witam ponownie, dzisiaj z ciekawości wykonałem swoim aparatem parę prób w omawianej sprawie, słońca ostatnio u nas sporo więc o uzyskanie kontrastowych scen nietrudno, a oto moje obserwacje:
1. u mnie opisywany efekt w ogóle dość trudno było uzyskać, potrzebne było naprawdę silne światło i kontrasty,
2. jeżeli już się pojawiał to był bardzo słaby i w ogóle nie do porównania z twoim (trzeba się przyglądać, więc np. osoba postronna mogłaby na to w ogóle nie zwrócić uwagi),
3. znikał dosłownie po ułamku sekundy na skutek pracy automatyki - słychać było bardzo delikatny "cyk" i efekt znikał w ogóle,
4. po kilku próbach doszedłem do wniosku, że na czas trwania tego efektu mają pewien wpływ (choć niezbyt duży) zmiany ustawień poziomu ekspozycji.
widać więc, że jest to przynajmniej po części spowodowane ustawieniami i pracą samego aparatu, dziwi mnie tylko, że u mnie tego raczej nie ma a było w każdym aparacie który ty sprawdzałeś ale też u innych użytkowników
nie wiem czy te moje obserwacje wniosą coś do sprawy ale na pewno życzę jak najmniej kłopotów z aparatem,
pozdrawiam