Spawdziłem czas zapisu. U mnie nie ma żadnej najmniejszej różnicy (~12,5s). Czy w Twoim aparacie będzie różnica to trudno mi powiedzieć![]()
Spawdziłem czas zapisu. U mnie nie ma żadnej najmniejszej różnicy (~12,5s). Czy w Twoim aparacie będzie różnica to trudno mi powiedzieć![]()
przy rawach+jpg to 4GB czasami mało na dłuższy wypad - moim zdaniem pamieci nigdy za wiele :] mam SanDiska 2GB ultra (40 $) i 4gb Extreme (250zł na alledrogo :]) i chwalę sobie póki co. dodatkowo przytoczę linka który już się tu przewinoł: z szybkością pracy poszególnych kart z E-500 http://myolympus.org/E500/writetime/
pozdrawiam
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Moglbys podac ile faktycznie mniej wiecej wchodzi zdjec RAW + JPEG do podgladu (1/12). Korzystajac z danych odnosnie wagi w poszczegolnych formatach na stronie Olka udalo mi sie obliczyc, ze to bedzie ~250 fotek. Jak jest w rzeczywistosci?Zamieszczone przez dziekan
377 z jpg w 1280*1024 i większej kompresjiZamieszczone przez rap1d
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Dodatkowe pytanie: RAWy sa zawsze zapisywane w najwiekszej mozliwej dla aparatu rozdzielczosci?Zamieszczone przez grizz
tak
.
Tak i nie ma innej możliwości... i RAW zawsze zajmuje tyle samo miejsca...Zamieszczone przez rap1d
MAŁE SPROSTOWANIE: to 377 to w E-1, teraz zauwazyłem, ze chodzi Ci o e500 chyba
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Nie prawda. Zależy od modelu i trybu.Zamieszczone przez grizz
E-1, E-400 i wiele innych - wielkość stała
E-300, E-500 - w trybie NR na długim czasie wielkość wzrasta o jakieś 25%
E-410 i pewnie E-510 - ze względu na kompresję wielkość zmienna
SP-510 - wielkość prawie stała, wachania na poziomie kilkudziesięciu kB.
grizz:
a mnie wchodzą 382 sztuki ORF na SanDisk'a II... chyba okradli Cię ze skrawka miejsca w tym Pretec'u...
a tak na poważnie, to dziś nie kupowałbym nic poniżej 8GB do E-330/E-400. nowe maszyny dają pliki mniejsze niż Dziadek czyli można będzie upchać 800 ORF'ów - na śluby aż nadto, na kilkudniowy wypad też.
obecnie SanDisk III 8GB chodzi za grosze - nie opyla się kupować/targać fotobanku*, chyba że na grubą ekspedycję...
* - mowa o fotobanku z jajami, czyli np. Vosonic albo coś w tym stylu... co czyta RAWY
Więc E-330 jakoś jestem w stanie przeboleć RAW-y. Jednak E-400 mnie przeraża(E-500 też).Zamieszczone przez KaarooL
Jako fotobank biorę iPoda i z Aparatu na dysk przesyłam. Muzyka, zdjęcia, filmy i dysk twardy w jednym... Potrzebna jednak 'przejściówka'
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"