andytown - 1.4m od obiektu przy 35-100mm to naprawde nie za wielejak na ZD35-100 założysz osłonę p. słoneczną to masz rurę o długości ponad pół metra, do tego grubość body, nieco nachylisz się w stronę modelki i gdyby odległość ostrzenia była mniejsza to byś jej wybił oko. A na poważnie mi taka odległość nie przeszkadza, to jest obiektyw plenerowy (reporterski) i tu raczej się nie podchodzi na pół metra do modela. Jak chcesz z bliska to lepiej zainwestować w 25mmf1.4, 30mmf1.4 czy pozostać przy 50mmf2 które masz.
Z wagą przesadzacie - 1.6kg to raczej mniej niż oferują inne szkiełka o podobnych parametrach. Używanie monopoda mocno ogranicza swobodę, można tak zrobić kilka fotek aby z czasem zejść na 1/20 sek, ale nie wyobrażam sobie aby z takim kijem biegać na stałe w czasie robienia fotek "reporterskich". Po przykręceniu go do body E-1 z gripem (plus FL-50) cały zestaw jest super wyważony i naprawdę miło się robi fotki nawet na długich kilkugodzinnych sesjach. Z E-300 bez gripa, to właściwie nie widać body, ale też można robić bezproblemowo fotki.
Obiektyw jest bardzo ostry na krótkim końcu, na długim minimalnie mniej.
Namiętnie robię nim fotki z przesłoną f2.0 lub f2.8, przy których ostrość jast bardzo dobra. Jedynie z GO trzeba uważać bo czasami jest nie większa niż 1cm, i z powodu rozmycia poza GO czasami fotka wydaje się nieostra, trzeba upominać modela aby nie zmieniał pozycji, bo cm różnicy i ostrość polci tam gdzie nie ptrzeba. Do rozmycia tła jest fantastyczny. Np przy fotce na której jest sama głowa, przy f2.0, tło 10-20cm za głową jest totalnie nierozpoznawalne.
Przy przymknięciu przesłony do f5.6 jest tak ostro na neutralnych ustawieniach, że przy konwersji RAW ustawiam sharpness na minus.
AF jest bardzo pewny i dokładny, jeśli chodzi o szybkość to nie mam porównania, ale obiekty mi raczej nie uciekają. Obiektyw ma przełącznik ogranicznika pracy AF:
-pełen zakres
-od 1.4 do 3m
-od 3m do nieskończoności
Fotki już zamieszczałem w innych wątkach (ocena zdięć), ale nie wiem czy będą widoczne bo admin nie kwapi się do przywrócenia FTPa (a ja chcę mieć możliwość "zdięcia" fotki z wizji jak mi przyjedzie ochota, więc z załączników korzystam sporadycznie).
Obiektyw jest idealny do "reporterki" w słabym świetle - wiadomo f2.0
I jest jeszcze jeden niezaprzeczalny atut ZD 35-100mm - z taką rurą przypiętą do body nikt nie śmie zapytać o "akredytację"![]()
![]()
Jak ostatnio koleżance na ślubie w kościele zrobiłem kilka fotek, to wynajęty profi zawodowiec o mało nie upuścił na ziemie swoich zabawek jak zobaczył tą rurę![]()