Kup Sandisk albo Kingston. Sprawdzone i pewne. Chcoaz niektorzy na kingston'a narzekali. Mam kilka roznych kart Kingstona i z wszytkich jestem zadowolony. A w olku mam Sandiska i hula.![]()
Kup Sandisk albo Kingston. Sprawdzone i pewne. Chcoaz niektorzy na kingston'a narzekali. Mam kilka roznych kart Kingstona i z wszytkich jestem zadowolony. A w olku mam Sandiska i hula.![]()
Z tego co pamietam (jeszcze za czasow mojego A80) Kingston wypuscil jakas felerna serie (bodajze kart CF), ktora gryzla sie z wiekszoscia aparatow. Bylo male zamieszanie i ostatecznie seria zostala wycofana z rynku. Nie pamietam czy dystrybutor podjal jakas probe rekompensaty.Zamieszczone przez kadm_kg
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein
"Wojna to pokój. Wolność to niewola. Ignorancja to siła." - G. Orwell
Pewnie, ze sprawdzona karta to podstawa. sam uzywam sandiska, a z tym Platinum, to tylko tak orientacyjnie![]()
Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!
Owszem Kingston mial taka serie, jednak dokladnie jak piszesz wycofał ja z rynku. Restza kart była bez zarzutu, to jakby nie patrzeć nie jest noname tylko marka. Wybieraj albo Kingstona albo Sandiska. Cenowo sa i tak zbliżone do siebie.
witam mam powazny problem mam aparat pewno już to dziadek ale taki mam i jestem z niego bardzo zadowolony ale do rzeczy czy aparat olympus c-760 ultra zoom 3,2 mega pixel 10 razy optical zoom może obsłużyc karte 2 gb typu m, lub inaczej jakie karty 2 gb może obsłuzyć,z góry dzieki za odpowiedz wszedzie szukam i nic na ten temat nie moge znależć,pozdrawiam Tomasz![]()
![]()
![]()
Nie za ma coZamieszczone przez tomaszek1204
![]()
Szukajka prawdę ci powie.
I tu też coś na temat.
Pozdrówka.
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
dzieki za informacje właśnie takiej stronki szukałem,co prawda ta karta pisze że jest dobra i ma niby działać ale odsyłają jeszcze do producenta bede musiał sie jeszcze zapytać tam gdzie kupiłem aparat![]()
![]()
![]()
No problem!Zamieszczone przez tomaszek1204
I jeszcze jedno - typ H jest szybszy od typu M,
choć jak dla mnie to i tak są strasznie wolne.
A miał być taki świetny standard...
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
witam. czy ktoś ma lub sprawdzał jak działa ta karta Transcend 120x CF 4GB z E1?
nosze sie z zamiarem kupna ale posłuchał bym chetnie opnini na temat tej karty.
Olympus E-10 bez problemów obsługuje karty 2GB. Sprawdziłem to na przykładzie Kingstona Elite Pro 50x 2GB i SanDiska Ultra II 2GB. Olek E-10 może zapisać na takiej karcie ponad 700 JPG'ów w najwyższej rozdzielczości z najmniejszą kompresją (2,7).Zamieszczone przez YxasoR
Przy okazji podpowiem jak zachowują się różne karty przy współpracy z E-1 i czytnikiem.
Zmierzyłem czasy zapisu pełnego bufora na kartę w E-1 po wykonaniu serii 12 RAW'ów.
SanDisk Extreme III 4GB - 22,33s
SanDisk Extreme III 2GB - 21,19s
Kingston Elite Pro 50x 2GB - 31,91s
Pretec Cheetah 80x 1GB - 43,92s
Czas zgrywania pełnej 4GB karty SanDisk Extreme III przez czytnik SanDisk Extreme to tylko 242,25s.
Karta SanDisk Extreme III 4GB jest fabrycznie sformatowana na system plików FAT32, a mniejsze w/w pracują z FAT16.
Na każdą sformatowaną kartę wgrałem przez czytnik Extreme SanDisc'a 98 tych samych RAW'ów (1GB), a następnie z karty przez czytnik do nowego folderu na HDD. Wyniki prezentuję niżej.
SanDisk Extreme III 4GB
zapis na kartę - 67,47s
odczyt z karty - 57,16s
SanDisk Extreme III 2GB
zapis na kartę - 56,09s
odczyt z karty - 48,63s
Kingston Elite Pro 50x 2GB
zapis na kartę - 153,71s
odczyt z karty - 135,64s
Pretec Cheetah 80x 1GB
zapis na kartę - 234,95s
odczyt z karty - 107,90s
Może ułatwi to wybór odpowiedniej karty nie tylko do E-1.
Pozdrawiam.