Strona 11 z 55 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 548

Wątek: karty pamieci

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez historikus
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    4GB jest dobre do E-1, do E-330 przydałoby się z 6GB (np. Pretec)... ciekawe czy CF pozostanie standardem w OLKACH czy zrobią nam psikusa i przejdą na SD?
    Ja w e-1 używam 1 GB. Uznałem, że zamiast inwestować w karty, których pojemność i tak zawsze będzie przy dłuższych wyjazdach za mała, warto wyłożyć pieniądze na fotobank. Kupiłem Digimate III z dyskiem 60GB za 500 zeta i gwiżdżę na wszystko. W aparacie używam starej PQI z prędkością zapisu 40xi też nie narzekam. Prawdę mówiąć jeszcze nie udało mi się zapełnić do końca bufora. Zawsze zdąży coś zrzucić zanim cyknę nową fotkę.
    Pzdr
    H.
    Ja bank mam już dawno... używałem go z kartą 1gb i nie ma porównania w wygodzie z większa kartą... zamiast zrzucac zdjecia 2-3 razy, to zrzucałem sobie na spokojnie wieczorkiem.
    Podczas sesji robię średnio 300 ujęć, czyli musiałbym mieć kartę 4GB żeby zmieściło się w całości na jednej, w życiu nie kupiłbym tak dużej karty nie tylko dlatego ze są w cenie jakiegoś fotobanku tylko dlatego ze jakby mi taka karta padła pod koniec sesji to chyba bym zszedł na zawał ) a tak mam kilka mniejszych i nawet jak jedna padnie to dwie zostają

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    willow:

wszyscy tak gadają o tym hipotetycznym padzie karty... padła Ci kiedyś jakaś? kilkanaście osób z tego forum (w tym ja) jedzie na "czwórkach" i nie wie co to fotobank i nerwowe zrzucanie fotek pomiędzy częściami imprezki.

żonglowanie kilkoma mini kartami wydaje mi się strasznie upierdliwe i niezbyt zdrowe dla złącza CF z racji jego budowy.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    willow:

wszyscy tak gadają o tym hipotetycznym padzie karty... padła Ci kiedyś jakaś? kilkanaście osób z tego forum (w tym ja) jedzie na "czwórkach" i nie wie co to fotobank i nerwowe zrzucanie fotek pomiędzy częściami imprezki.

żonglowanie kilkoma mini kartami wydaje mi się strasznie upierdliwe i niezbyt zdrowe dla złącza CF z racji jego budowy.
    a wyobraź sobie KaarooL że i owszem i to 3 razy miałem taką przygodę że straciły mi się zdjęcia z karty i musiałem je odzyskiwać jakimś programikiem, odzyskanie zdjęć z karty 512 zajmuje około 1-2 h z 4GB prawie cały dzień. Poza tym pamiętaj o tym ze zawsze kiedyś jest pierwszy raz bo złośliwość rzeczy martwych to nie jest tylko mit. Obyś się kiedyś o tym nie przekonał na własnej skórze bo jak znam zycie to będzie wtedy gdy będziesz miał na karcie najważniejsze zdjęcia zycia

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jak na razie karta sama z siebie mi nie padla, ale pare lat temu, gdy robilem odbitki z pierwszej cyfrowki a nie mialem jeszcze nagrywarki dalem zdjecia na karcie sm do fotolabu, oczywiscie karta w futerale a nie luzem.
    Jak przyszlo do odbioru to okazalo sie ze karta jest be i nie chce sie dac czytac, a wszystko dzieki temu, ze paniusia ktora ja wyciagala zlapala za styki (zostawiajac piekny odcisk palca). Na szczescie zdjecia mialem zgrane, a tylko nie mialem na czym ich zaniesc do labu.

Awatar Snoopy_jb
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Karta pamięci

Witam.
    Chciałbym prosić o opinię w sprawie karty pamięci. Chciałbym zakupić kartę firmy Goodram 1GB lub 2GB. Wiem, że w początkach firmy, pamięci RAM były kiepskiej jakości i taka opinia krąży wśród ludzi ale z tego co wiem to obecnie ich produkty są znakomite w stosunku do ceny. Ale chciałbym wiedzieć co wy o tym sądzicie.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Do zdjęć?

To kuo coś firmy solidnej... głupio by byłĸo, gdybyś stracił zdjęcia z jakiegoś ważnego momentu, bp karta padnie..

Pretec, Sandisc(uważaj na podróbki), Lexar...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar Snoopy_jb
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wiesz jeśli chodzi o urządzenia elektroniczne tego typu to jakoś nie widzę powodu żeby sugerować się firmą bo to i tak ma te same wnętrzności. Wychodzi na to że jedynym sensownym parametrem jakim powinienem sie sugerowac jest cena. Nie znam nikogo komu by szlag trafiło karty pamięci, czy pamięć ram, 'tak o...' Jeśli doszło do awarii to tylko z przyczyny złego użytkowania (jeśli chodzi o ram to np przetaktowywanie). Chciałbym aby ktoś mi napisałe KONKRETNY, sensowny i poparty dowodami przykład, że zepsuła się karta pamięci. Wszyscy mówią, że ta karta jest lepsza, ta gorsza itp. one sie niczym nie różnią jeśli mówimy o elektronice która jest w środku. Zaznaczam że nie zależy mi na gigantycznych prędkościach, jeśli RAW ma sie zapisywac 5sek to moge poczekać bez zająknięcia.

BTW: Kumpel mia karte SD w odtwarzaczu mp3 właśnie GOODRAM i działa bez zarzutu od chyba prawie 2lat (coś koło tego). Czy muzyka grałaby lepiej na SanDisk'u?

BTW2: Właśnie sprawdziłem ceny:
    SD GOODRAM 512: http://www.wilk.com.pl/ 28.55
    SD SanDisk 512: http://www.sandisk.qp.com.pl/ 176.90

Co jak co ale ja mam szacunek dla pieniędzy i nie wydałbym na SanDisk'a w takim przypadku. Chociaż wiadomo że karty CF są tańsze podam tutaj kolejny przykład na karcie CF i wegług powyższych stron:

CF 2GB GOODRAM x80: 118.95 zł
    CF 2GB SanDisk: 609.82 zł

Pozostawię to bez komentarza, i czekam na odpowiednią ripostę

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Mi raz Kingston 2GB wywalił błąd zapisu i było po foceniu (była to dość ważna impreza, dobrze, że miałem zapasówkę), fotki odzyskałem ale siedziałem nad tym ponad 12 H. nie jest to przyjemne....

Od tamtego czasu minęło pół roku, ta sama karta po formacie do dziś działa już dobrze...
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Snoopy_jb

Co jak co ale ja mam szacunek dla pieniędzy i nie wydałbym na SanDisk'a w takim przypadku. Chociaż wiadomo że karty CF są tańsze podam tutaj kolejny przykład na karcie CF i wegług powyższych stron:

Lepiej patrz na skapiec.pl bo kupiłem dwa mieśiące temu preteca 4gb za 324zł...

Jeżeli uważasz, że Kingston, albo goodram będzie ok to prosze bardzo, ale za długo czytam różne fora, zeby nie zwrócić uwagę, ze te karty się sypią i ludzie tracą zdjęcia.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez Snoopy_jb

Lepiej patrz na skapiec.pl bo kupiłem dwa mieśiące temu preteca 4gb za 324zł...

Jeżeli uważasz, że Kingston, albo goodram będzie ok to prosze bardzo, ale za długo czytam różne fora, zeby nie zwrócić uwagę, ze te karty się sypią i ludzie tracą zdjęcia.
    SD Kingston'a jest bardzo dobre. Sam mam 2x2GB i wszystko ok. żadnego problemu!
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"