640px.Zamieszczone przez witia1
640px.Zamieszczone przez witia1
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
oooooooooo
napisano jpg- bez limitu, ale spróbuję jeszcze raz.
OK - już będą taki jak życzycie.
Lampka chowa się swobodnie, kąt lustra można zmieniać - ważne bo przy "krótkich" ogniskowych "wychodzi" inny, większy.
Przy ogniskowych powyżej 40mm lustro równolegle do ekranika rozpraszającego.
I jeszcze fotka z kościoła...
witia: opisz wykonanie powierzchni rozpraszającej, gdyż to jest ważne (podobnie jak w moim ekranie we wstępnym poście jest to powierzchnia o dużym procencie odbicia --mała strata światła)
Ekranik rozpraszający - to trapez o wysokości 115mm i podstawoach 135mm i 95mm.
Zrobione "to" jest z tekturki (ok1mm), na którą nakleiłem cieniutką, lustrzaną blaszkę (z bębnów maszyn drukarskich), a na niej dokleiłem- naciągniętą, poliuretanową piankę (z woreczka opakowaniowego).
Lusterko wycięte z "pudernicy" damskiej.
Uchwyt - to część obudowy lampy błyskowej (chyba Elektronika).
Cała sztuka jednak polega na prawaidłowym dobraniu odległości lustra od lampki aparatu i jego wysokości w stosunku do lampki.
Polecam eksperymentom własnym.
macie chlopaki fantastyczne pomysly!
I'm so happy with my new black body.
Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/
Mozesz opisac odrobinke dokladniej to zagadnienie?Zamieszczone przez irek50
rozumiem, ze piszesz o metz 45ct1 lub podobnym z wlasna automatyka?
wtyczka wyglada tak
ostatnie dwa na dole to synchronizacja - i tam sie wpielem wlasnym kabelkiem.. jak rozumiem, mozna gdzies do reszty podpiac potencjometr - i dostaniemy manualna regulacja sily blysku.?Kod:________ |------| | o | _| o | | | | o | | o | | o | |_______|
Strasznie zalezalo by mi na jeszcze jednym - obnizeniem progow automatyki np na przyslone 2.8 przy iso 400 lub cos podobnego.. dalo by sie zrobic zew. fotocele z innymi ustawieniami (w miare prosty sposob..)? Ewentualnie czy dysponujesz schematem elektronicznym lampy?
do LubMich:Niestety nie mam schematu -trzeba to rozpracować...ale na 100% te trzy górne styki służą do podłączenia innej fotoceli lub oporu na zmniejszenie błysku manualnego. Jednak musi być wciśnięty w gniazdu dłuższy element aby rozłączyć lub przełączyć styki --popatrz do gniazdka w lampie to się zorientujesz (śrubokrętem dociśnij blaszkę od strony głowicy)
--pozdr
no,Panowie,pełen szacunek,jakbym nie widział,to bym nie uwierzył,pozdro!!!![]()
OLYMPUS E 510