF zgodne z UDMA, czyli najszybsze i najbardziej pojemne. W innym tekście (link z naszego forum, niestety teraz nie mogę odszukać - jak ktoś zna to proszę wrzucić) o ile dobrze pamiętam wniosek końcowy był taki ze jest tak mała różnica CompactFlash SanDisk Extreme IV a Extreme III że nie warto kupować IV bo są prawie dwa razy droższe.

Czy ktoś z was ma może jakieś doświadczenia w tym temacie. Ciekawe czy ktoś już kupił 16GB karte
    O ile się nie mylę to przy dużym buforze to sprawa rozchodzi się tylko o prędkość opróżniania bufora... czy jest tu ktoś kto ma Extreme III i zamulił e3kę RAWami?

Aktualnie myślę nad
    CompactFlash 8GB SanDisk Extreme III vs CompactFlash 4GB SanDisk Extreme IV za praktycznie takie same pieniądze.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Zerknij na taką tabelkę: http://dpnow.com/4445a.html

Pierwsza z brzegu, ale widać, że przy E-3 warto się już zastanowić w jaką kartę zainwestować.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    teraz tak na poczekaniu zrobiłem mały test z kartami zapisując zdjęcie w ORF:
    Kingston 512 bez oznaczenia prędkości zapisu ok. 6s
    Kingston 1GB x50 ok. 5s
    Pretec Cheetach III 2GB x 133 ok. 4s
    San Disk Exstreme III 4GB ok. 2s wszystkie karty CF a aparat E 300. Na E 3 jako kilka generacji nowocześniejszy powinno być lepiej. Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    Czy warto kupować droższe szybsze karty pamięci do nowych aparatów? E-410, E-510, E-420, E-3 ...

Mnie osobiście interesuje E-3 ale zachęcam posiadaczy innych body do zabrania udziału w dyskusji.

body E-3
    Wyczytałem ze aparat może obsługiwać karty CF zgodne z UDMA, czyli najszybsze i najbardziej pojemne. W innym tekście (link z naszego forum, niestety teraz nie mogę odszukać - jak ktoś zna to proszę wrzucić) o ile dobrze pamiętam wniosek końcowy był taki ze jest tak mała różnica CompactFlash SanDisk Extreme IV a Extreme III że nie warto kupować IV bo są prawie dwa razy droższe.
    IMHO wszystko zależy co się fotografuje. Jeśli aparat leci cały czas na seriach np. przy scenach dynamicznych to każda sekunda się liczy. Wtedy brałbym najszybszą kartę dostępną na rynku. Ja kupiłem Lexar 300x Speed 4GB, do tego dostałem Corel Paint Shop Pro X, a było to droższe od SanDisca IV o 30zł wtedy.
    Jeśli ktoś robi głównie sceny statyczne to po co przepłacać?

Lexar 300x to najszybsza karta dla E-3 (według Optyczne.pl)
    http://www.optyczne.pl/68.3-Test_apa...ytkowanie.html

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Zerknij na taką tabelkę: http://dpnow.com/4445a.html

Pierwsza z brzegu, ale widać, że przy E-3 warto się już zastanowić w jaką kartę zainwestować.
    thx, szkoda ze nie ma takiej tabelki dot. CompactFlash SanDisk Extreme III i IV (to wtedy było naprawdę super)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jeronimo:

Wciągaj Extreme III 8GB i nie wnikaj, bo obecnie prawie za darmo dają.

Porównując 3kę z 4ką - ja bym jednak brał tą drugą - zwłaszcza jeśli robisz seryjnie.

Rzuć okiem na mały test obu kart https://forum.olympusclub.pl/showthr...100#post166100

Pozdrawiam,
    Mario

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    jako że lubię różne dziwne testy to zrobiłem sobie amatorski test

Kingston Compact Flash Ultimate 2GB 100x

w ciągu ~4 sekund w serii zostało zrobionych 16 zdjęć z czego ostatnie zdjęcie zostało zrobione z dużym opóźnieniem w stosunku do pozostałych w serii.
    Po 24,13 sekundach przestała migać dioda zajętości karty i na LCD przestał zwiększać się licznik zrobionych zdjęć.

Compact Flash 512MB Kingston Elite Pro 50x

w ciągu ~4 sekund w serii zostało zrobionych 18 zdjęć z czego 2 czy nawet 3 ostatnie zdjęcia zostało zrobione z dużym opóźnieniem w stosunku do początkowych!! no i puściłem spust migawki bo miałem wrażenie ze aparat będzie na siłę z bardzo wolnym tempem robił następne zdjęcia w trakcie zapisywania tych pierwszych. (Zrobiłem później drugi test i wyszło mi ze po nagraniu pierwszej "szybkiej serii" aparat robi dalej następne zdjęcia, w wolnym tempie do zapełnienia karty).
    Po 22,17 sekundach przestała migać dioda zajętości karty i na LCD przestał zwiększać się licznik zrobionych zdjęć.

Małe szczegóły dot. samego sposobu przeprowadzania (tego amatorskiego!) testu:
    - karta sformatowana
    - tryb zdjęć seryjnych - RAW
    - zdjęcia robiłem z F3.5 i 1/320 przy ISO200
    - wyłączona stabilizacja, na statywie
    - mierzenie czasu: stoper w zegarku na rękę (+/- błędy w czasie reakcji naciśnięcia guzików)

Mieszane uczucia...
    Zanim zrobiłem test to byłem przekonany ze druga karta (ta 512MB) jako że jest ze starszej serii wypadnie o wiele gorzej. Jak widać obie karty z podobną prędkością zapisywały z bufora na kartę zdjęcia. Najwyraźniej oprócz patrzenia na szybkość karty należy też zwrócić uwagę na pojemność (nawet już nie myślę jak zachowują się np. 16GB karty podczas zapisywania gdy są prawie całe zajęte). Druga sprawa jest taka że pewnie nikt nie trzaska po kilkanaście zdjęć w serii tylko pewnie mniejszymi seriami. No i nie czeka (bo chyba nie trzeba czekać) do pełnego opróżnienia bufora. Mnie tylko zdziwiło to że zapis na kartę trwa ponad 20 sekund no a patrząc na diodę zapisu ten czas się bardzo wydłuża No ale od tego są testy... uczą patrzyć na świat w nieco inny sposób niż pewnie jest to w rzeczywistości

Chyba jednak będę myślał o kupnie jakieś szybkiej karty i pewnie padnie na CompactFlash 4GB SanDisk Extreme IV z racji swojej renomy (no bo podobno ta firma jest spoko :P)
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez mariouche Zobacz posta
    Rzuć okiem na mały test obu kart https://forum.olympusclub.pl/showthr...100#post166100
    ooo fajny link nie to co moje amatorskie testy hehe
    Ostatnio edytowane przez Jeronimo ; 4.04.08 o 17:53 Powód: Automatyczne scalenie postów