Bardzo dziękuję za podpowiedź.
Bardzo dziękuję za podpowiedź.
najlepiej oryginalna Olympus, są w podobnej cenie do innych (Lexar, Sandisk, Toshiba) a dodatkowo otrzymasz funkcje Panorama i inne funkcje szczegółowy opis na stronach olympus.plZamieszczone przez MicSzu
Mateusz
www.fotozakupy.pl
A co ma karta do opcji aparatu?Zamieszczone przez MELCER
Ma, to są opcje w programie Olympus Master a możesz ich używac dopiero po ściągnięciu "packa" ze strony Olympusa i wklepania seriala z karty.Zamieszczone przez netfinity
To chyba, że tak, nie używam OM troszke za wolny zresztą nie mam opcji panoramy w E-500 wiec jak chce zrobić to muszę kombinować ze statywu i sklejać fotki.Zamieszczone przez rocco
Na karcie SM lub xD w miejscu niedostępnym dla użytkowników zapisywane są pewne dodatkowe informacje (właściwie jest to kwestia jednego bitu).Zamieszczone przez netfinity
W przypadku braku tej informacji aparaty firmy Olympus złośliwie blokują niektóre opcje np. panoramę.
Właśnie z ciekawości sciągnąłem OM 2.0 i sie zaktualizował do wersji 2.04 bez podawania nr. seryjnego z karty xD, opcja panoramy w programie tez dziala.Zamieszczone przez rocco
Ja też tak mam, to chyba normalne.
U mnie w E-510 w programach tematycznych jest zakładka "panorama" i to żąda karty xD Olympusa.
E-510 + 14-42 + 40-150 + Sigma 50-500 + Metz 58 / E-10 / OM-1 MD + OM-1n MD + OM-2n + Zuiko 50 1.8 + Zuiko 28 3.5 + Sigma 135 2.8
No u mnie w 2.04 też jest funkcja "Auto Panorama" więc ta opcja już chyba jest dostępna.Zamieszczone przez netfinity
Jednak na stronie Olympusa jest "xD Media Pack"
http://www.olympusamerica.com/cpg_section/cpg_xd.asp
i dodaje do programu Olympus Master opcje "artystyczne", czyli:
Watercolor, Oil Painting, Cartoon Art, 3D photos
i do tego właśnie potrzebny jest serial z karty xD. Próba zainstalowania tego daje takie rezultaty:
![]()
I tyle, dalej nie idzie. Nie, żebym tego potrzebował ale te funkcje działają tylko po zakupie karty xD Olka a funkcja "Panorama" w aparacie także da się uruchomić tylko z kartą Olympusa.
Jak to wolniej zapisywałoZamieszczone przez salvadhor
W specyfikacji tego Kingstona podają prędkość zapisu = 20 Mb/s link czyli tyle samo co SanDisk extreme III, jeżeli chodzi o cenę to 4GB Kingstony są tańsze natomiast 2GB są droższe. Wniosek
![]()