Znaczy się , że już z dwóch źródeł mam info o tym jak pięknie rysuje 50tka.Zamieszczone przez luc4s
Znaczy się , że już z dwóch źródeł mam info o tym jak pięknie rysuje 50tka.Zamieszczone przez luc4s
większość moich zdjęć była zrobiona ZD50Zamieszczone przez Toster
pozdrawiam
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
Ha! Własnie dostałem
Pierwsze wrażenie:
Ale to małe!
Ale to duże jak mordkę wysunie!
AF powolny - coś a'la 40-150 - ale to obiektyw macro, wiec to normalne.
AF - głośny!!! Nawet bardzo! Jakoś nie pisaliście o tymMyslałem, ze będzie działac na poziomie 14-54 a nie 40-150
Nie ma czym kręcić... heh jakoś dziwnie się przyzwyczaic do braku zooma
GO @ f2 powalająca ;p
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Co polecicie ? to Sigma 105mm F2.8 EX DG MACRO czy oryginal do Olympusa ED 50mm F2 MACRO ? Jakie beda roznice oprocz f ? Wie moze ktos gdzie znajde porownanie tych dwoch obiektywow ?
pozdrawiam
Olympus Camedia 720 Ultra Zoom/ Olympus E-1 obiektyw kitowy 14-42, f 3,5 + 4GB CF Kingston + Lampa TUMAX DSL880AFZ-OP + Pare obiektywow na m42
Wrzuc w szukajke nazwe tej Sigmy (mam ja, pracuje nad jej testem) bo ja sam o niej juz sporo pisalem i kiedys nawet zalozylem watek, gdzie zastanawialem sie nad wyborem miedzy ZD 50 a Sigma 105. ZD posluzy Ci jeszcze do portretu i jest super ostre, a Sigma okazuje sie byc niezwykle uniwersalna (ze wzgledu na swiatlo i ogniskowa => krotkie tele), mimo slabego AF. Ja focilem nia makro, ptaszki w Łazienkach, koncert i nawet jakies portrety (tylko kilka). Jestem zaskoczony jej uniwersalnoscia.Zamieszczone przez vault
Jaka jest różnica? Zasadnicza...
S: 105mm
Z: 50mm
Najlepiej mieć oba :P
S: 1:1
Z: 1:2
Do makro w stylu owadów lepsza będzie pewnie Sigma, Zuiko ma dość małe odwzorowanie, musisz podejść bliżej, inna ogniskowa... Pozostaje jeszcze kwestia, jak bardzo S się wysuwa, ale nie sądzę, żeby jej końcówka była bliżej niż Z.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Na oko po wysunieciu tubusu do odwzorowania 1:1 Sigma staje sie dluzsza niewiele mniej niz dwukrotnie... :/Zamieszczone przez dog_master
A jak to się ma do odległości od przedmiotu? 50mm wystraszy np. motyla, będzie za blisko, tak samo 35mm.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Jeżeli już Sigma to dołożyłby te kilka stów do 150mm MacroZamieszczone przez vault
![]()
Nijak sie ma, po prostu przeczytalem pytanie jak bardzo sie ta Sigma wysuwa i odpowiedzialem. Przepraszam, ze zrozumialem je blednie. Chcac odpowiedziec w pelni napisze, ze kiedys mierzylem i odleglosc od przedniej soczewki do przedmiotu przy odwzorowaniu 1:1 (maksymalnie wysuniety tubus) w Sigmie 105 to kolo 12cm.Zamieszczone przez dog_master