Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Pomoc w zakupie

jacek2004
    Gość
    Pojawił się w ofercie Fuji F20 (czyli coś z serii F10 / 11 / 30) W sprzedazy będzie chyba we wrześniu, to co mi się w nim podba to ogniskowa od 28mm mniam mniam rzadka rzecz w kompaktach. Na końcu ma 104mm ale to w zupełności wystarczy (podobnie jak w ZD 14-54) Szumy ma na poziomie F30 czyli małe, ISO do 2000.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pojawił się w ofercie Fuji F20 (czyli coś z serii F10 / 11 / 30) W sprzedazy będzie chyba we wrześniu, to co mi się w nim podba to ogniskowa od 28mm mniam mniam rzadka rzecz w kompaktach. Na końcu ma 104mm ale to w zupełności wystarczy (podobnie jak w ZD 14-54) Szumy ma na poziomie F30 czyli małe, ISO do 2000.
    F20 to też fajny aparat, ale tak się ma do F30, jak F10 do F11, czyli przede wszystkim brak w nim manuala (co dla mnie dyskwalifikuje aparat), a jak koleżanka zaznaczyła na początku, chciałaby się sprawdzić w nastawach ręcznych (brawo!!!).

Dobry wybór i 2 lata gwarancji, na pewno lepszy niż Canon A620, choć SP-320 też byłby dobrym wyborem i pewnie udałoby ci się go kupić w "nie dla idiotów" za cenę 777zł!!!
    Dogmax, mam już dosyć twoich debilnych, kompletnie nieobiektywnych postów już na kilku tematach na tym forum, które (np. ciągłe powtarzanie o bezensownej stabilizacji obrazu w twoim SP-320) zakrawają na kpinę i świadczą wyłącznie o twoim wybitnie nieprofesjonalnym podejściu do fotografii.

Jak taki z ciebie kozak, to może się zmierzymy. Jestem pewien, że w pojedynku na zdjęcia masz ze mną małe szanse.

Pozdrawiam.

Mieszka w
    Wabrzeźno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam!!!
    Jestem tu nowy poniewaz stalem sie posiadaczem SP-350. Moze wyraze pierwsze wrazenia. Zdjecia w trybie manualnym bardzo ladne, auto tez niczego sobie. Szkoda tylko ze Olympus upiera sie przy kartach xD bo tylko zwalnia zapis zdjęc na karcie.
    Z tego co slyszalem to ze baterie (akumulatory) szybko siadaja. Standardowa CR-3V (czy jakos tak) wystarcza na 400 zdjec (zonaczymy )).
    Na razie kupilem 2 akumulatory 2500mAh po naladowaniu zobaczymy na ile starcza.
    To moze na razie tyle.
    P.S. Ciesze sie ze udalo mi sie kupic aparat o takich parametrach za mniej niz 1000 zl )).

Pozdrawiam
    Dawid

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jako, ze to moj pierwszy post, to na poczatek pragne się przywitac: Witam wszystkich

Nie chcialem zakladac nowego tematu, dlatego pozwole sobie podczepic swoje pytanie pod ten watek. Zamierzam kupic w najblizszych dniach aparat cyfrowy, jednak nie bardzo wiem co wybrac. Na aparat zamierzam przeznaczyc od 450 do 600 PLN. Zastanawiam sie nad nastepujacymi aparatami:
    Fuji Finepix A400
    Fuji Finepix A500
    Olympus FE 115
    Olympus X-715 (niestety nie moge znalezc zbyt wielu informacji nt tego aparatu, jezeli kto mialby przykladowe zdjecia, to bylbym wdzieczny, gdyby je tutaj umiescil)
    Canon A410
    Canon A520

Ktory z tych modeli moglibyscie polecic? A moze zaproponujecie mi cos innego w tych granicach cenowych? Z gory dziekuje za odzew i pozdrawiam.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W tej cenie jedynym sensownym wyjściem zdaje się być Canon A520, a najlepiej jego niewiele droższa (ceny zaczynają się od 599), uaktualniona wersja A530.

Już piszę, dlaczego:

1. W tej cenie nie znajdziesz nic, co zapewniłoby lepszą jakość zdjęć. Szczególnie pod względem oddania kolorów.

2. Obiektyw przy najkrótszej ogniskowej posiada jasność f/2.6, co nie jest często spotykane w tej, a nawet wyższej, klasie sprzętu.

3. Obsługa aparatu jest prosta i intuicyjna, w czym pomaga rówież polskie menu (choć to aktualnie żadna nowość)

4. No i najważniejsze: Jest to najtańszy aparat, który umożliwia pełną (w barierach tej klasy sprzętu) kontrolę nad wykonaniem zdjęcia, a jeśli myślisz o fotografii poważnie, z czasem coraz więcej będziesz ustawiać manualnie. Mowa nie tylko o nastawach ekspozycji, doborze czułości ISO, ale też o np. wyborze pola autofokusa. Aparaty czysto automatyczne, tzw. "małpki", nie pozwalają się rozwinąć fotografowi, a niekiedy automat aparatu potrafi zepsuć najpiękniejsze ujęcia...
    Pozdrawiam.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dexter wielkie dzieki za rade. Canon A520 to najdrozszy z wymienionych przeze mnie modeli, ale po tym co napisales sklaniam sie ku temu, zeby jednak wydac na niego te pieniadze, chociaz powiem szczerze, ze na dzien dzisiejszy to potrzebuje raczej aparatu do robienia zdjec z serii "u cioci na imieninach" (czyli fotki z imprez rodzinnych, wycieczek itp.); poki co nie planuje zajmowac sie fotografia bardziej powaznie, ale nie wykluczam, ze kiedy kupie swoj pierwszy cyfrowy aparat, to bardziej zainteresuje sie ta dziedzina

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Bardzo dobre podejście.

Z czasem, gdy już dobre pozna się obsługiwany aparat, dużo więcej chce się eksperymentować i ważne jest, by sprzęt nie stawiał na tym polu ograniczeń.

Poza tym, raz dla próby przetestowałem różne programy tematyczne w różnych aparatach i... Praktycznie zawsze na manualu osiąga się lepsze efekty. Niektóre tryby automatyczne wpływają też np. na kolorystkę zdjęcia, ale bardzo łatwo jest to "podrobić", a nawet osiągnąć dużo lepszy efekt na komputerze. Pracując na manualu i, co ważne (również tu plus dla A520) na stosunkowo niskiej kompresji, uzyskuje się dobry materiał do ewentualnej późniejszej obróbki i nałożenia wszelakich efektów "przyprawienia do smaku ".

Jest jeszcze jedna zaleta A520 w stosunku do większości konkurencji: za jakieś 40 zł (nieoryginalny) można dokupić adapter z gwintem 52mm, który pozwala założyć na obiektyw różnorodne filtry, konwertery, soczewki. Np., jak już wspominałeś o wycieczkach, w górach niezastąpione są filtry UV i polaryzacyjny, które bez problemu można kupić (zwłaszcza na tak popularny gwint ).
    Pozdrawiam.