Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: CANON 420 EX a FL50 uwagi?

Awatar krishu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

CANON 420 EX a FL50 uwagi?

Wczoraj dostał mi się w ręce Canon 350D z lampą CANON 420 EX. Pomimo zmęczenia postanowiłem go torchę doświadczyć. Ogołnie Canon 350 D nie jest taki zły tylko mały troszskę ... Fotki mają mniejsze ziarno ale soft je tak obrabia, że ma się wrażenie jakby fotka pochodziła z 5 megowego aparatu a nia 8 - brak detali. Obiektyw w kicie chociaż troszkę mydli jest do zniesienia i szybko ostrzy !
    Jednak wracam do tematu głównego tj. CANON 420 EX . Jestem zwyczajnie zaskoczony co potrafi ta lampa. Walisz seryjne fotki a lampa jak młotek za każdym razem odpala. To co mi potrzeba. Mam Fl-36 i dotaje drgawek jak po 20-30 fotkach siadają baterie nie mówiąc o tym ,że nawet przy nowiutkich nie ma trybu High speed. Czy jest taka opcja w Fl-50 ?
    Lampa CANON 420 EX jest jesli sie nie myle stara jednak nawet taki detal, ze jak palnik zapodaje do gory - to przerzuca sie na wartosc 50 mm i "wie" ze idzie do gory i caly system pomiaru dziala lepiej. W Olu nie raz musze "przepalic".

jacek2004
    Gość

Re: CANON 420 EX a FL50 uwagi?

Cytat Zamieszczone przez krishu
    Mam Fl-36 i dotaje drgawek jak po 20-30 fotkach siadają baterie
    Zacznij używać akumulatory, lampa ładuje się dwa razy szybciej.

W instrukcji Olympusa ostrzegają, że przy strzelaniu seriami, palnik się rozgrzewa i w zależności od siły błysku podawana jest maksymalna ilość kolejnych błysków w serii.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    krishu:

- przy waleniu grubych serii można stopić palnik
    - używaj dobrych NiMH a FL-36 pociągnie 100-150 strzałów, zależnie od mocy
    - FL-50 ma dużo mniejsze przestoje niż FL-36, poza tym możesz sobie dokupić zespół szybkiego ładowania i jeszcze jakieś cudo
    - FL-50 ciągnie 2-3x tyle błysków w serii co FL-36
    - nie porównujmy 4xx do FL-50 bo to inne bajki

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

FL-50 seryjne blyskanie

Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    W instrukcji Olympusa ostrzegają, że przy strzelaniu seriami, palnik się rozgrzewa
    no dokladnie.
    Aby zapobiec przegrzewaniu sie i odksztalcaniu palnika elektronicznej lampy blyskowej, nie nalezy uaktywniac
    lampy z pelna sila blysku wiecej ni 10 razy pod rzad. Po 10 operacjach lampy, nalezy przerwac na chwile
    fotografowanie i poczekac, az sekcja emitujaca swiatlo wystarczajaco ostygnie.
    jak kupielem ta lampe to mnie rozwalilo to conajmniej 10minut (nie spodziewalem sie ze az tyle mam czekac )
    Dopuszczalne jest wykonanie do 10 nastapujacych po sobie pelnych blyskow lampy. Aby umozliwic
    ostygniecie powierzchni emitujacej swiatlo lampa powinna byc nieuzywana przynajmniej przez 10 minut
    po uaktywnieniu 10 nastapujacych po sobie pelnych blyskach.
    z drugiej strony kto robie ciagle w na maksa...
    Seryjne blyski lampy powoduja, ze glowica lampy bardzo sie nagrzewa i moze sie
    odksztalcic lub lampa moze nieprawidlowo dzialac. Z tego wzgledu nalezy ograniczyc
    liczbe blyskow w jednej serii do ilosci podanej w ponizszej tabeli. Po ciaglym fotografowaniu
    az do maksymalnej liczby blyskow nalezy zrobic przerwe w fotografowaniu z
    lampa na okolo 10 minut.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ograniczenia_byskow_445.jpg
Wyświetleń:	137
Rozmiar:	14,7 KB
ID:	153  
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Niestety do powazniejszych zadan fl50, do krytycznych zadan- z dopalaczami. Zawsze jednak trzeba uwazac na palnik.
    FL36 to lampa do dopalania cieni i pracy na mniejsze odleglosci. Takiej spokojnej.
    Czesc.Ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    to prawda... trzeba uważać z fl-36.... mi się udało ją popsuć... ale naszczęście Olympus uznał gwarancje i w tydzień wymienili co trzeba i lampa śmiga,,, choć teraz uważam z ilością błysków......

I odkładam na fl-50 i na 35-100 F;2,0 i na ...... oj... ach nie chce pomyśleć ile to odkładania
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Awatar krishu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    no niestety w zyciu mam tak ,ze jak juz sie za cos biore to szybko dochodze do wniosku ,ze sprzet jest lipny.
    to co mozna zrobic z 4xx to marzenia
    jak u kogos robisz fotki na slubie i on na ciebie liczy to nie iteresuje z czym masz problem.
    ta sa chwile nie do odtworzenia i trzeba napinac czasem ile wlezie a potem wybierac.
    jesli chodzi o akku to od zawsze ich uzywam i dosc czesto wymieniam na nawe.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    krishu- 420ex to badziew kompletny- nawet w czasach analoga byla to prosta i tania lampka. Naswietla nieslychanie nieprecyzyjnie( najczesciej sporo niedoswietla) a korekta blysku z poziomu aparatu- np. 350d ( o ktorym wspominales) to katorga. W porownaniu z nia FL36 to pelen wypas- slabsza to lampka, ale skonstruowana wysmienicie. Sluzy pewnym celom.
    1. Nie pisz tak kategorycznie o czyms o czym nie masz zielonego pojecia.
    2. Zanim kupisz pomysl co chcesz kupic- najlepiej popytaj madrzejszych. Umikniesz rozczarowan.
    3. **** szklem nie podetrzesz, jak ktos chce lazic po weselach musi zainwestowac i to nie w gowniane lampki po 800 zl.
    4. Twoje niesamowite przezycia bywaja czytane i przez mniej wyrobionych czytelnikow brane pod uwage.
    5. Nie gniewaj sie bynajmniej! Nie mam zamiaru Cie atakowac. Ndne staje sie czytanie ciaglych wynurzen "rozczarowanych", ktorzy "spadli z choinki".
    6.Nie mysl, ze Ty jeden placisz frajerskie, sam popelnilem wiele pomylek dokonujac zakupow sprzetowych. Nauka kosztuje.
    czesc.Ch.

robin102
    Gość
    trzeba też uważać ze wszelakiego rodzajami rospraszaczami świała czy to skarpeta , czy stringi czy pudełko po jogurcie zawsze ograniczają chłodzenie lampy i warto je zdejmować ( zwłaszcza stringi)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A ja polecam na śluby FL-50 z uchwytem zasilającym
    i z takim zestawem 420 nie ma szans.
    bajka. strzela się fotki za pomocą spustu na uchwycie, profesjonalna guma okładziny lepi sie do ręki, sprzęt wyglada jak miotacz pocisków p-panc, a lampa ładuje sie jak błyskawica.
    Jeśli za dużo się człowiek nie mądrzy i nie przeszkadza aparatkowi w jego robocie, zdjęcia wychodzą super, w najważniejszych momentach strzelane seriami.
    Niesety w śluby trzeba zainwestować, nawet strzelane amatorsko.