Kurcze, mam dylemat. Zastanawiałem się nad torbą (np. Tango od Naneu), ale jakoś tak... Coś mi podpowiada, że jak mam już torbę na Olka i podwójny kit, to powinienem rozejrzeć się raczej za plecakiem. Głównie z przyczyn praktycznych - lepiej jest rozłożyć ciężar aparatu i szkieł (rozbudowa szklarni w drodze) oraz kurtki, wody, czy innego stuffu na dwa ramiona, niż jedno.
Szukam plecaka z łatwym dostępem do sprzętu (dla mnie, a nie tzw. osób 3-cich ;D), z dodatkową komorą na klamoty, plus ewentudzież kieszenią na lapka (obecnie 15"). Ale lapek to w sumie "opcjonalna opcja". Z tego co tu czytam, to ta Alpha w sumie to fajny wybór. Na Alledrogo stoją po ok. 180-190PLN. Jakby nie patrzyć, to np. dopłacając 100-kę z hakiem można kupić Fastpacka 250.
Reasumując: Fastpack vs. Alpha (czy opłaca się dopłacać do tej kieszonki na laptopa?) Macałem Fastpack'a, Alphy w łapkach nie miałem.
BTW. Pomijając fakt tych 15" mam pytanko do ciebie Pi-er17: czy do tej Alphy, do przedziału z socjalem dało by się wrzucić np. małą 12" "makówkę"?
"There's no such thing as free titties"
Czy ktokolwiek z Was używa (lub używał) czegoś pomiędzy torbą a plecakiem???? Jak takie coś sprawdza się w praktyce (biorąc pod uwagę że pakujemy tylko aparat + obiektywy + pozostałe drobne akcesoria) ???
Ja szczerze mówiąc zastanawiam się nad takim czymś:
http://www.tamrac.com/frame_velocity.htm
Czy warto kupować takie coś???
Było już opisywane w tym wątku coś podobnego, bodajże SlingShot się to nazywa. Przejrzyj kilka stron wstecz.
"Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)
heyahero jakby co to do K3L naneu wchodzi lapek, tym sie chyba różni od K3
Ale K3/K3L to bydle! Przymierzałem tego LowePro Fastpack'a 250 i to już jest duże. Nie wiem jak z Alphą, ale z materiałów producenta widać, że jest całkiem-całkiem, jeżeli chodzi o gabaryty. Kurcze brakuje mi po prostu tej jednej kieszonki, ewentualnie miejsca w socjalu na małego laptopa. Wtedy byłaby pełnia szczęścia.
"There's no such thing as free titties"