Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: uszkodziny SP-500UZ ?

Awatar piotrekp
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    witam ponownie, dzisiaj z ciekawości wykonałem swoim aparatem parę prób w omawianej sprawie, słońca ostatnio u nas sporo więc o uzyskanie kontrastowych scen nietrudno, a oto moje obserwacje:

1. u mnie opisywany efekt w ogóle dość trudno było uzyskać, potrzebne było naprawdę silne światło i kontrasty,
    2. jeżeli już się pojawiał to był bardzo słaby i w ogóle nie do porównania z twoim (trzeba się przyglądać, więc np. osoba postronna mogłaby na to w ogóle nie zwrócić uwagi),
    3. znikał dosłownie po ułamku sekundy na skutek pracy automatyki - słychać było bardzo delikatny "cyk" i efekt znikał w ogóle,
    4. po kilku próbach doszedłem do wniosku, że na czas trwania tego efektu mają pewien wpływ (choć niezbyt duży) zmiany ustawień poziomu ekspozycji.

widać więc, że jest to przynajmniej po części spowodowane ustawieniami i pracą samego aparatu, dziwi mnie tylko, że u mnie tego raczej nie ma a było w każdym aparacie który ty sprawdzałeś ale też u innych użytkowników

nie wiem czy te moje obserwacje wniosą coś do sprawy ale na pewno życzę jak najmniej kłopotów z aparatem,
    pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam u mnie ten problem szczegulnie zauwazalny jest na filmikach. Efekt pojawia sie tylko podczas kadrowania natomiast na fotce go nie ma. N0iestety na filmkiu efekt zostaje zapisany. Jak wymeczysz serwis to daj znac na forum.

Awatar dzieciak74
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam taki aparat od blisko 3 miesiecy - dopiero po Twoim poscie sprawdzilem czy mam podobne objawy, bo wczesniej na to nie zwrocilem uwagi. W moim olku podobna poswiata pojawia sie na wyswietlaczu, przy bardzo duzej roznicy padajacego swiatla. Widac te typy tak maja i taki ich urok. Mnie osobiscie to nie przeszkadza, ale bede wdzieczny za info, czy udalo Ci sie ten problem zniwelowac i czy serwis sie z tym uporal.

Pozdrawiam Zbyszek

Awatar Matelko
    Mieszka w
    le
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja nie mam takiego problemu wszystko chodzi lux zadnych poswiat , a z aparatu jestem w pełni zadowolony..

Awatar dzieciak74
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Matelko
    Ja nie mam takiego problemu wszystko chodzi lux zadnych poswiat , a z aparatu jestem w pełni zadowolony..
    Zrob sobie taki test - skieruj obiektyw na sloneczne swiatlo padajace przez okno tak zeby ok.1/5 kadru zajelo ciemne tlo sciany. Ja tez sadzilem, ze w moim aparacie opisane przez kolege zjawisko poswiaty na wyswietlaczu nie wystepuje - no i sie zdziwilem Bynajmniej dla mnie takie zjawisko nie jest problemem - ot, taka ciekawostka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    U mnie też to występuje. Poświata zostaje zarejestrowana na filmach, na zdjęciach jej nie ma. Są to jakieś odblaski - wystarczy przysłonić ręką obiektyw a poświata znika całkiem lub częściowo. Może założenie osłon antyodblaskowych (o ile takie do SP500UZ są) wygasiłoby je skutecznie?

Pozdrawiam