Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 112

Wątek: Olympus Zuiko Digital ED 35-100mm 1:2

jacek2004
    Gość
    andytown - 1.4m od obiektu przy 35-100mm to naprawde nie za wiele jak na ZD35-100 założysz osłonę p. słoneczną to masz rurę o długości ponad pół metra, do tego grubość body, nieco nachylisz się w stronę modelki i gdyby odległość ostrzenia była mniejsza to byś jej wybił oko. A na poważnie mi taka odległość nie przeszkadza, to jest obiektyw plenerowy (reporterski) i tu raczej się nie podchodzi na pół metra do modela. Jak chcesz z bliska to lepiej zainwestować w 25mmf1.4, 30mmf1.4 czy pozostać przy 50mmf2 które masz.

Z wagą przesadzacie - 1.6kg to raczej mniej niż oferują inne szkiełka o podobnych parametrach. Używanie monopoda mocno ogranicza swobodę, można tak zrobić kilka fotek aby z czasem zejść na 1/20 sek, ale nie wyobrażam sobie aby z takim kijem biegać na stałe w czasie robienia fotek "reporterskich". Po przykręceniu go do body E-1 z gripem (plus FL-50) cały zestaw jest super wyważony i naprawdę miło się robi fotki nawet na długich kilkugodzinnych sesjach. Z E-300 bez gripa, to właściwie nie widać body, ale też można robić bezproblemowo fotki.

Obiektyw jest bardzo ostry na krótkim końcu, na długim minimalnie mniej.
    Namiętnie robię nim fotki z przesłoną f2.0 lub f2.8, przy których ostrość jast bardzo dobra. Jedynie z GO trzeba uważać bo czasami jest nie większa niż 1cm, i z powodu rozmycia poza GO czasami fotka wydaje się nieostra, trzeba upominać modela aby nie zmieniał pozycji, bo cm różnicy i ostrość polci tam gdzie nie ptrzeba. Do rozmycia tła jest fantastyczny. Np przy fotce na której jest sama głowa, przy f2.0, tło 10-20cm za głową jest totalnie nierozpoznawalne.
    Przy przymknięciu przesłony do f5.6 jest tak ostro na neutralnych ustawieniach, że przy konwersji RAW ustawiam sharpness na minus.

AF jest bardzo pewny i dokładny, jeśli chodzi o szybkość to nie mam porównania, ale obiekty mi raczej nie uciekają. Obiektyw ma przełącznik ogranicznika pracy AF:
    -pełen zakres
    -od 1.4 do 3m
    -od 3m do nieskończoności

Fotki już zamieszczałem w innych wątkach (ocena zdięć), ale nie wiem czy będą widoczne bo admin nie kwapi się do przywrócenia FTPa (a ja chcę mieć możliwość "zdięcia" fotki z wizji jak mi przyjedzie ochota, więc z załączników korzystam sporadycznie).

Obiektyw jest idealny do "reporterki" w słabym świetle - wiadomo f2.0

I jest jeszcze jeden niezaprzeczalny atut ZD 35-100mm - z taką rurą przypiętą do body nikt nie śmie zapytać o "akredytację"
    Jak ostatnio koleżance na ślubie w kościele zrobiłem kilka fotek, to wynajęty profi zawodowiec o mało nie upuścił na ziemie swoich zabawek jak zobaczył tą rurę

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    co do wagi to jednak chyba przesadzasz... popatrz sobie na porównanie z linku na początku wątku
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    co do wagi to jednak chyba przesadzasz... popatrz sobie na porównanie z linku na początku wątku
    Popatrz też na jasności - światło f2 to nie to samo co f4

A obiektywy 70-200mmf2.8 ważą już podobnie - gdyby miały f2.0 to producent za darmo dawałby taczkę z gumowym kółkiem.

NIE ZAPOMINAJMY O JEDNYM - JAK ZUIKO PODAJE ŻE OBIEKTYW MA F2 TO MA TO F2 W PEŁNI UŻYTECZNE. NIESTETY INNI PRODUCENCI CZASAMI LUBIĄ NABIĆ KLIENTA W BUTELECZKĘ.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    może to wynika z faktu ze lubię modelką poprawiać włosy.... może nie profesjonalne i za każdym razem jak wracam do zdjęcia z 40-150 to kucam za blisko i mnie to denerwuję
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ja o f2,8 mówiłem... z drugiej strony zauważ, że jak narazie to canon czy nikona wuższe iso mają bardziej użyteczne... ot taka dygresja - nie chce wojny! 35-100 to piekne szkiełko, ale jak dla mnie narazie troszkę nieużyteczne i w kolejności zakupu byłoby na dalszym miejscu (jeżeli wogóle) poprzedzone przez 35mm 3,5 50-200 11-22... jakas stałke do portretu... czyli rozsądnie patrząc za jakieś 10 lat
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

jacek2004
    Gość
    To są fotki z ZD35-100 i E-1

jacek2004
    Gość
    Mały test GO, jaką daje ZD 35-100mmf2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    O kurcze... to ostanie zdjecie przemowilo do mnie. Naprawde mozna pokazac to co sie chce a reszta "be" (ale mi sie zrymowalo). Szkoda ze to szklo tyle kasy kosztuje. Podziwiam iz your wife jest taka wyrozumiala dla hobby meza (a moze jej tez...). Super ! Pozazdroscic mozliwosci fonansowych i zbieznych zainteresowan.
    ...był Olek jest A6000

jacek2004
    Gość
    Za usunięcie fotek podziękujcie Administracji.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    Za usunięcie fotek podziękujcie Administracji.
    ROTFL jak dziecko ... no cos mogles pomoc komus w wyborze nowego obiektywu.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać