Mnie również w trybie makro wychodza nieostre zdjęcia, ale nie wszystki, tzw. zależy od odległości czasem 1-2cm robi różnice. Oczywiscie z tulejka i filtrem UV.![]()
Mnie również w trybie makro wychodza nieostre zdjęcia, ale nie wszystki, tzw. zależy od odległości czasem 1-2cm robi różnice. Oczywiscie z tulejka i filtrem UV.![]()
C-4000
Rozumiem z tego ze, o ile to mozliwe, powinno sie unikac uzywania tego trybu i ustawiac ostrosc recznie?Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Korekcja ekspozycji? Czym to się zmienia?Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
![]()
Z góry dziekuje za odp oraz za ten wykład o obsludze C-4000. Mysle ze bardzo sie przydal i to nie tylko mnie. Pzdr
C-4000
Mam propozycję.
Napisałem w zarysie instrukcję obsługi Olympusa C4000Z. Jestem w stanie ją opracować dokładniej i udostępnić dla niniejszej witryny.
Instrukcja zawiera:
1) Krótka charakterystyka aparatu, ocena użytkowa oraz krótkie porównanie z innymi aparatami z tej samej półki cenowej.
2) Wchodzenie do menu i poruszanie się po menu, wybieranie opcji (funkcji) i ich wartości.
3) Przechodzenie od trybu zdjęciowego do trybu wyświetlania zdjęć.
4) Omówienie trybów zdjęciowych C4000, zastosowanie trybów w praktyce zdjęciowej. Dobór parametrów zdjęciowych (czułość, czas migawki, przysłona, ilość pikseli i kompresja).
5) Korekcje balansu bieli, nasycenia, kontrastu i ostrości.
6) Tryby zdjęciowe, a tryby lampy w C4000.
7) AutoExposure- tryb punktowy, tryb matrycowy.
AutoFocus - tryb wielopolowy, tryb punktowy, tryb shift point.
9) ManualFocus.
10) Continous Focus.
11) Korekcja własna balansu bieli.
12) Tryby Macro i SuperMacro.
13) Tryby Scenes.
14) Klip filmowy, nagrywanie, odtwarzanie.
15) Przycisk MyMode - przypisywanie funkcji do niego.
16) Przypisywanie funkcji do dwóch przycisków w menu obrotowym.
17) Opcje aparatu (data, czas, język, jasność ekranu, głośność piszczka, obraz powitalny i pożegnalny i inne)
1Inne (tryb wyświetlania Index, zoom w trybie przeglądania, kadrowanie zdjęcia w aparacie, itd.)
19) Ogólne porównanie klasy cyfrowych lustrzanek z klasą średnią cyfrówek z zoomem (C4000Z).
Myślę, że instrukcja miałaby około 8 - 15 stron formatu A4.
Najogólniej mówiąc, instrukcja zawierałaby taki sam materiał, jak oryginalna instrukcja do OLY C4000Z w pdfie, tylko, że pominięte by były szczegółowe tablice ustawień w menu, a dodane praktyczniejsze rzeczy, no i napisane to by było nie tak drętwym, prawniczym językiem, jak instrukcja firmowa. Producent, wiadomo, musi być bardzo sformalizowany, aby jak najbardziej zabezpieczyć produkt przed reklamacjami.
Myślę, że z większości materiału mogliby korzystać także użytkownicy innych aparatów z serii Camedia.
Tadeusz Jankowski
pomysl super! A co do publikacji to prosze pukac do (A)rturo
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Zgadzam się z przedmówcą i czekam z niecierpliwością!![]()
![]()
C-4000
pan Tadeusz to powinien chyba się zając testami aparatów, bo to świetny pomysł... też czekam z niecierpliwością.
C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz
Piszę instrukcję. Przypuszczalny termin zakończenia (jeżeli nie będzie jakiegoś trzęsienia ziemi, chorób i tym podobnych spraw) - jeszcze 2 tygodnie.
Tadeusz Jankowski
Korzystając z okazji że wspiera nas nas Pan swoją wiedzą chciałbym zwrócić się z pytaniami które zadałem już w kilku miejscach ale niestety bez rezultatu... To raczej ciekawostka ale...
gdzie i w jakiej wielkości przechowowane są ekrany poczatkowe/koncowe w aparacie? Chodzi mi o obrazek, animację która pojawia się przy właczaniu i wyłaczaniu aparatu...
Z powyższego wynikaja następne pytanka:
Czy zadanie własnego ekranu wpływa ujemnie na cokolwiek, np. na zmniejszenie jakiegoś bufora przeznaczonego np. na fotki seryjne itd.?
No i ostatnie pytanko typu 2 in 1Podejrzewam odpowiedź negatywną, ale nie jestem pewien... czy istnieje możliwośc "odzyskania" fotki będącej obrazem poczatkowym/koncowym? Jeśli tak to w jakiej rozdzielczości (czy równej rozdzielczości ekranika LCD?)?
Pozdrawiam
Z niecierpliwoscia czekam na instrukcje, zwlaszcza ze jutro dostane w lapki moj pierwszy w zyciu aparatbedzie to Olympus c 4000
![]()
Witam, mam takie niesmiałe pytanie do Pana Tadeusza: jak tam postępy w pisaniu instrukcji..?Pozdrawiam!
C-4000