Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: problemiki z c765

Mieszka w
    chojnów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

problemiki z c765

Witam wszystkich
    Panie i panowie mam maly problem ze swoim c-765.nie wiem czy to jego wada czy usterka ,czy moze oddac na gwarancje go?a moze tak ma byc?

opis problemu: no wiec tak,moim zdaniem problem tkwi z ustawianiem sie aparatu lub jego predkoscia robienia zdjec,nawet w trybie auto zdjecia wychodza rozmazane tak jakby komus bardzo rece lataly, na 15 zdjec ok 6 jest dobrych.

zdjecia w ruchu tez jest duzy problem,ustawia sie ,robi zdjecie a potem przez chwilke zapisuje je na karte dla mnie to cos za dlugo trwa.oczywiscie zdjecia bywaja rozmazane.

tez problem jest ze zdjeciami nocnymi nie ma szans wykonac takowego, chyba ze ze statywu,inaczej calkowita kaszana.

moze wiecie do jakiego serwisu warto oddac ten aparacik by go gorzej nie skopali?

a moze macie jakic inny pomysl.jak mozna go samemu przytestowac. Prosze o pomoc,

Z gory dzieki
    tomek

| OlyJedi Awatar gofer111
    Mieszka w
    Trzebiatów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cześć,
    może zdjęcia wychodzą rozmazane dlatego, że ustawiasz zbyt długie czasy naświetlania. Spróbuj tez ustawić większe ISO np. z 64 na 100
    Pozdrawiam Krzysztof W.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Spróbuj pstrykać na manualu... W moim C5060 tryb (P)orażka też często zawodzi... I mam sie wkurza "Cos zrobiłeś z tym aparatem i fotki nie wychodzą" a jak chce jej pokazać o co w ym wszystkim chodzi to... póki co zaczęła używać korekty ekspozycji

Mieszka w
    chojnów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ok. rozumiem ale on ma takie odchyłki na każdym trybie????
    tomek

Mieszka w
    włocławek
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Odpowiedzi na Twoje pytania mogą być różne.
    Moze to być problem aparatu, albo fotografa.

opis problemu: no wiec tak,moim zdaniem problem tkwi z ustawianiem sie aparatu lub jego predkoscia robienia zdjec,nawet w trybie auto zdjecia wychodza rozmazane tak jakby komus bardzo rece lataly, na 15 zdjec ok 6 jest dobrych.
    Czy długo masz aparat fotograficzny? Wiesz już jak działa funkcja AF, nauczyłeś sie wciskać spust migawki do połowy celem ustawienia AF?

zdjecia w ruchu tez jest duzy problem,ustawia sie ,robi zdjecie a potem przez chwilke zapisuje je na karte dla mnie to cos za dlugo trwa.oczywiscie zdjecia bywaja rozmazane
    Rozmazanie zdjęć w ruchu zależy od czasu otwarcia migawki, przy 1/1000, jeśli nie fotografujesz wyścigów samochodów ogólnie wszystkie zdjęcia powinny wyjść zamrożone, nie poruszone. Uwaga na tele, tu mogą być potrzebne jeszcze krótsze czasy.
    Czas zapisywania jest zazwyczaj podany w różnych serwisach, gdzie testowane sa aparaty, warto poszukać i sprawdzić ile wynosza dla tego modelu. Ale ogólnie Ta klasa aparatów nie jest demonem szybkości.

tez problem jest ze zdjeciami nocnymi nie ma szans wykonac takowego, chyba ze ze statywu,inaczej calkowita kaszana.
    Zdjęcia nocne wykonuje sie ze statywu, bo do dobrego naświetlenia takiego zdjęcia potrzeba znacznie wiecej czasu, nawet parę sekund. Co oczywiście uniemożliwia zrobienie nieporuszonego zdjęcia z ręki. Więc tą kwestie mamy z głowy.
    uʍoƿ-əƿɪsdn ƿəuɹnʇ uəəq sɐɥ ƿɿɹoʍ əɿoɥʍ ʎɯ əʞɪɿ ɿəəɟ ɪ

OnyksFilm.pl -----> Filmy promocyjne i reklamowe - Filmowanie Warszawa Płock Włocławek Toruń
    Kanał YT ---------> Filmy promocyjne i reklamowe - Onyksfilm

Mieszka w
    chojnów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Czesc.

No ok ale dlaczego mnie drażni ten problem bo :koles ma olka c 4000 chyba ,ma juz kilka latek ten aparat a zdjecia sa 1 klasa .np w tancu wszystkie sa ok. a u mnie nie

Mowicie mi tu o ustawieniach, nie probowalem tego zmieniac staram sie nie robic zdjec w trybach a,s,m tylko auto a ten tryb powinien mi w zupełnosci wystarczyc

co do zdjec nocnch tak zauwazylem ze ze statywu zrobi o wiele lepsze zdjecia

tak dla informacji powiem jeszcze ze jak robie zdjecia w auto ze statywu ale z funkcja samo wyzwalacza zdjecia sa dobre.
    [/b]
    tomek

Mieszka w
    włocławek
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A może kolega z C-4000 właśnie działa na ustawieniach A, S i M i dobiera odpowiednie parametry do zastanej sceny.
    Ustawienia są właśnie po to żeby zdjęcia wychodziły ładnie niezależnie od zastanej sytuacji.
    staram sie nie robic zdjec w trybach a,s,m tylko auto a ten tryb powinien mi w zupełnosci wystarczyc
    Tryb auto jest dobty do prostych zdjęć pozowanych w dobrym świetle, znaczy wyjdą w miarę poprawne w tym trybie.
    Do zdjęć ruchu, nocnych, portretów itp trzeba mieć odrobinę wiedzy. Poszukaj bo aparat powinien mieć programy tematyczne, które zmieniają ustawienia aparatu bez wiedzy fotografa. Należy jedynie wybrać odpowiedni tryb zdjęć.
    tak dla informacji powiem jeszcze ze jak robie zdjecia w auto ze statywu ale z funkcja samo wyzwalacza zdjecia sa dobre.
    Tutaj się pogrążasz. Wychodzi na to, że tak jak wnioskowałem aparat jest ok.
    Jeszcze raz się zapytam, czy wiesz jak działa Auto Focus, czyli ustawienie ostrości?
    Czy po wciśnięciu spustu migawki ruszasz aparatem, ręką?
    Zdjęcia w cyfrowych kompaktach nie są robione od razu po wciśnięciu przycisku.
    Aparat najpierw szuka ostrości kręcąc obiektywem w przód i tył, powinno być słychać silniczek. Dopiero potem zapala sie zielona dioda a na wyświetlaczu pojawia się ta sama zielona ikonka kropki. Co daje znak ze ostrość jest ustawiona i należy docisnąć przycisk w celu wykonania zdjęcia.
    Nie znam dokładnie specyfikacji Twojego modelu aparatu, ale powinien mieć opcje, zeby pokazywać parametry zdjęcia na wyświetlaczu podczas robienia go.
    Nawet jak nie znasz sie na nich to jak zauważysz, ze sa podświetlone na czerwono to aparat sugeruje, ze zdjęcie nie wyjdzie takie jak chcesz.

Według mnie, to żeby robić ładne zdjęcia trzeba mieć odrobinę wiedzy (nawet więcej niż odrobinę). Tego nie przeskoczysz. Więc jeśli masz zapał i chęci posiadania łądnych fotek, to trzeba zrozumieć pewne prawa i zależności.
    Albo pogodzić sie z wynikami funkcji Auto.

OnyksFilm.pl -----> Filmy promocyjne i reklamowe - Filmowanie Warszawa Płock Włocławek Toruń

Mieszka w
    chojnów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Acha ok pewnie ze jest dioda sygnalizujaca,swieci gdy foto jest ustawione,ale czasem mryga mi piorun kolo diody?tzn ze cos nie tak z naswietleniem.

Aparacik w trybach asm podaje rozne wartosci na wyswietlaczu takie jak predkosc migawki o wartosc iso ,przeslony itp.

Ale wiecie trudno jest ustawiac aparat stroic sie 15 minut aby wykonac zdjecie.
    tomek

Mieszka w
    włocławek
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zdjęcia z migającym piorunem zazwyczaj wychodzą rozmazane.
    Postaram sie wytłumaczyć w prosty sposób
    Migający piorun to znak, ze lampa nie jest włączona i że jest za ciemno na wykonanie zdjęcia nie poruszonego bez wsparcia lampy.
    Pomoze zmiana ustawienia, podbicie ISO (w trybach innych niż auto jak da radę można otworzyć przysłonę) Wtedy w trybie Auto czas wzrośnie i zdjęcie moze być wykonane z ręki bez poruszenia na fotce, ewentualnie włącz lampę ale zasięg jej nie jest wielki a po za zasięgiem wszystko wyjdzie czarne.
    Niestety fotografia w warunkach innych niż słoneczne popołudnie wymaga wiedzy, by dobrze gospodarować zastanym światłem, umiejętnie doświetlać itp. Z czasem obsługa aparatu staje się prosta i wszystko sprawnie da się ustawić. Do zwykłej zmiany, zeby zdjęcia nie wyszły rozmazane nie trzeba 15 minut.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Póki co Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam

Równiez posiadam Olka C765 - jednak nie mam z nim problemów. Po przeczytaniu Twoich uwag łatwo wywnioskować, że focisz jeszcze w sposób nieświadomy. Warto poczytać zarówno to forum jak i inne, w których omówione są podstawy fotografii, zalezności czasu, przysłony, czułości iso, długości ogniskowej.
    Polecam samemu pobawić sie w ustawieniami - różne tryby daja wiele możliwości: P,A,S,M. Tylko trening czyni mistrza - a póxniej większość parametrów bedziesz umiał ustawić na poczekaniu. Staraj się również unikać ruchu przy wciskaniu spustu. Naprawde ten model Olka daje duże możliwości - i jak tylko wszytsko poczujesz - foty beda bardzo udane.
    Jeżeli przy pomiarze pojawia sie ta strzałka - faktycznie istnieje prawdopodobieństwo poruszenia (ale nie zawsze). Robiąc fotki staraj sie uzyskiwac jak najkrótsze czasy (czyli S)

Powodznie i trzymam kciuki - Daniel