Strona 24 z 55 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 548

Wątek: karty pamieci

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Woytec60
    O ile jeszcze format CF długo pociągnie...
    CF ma się chyba całkiem dobrze, coraz większe pojemności i szybkości, wytrzymałość. Jedynie w dziedzinie miniaturyzacji nie może konkurować. A w przyszłości zobaczymy, jak rozwinie się temat pamięci PRAM, zwanych "flash killer".

http://mspstandard.pl/news/103880.html
    http://mobile.computerworld.pl/news/99138.html

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    1. Czy karty xD są podatniejsze na uszkodzenia od CF?

2. Czy po formacie takowej z czytnika jest jakiś sposób odtworzenia funkcji 'panoramy'?

| OlyJedi Awatar slavek.ie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam.
    Przeszukałem to forum wzdłuż i wszerz ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem, więc pytanie: Czy CF Sandisk Extreme III podejdzie do E-500 bez jakiś problemów?
    Pytam, bo instrukcja aparatu nic na ten temat nie mówi.
    I jeszcze jedna rozkmina: jaki zakup będzie korzystniejszy dla amatora, Extereme III 2GB czy II i np 4GB za podobne pieniądze?
    proszę o wyrozumiałość i dziękuję za odpowiedzi.
    ZD 14-45, ZD 40-150, OM 50mm, OM 28mm
    Volkswagen Klub Polska #157

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Kup ultra II 4GB
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    @slavek.ie

Oczywiście, że Extreme III podejdzie do E-500.

Co do wyboru karty - o ile zamierzasz pstrykać w .orf, i robić zdjęcia seryjne, kup Extreme III - w serii oszczędza się około 40% czasu przy zapisie niż na Ultra II.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    myślę, że posłucham rady grizz, na wyższej prędkości karty aż tak bardzo mi nie zależy, zdjęć seryjnych na razie przynajmniej nie robię a z czasem można kartę dokupić.
    Dzięki.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Proponuje szybszą mniejszą kartę. Może 4GB to jeszcze nie przesadnie dużo ale widząc np. takich 'szczęśliwców' mających np. 16GB pierwsze to przychodzi mi na myśl co się dzieje jak karta padnie.
    Używałem wielu rodzajów kart: kilka SD, MS, xD, CF... z czego tylko na 1 SD parę razy były zniszczone zdjęcia ale np. xD mi padła. Właśnie próbuję rozwiązać ten problem ale o tym jeszcze napiszę na Forum (może dzisiaj). Karta po prostu padła. z 1GB odzyskałem 1 zdjęcie. Nie pomogły żadne programy (próbowałem z 4 różne-nawet te bardzo drogie), Na szczęście zdjęcia robiłem specjalnie, żeby posprawdzać różne efekty i na karcie wyjątkowo nie było nic ciekawego ale wyobraź sobie taki powrót z wakacji z dziewczyną... Wracasz chcesz sobie oglądnąć jak to wszystko wyszło a tu d***. Dlatego nie używam kart większych niż 2GB a mam ich kilka... Może wychodzi troszkę drożej ale te pare złotych nikogo nie zbawi!
    Przemyśl to dobrze, żebyś nie żałował.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Syd Barrett dobrze mówisz, napewno wezmę to pod uwagę przy zakupach. Narazie działam na kartach xD, bo mam je po kompakcie, ale już najwyższy czas na CF, bo pamięci więcej i prędkość lepsza.. Jest w chwili obecnej w dobrej cenie karta 2GB Extreme IV (160pln), ale co do jej działalności w E-500 też nic nie wiem, może ktoś używa takiej?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Przerabiałem ostatnio ten temat. Po kilku dniach zastanawiania/szukania/porównywania cen do parametrów kupiłem Sandisk Exteme III 4 GB cena 229zł w sklepach Apollo i gratis programy Capture One LE plus RescuePRO. Jest naprawdę szybka. Do E-500 nie ma co pchać IV. Dużych różnic nie bedzie ( jesli dobrze pamiętam to w rzeczywistości IV nie przyśpiesza zapisu/odczytu w stosunku do III tak jak III do Ultra II ). Lepiej za zaoszczędzone pieniadze kup dobry czytnik bo transfer przez portu aparatu 4 Gb będzie trwać min. 40 minut ( przez czytnik 2-4 minuty ).

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lgrzechu!!!
    Lepiej za zaoszczędzone pieniadze kup dobry czytnik bo transfer przez portu aparatu 4 Gb będzie trwać min. 40 minut ( przez czytnik 2-4 minuty ).
    A co to jest 40min.
    Pamiętam jak po wycieczce zrzucałem zdjęcia z karty SM 128M po łączy szeregowym. Ok 2.5 godziny.