-
- Siła reputacji
- 0
olympus c60
witam mam taki problem od niedawna mam aparat cyfrowy i jestem zielona w tym temacie
moj aparat chyba robi zdjecia w formacie 3:4 (ale nie jestem pewna bo w instrukcji ani słowa) porobiłam troche zdjeć i chciałam je zaniesc do fotolaba ale teraz nie wiem czy musze zmieniac format na 3:2 czy moge zostawic taki jaki mam i tez bedzie ok.
A co do zdjeć "odwróconych"? tzn. kiedy robie zdjecia "pionowe" (mam nadzieje ze mnie ktos zrozumie o co mi chodzi) to przycina sie tak samo??
błagam o pomoc
-
| OlyJedi
- Siła reputacji
- 20
Cześć,
twój aparat raczej robi zdjęcia w formacie 4:3 więc koniecznie sama musisz wykadrować, ponieważ jak nie wykadrujesz to zrobi to za ciebie pracownik foto-labu, ale efekty mogą wyjść różne.
Najlepiej uzyć do tego celu programu JPEGCrops. Możesz ją poprać np. tu:
http://www.pobieralnia.pl/redir.php?...rops0.7.2b.exe
Po uruchomieniu programu, klikasz na "Dodaj obrazy" zaznaczasz zdjęcia i klikasz na "Otwórz"
Później wskazujesz folder, gdzie chcesz zapisać fotki "Zapisz w". Z listy rozwijanej wybierasz interesujący cię format np. 10x15 cm i pokazuje się ramka te ciemne obszary to są obszary do obcięcia. oczywiście możesz przesuwać ramkę za pomocą myszki.
Po prawej stronie widzisz takie małe kółeczko najlepiej, jakby było zielone (oznacza optymalną jakość odbitki) istnieje jeszcze żółte i czerwone (najgorsza jakość odbitki) i klikamy na "Przytnij" lub jeśli wskazywałaś więcej zdjęć to na "Przytnij wszystko". Zdjęcia będą automatycznie zapisywane. I to koniec.
Pozdrawiam
-
- Siła reputacji
- 0
BARDZO DZIĘKUĘ ZA ODPOWIEDŹ I PODANIE LINKU DO PROGRAMU
JUZ GO SOBIE SCIAGNEŁAM I TROCHE ZDJEC POPRZYCINAŁAM
DZIEKI ZA INSTRUKCJE OBSŁUGI
SERDECZNIE POZDRAWIAM
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów