A pamiętasz ile te 128 MB kosztowało ?! Do dziś mi się śni ,jak kilka lat temu płaciłem 250zł za MS 125 MBZamieszczone przez skow
![]()
A pamiętasz ile te 128 MB kosztowało ?! Do dziś mi się śni ,jak kilka lat temu płaciłem 250zł za MS 125 MBZamieszczone przez skow
![]()
Taniocha.Zamieszczone przez gogo
Pamiętam, że w 2001 w MM oryginalne karty Olympusa SM 64M kosztowały ponad 400zł. Na szczęcie kupiłem za chyba 116 DM (ponad 200zł) w strefie wolnocłowej na Helgoland (M. Północne)
Może warto wstrzymać się chwilowo z kupowaniem kart pamięci!! Oto świeży news:
"Producenci obawiają się, że po nowym roku zostaną dotknięci spadkiem cen pamięci NAND flash.
Powodem spodziewanej obniżki średniej ceny sprzedaży jest perspektywa zakończenia wdrażania przez Toshibę i Samsunga nowych procesów produkcyjnych. Toshiba rozpoczęła produkcję w 56 nm, Samsung będzie dysponował działającymi liniami produkcyjnymi 50 nm przed początkiem 2008 roku.
Moce produkcyjne Toshiby i Samsunga wzrosną o około 30-40%, a to może doprowadzić do destabilizacji sytuacji na rynku. Zwiększone dostawy, połączone z tradycyjnym spadkiem zainteresowania rynku po okresie świątecznym oznaczają według analityków niższe ceny.
Pierwsze oznaki nadprodukcji mają być widoczne już w grudniu, spodziewana jest kontynuacja spadku cen na początku 2008 roku."
Źródło: DigiTimes
Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42
no to pięknie,właśnie miałem coś dokupić-trzeba poczekać do wiosny
E-500
chłyt martekingowy![]()
Dzień dobry, właściwie to dobry wieczór.
Przeczytałem praktycznie cały wątek dot. kart pamięci, zrobił mi się mętlik w głowie.
Moje pytanie jest następujące karta CF do E-500 -- jaka -- cena do 150-160zł
Czytałem, że SanDisk Extreme III są dobre, ale czy w E-500 będzie dobrze działać?
Planuję zakup SanDisk Extreme III 2GB (chodzi o cenę), karta potrzebna głównie do zdjęć w ORF, mam też xD 1GB H której obecnie używam a będzie jako druga karta do jpg - zdjecia rodzinne itp.
Czy naprawdę jest taka duża różnica pomiędzy xD a CF SanDisk Extreme III (w praktyce)?
- SanDisk Extreme III 2GB 1,4 Sek. (v1.1),
- Olympus xD 1GB Highspeed 5,35 s
dane ze strony http://olypedia.de/Geschwindigkeit_von_Speicherkarten
między CF a XD nie ma się co zastanawiać, szczególnie gdy chcesz robić w RAWie, CF jest dużo szybszy, a XD może się przydać co najwyżej jako zapas
Extreme III bez problemu powinien działać w E500
Czyli kupuje SanDisk CompactFlash 2 GB Extreme III CF za jedyne 135zł -- czy to jakaś normalna cena, czy można taniej?Zamieszczone przez panterra
Chyba, że jest coś lepszego w podobnej cenie, bo czytałem, że Extreme IV nie warto kupować bo aparat E-500 nie wyrabia.
A tak swoją drogą, jaką najwiekszą kartę CF (z tych szybkich) można wsadzić do tego olka, bo z tego co piszą to np. xD H to tylko 1GB.
http://www.allegro.pl/item276022905_...mb_s_133x.html
Dobry wybór , tutaj trochę taniej.
Pozdrawiam LEO
E-1 , 40-150 , Helios MC 44M-4 , Pentacon 4/200 , Metz 48AF-1 ,
statyw Hakuba S-4500
Moze troszke taniej, ale dochodzi koszt wysyłki, tam gdzie chce kupić koszt 0zł - kurierem dla zakupów pow. 50zł.Zamieszczone przez leodan
A mam pytanie dot. tych dodatków do karty, w jednej i drugiej ofercie jest o programie do odzyskiwania danych z karty, ale tylko w tej of. z allegro jest o kodzie do programu dla obróbki RAW, czy ci drudzy zapomnieli? Czytalem ze niby w ramach tzw. promocji SanDisc wlasnie diodaje ten kod?!
Wprawdzie mam Raw Therapee i RawShooter essentials bo tem olkowy jest do.....![]()
ale jakis dodatkowy nigdy nie zaszkodzi![]()