Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: poczatki z C4000z - pytania laika

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no bardzo konkretna odpowiedz

No to ja mam nastepne pytanie!
    Fotki 3askam w trybie M bo chce sie czegos nauczyc. Jednak ostatnio stawiam pierwsze kroki ze zdjeciami portretowymi...
    - czy ustawienie f/11 jest najlepszym sposobem na uzyskanie ostrego zdjecia (gotowego do malego retuszu w PS)?
    - jak zrobic fotke zeby nie byly oczy czerwone? Czasami dopalam lampa blyskowa no i oczy sa straszne. W trybie M nie moge wlaczyc redukcji czerwonych oczu
    A moze w jakims innym trybie robic?
    No i wogle jak dziala opcja "Portret" bo z tego co zauwazylem to sprowadza sie tylko do pstrykniecia (jakie aparat domyslnie daje ustawienia... czym to sie roznie od pelnej automatyki?)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    no bardzo konkretna odpowiedz

No to ja mam nastepne pytanie!
    Fotki 3askam w trybie M bo chce sie czegos nauczyc. Jednak ostatnio stawiam pierwsze kroki ze zdjeciami portretowymi...
    - czy ustawienie f/11 jest najlepszym sposobem na uzyskanie ostrego zdjecia (gotowego do malego retuszu w PS)?
    - jak zrobic fotke zeby nie byly oczy czerwone? Czasami dopalam lampa blyskowa no i oczy sa straszne. W trybie M nie moge wlaczyc redukcji czerwonych oczu
    A moze w jakims innym trybie robic?
    No i wogle jak dziala opcja "Portret" bo z tego co zauwazylem to sprowadza sie tylko do pstrykniecia (jakie aparat domyslnie daje ustawienia... czym to sie roznie od pelnej automatyki?)
    1)Przysłona 11 nie jest zalecana do portretu, poniewaz daje dużą (maksymalną w C4000) głębie ostrości, a w ujęciach portretowych zwykle tło powinno być nieostre, aby nie odciagać uagi widza od głównego motywu.
    Ja stosuję przysłonę 2,8 lub nieco wyższą wartość.

2) Problem czerwonych oczu jest tak stary, jak fotografia kolorowa wykonywana z fleszem wbudowanym w aparat lub przymocowanym do niego. Z doświadczeń moich wynika, że pewne osoby maja taką silną tendencję do poczerwieninia oczu, że wręcz niemozliwe jest wykonanie zdjęcia gdy patrza w obiektyw. Mało tego, niektórzy swiecą czerwienią także wtedy gdy mają wzrok skierowany w inną stronę, a także gdy są fotografowani z boku! Być może niektóre osoby sa bardziej podatne na ten efekt, a może gra tu rolę zmęczenie, stan psychiczny, oświetlenie dotychczasowe, skład widmowy światła lampy, nie wiem. Ostatnio popularna jest teoria, która mówi, że im bliżej osi obiektywu znajduje się flesz, tym bardziej aparat ma tendencję do wydobywania efektu czerwonych oczu.
    Stosowanie tryby Redukcja czerwonych oczu w C4000 trochę pomaga, moim zdaniem likwiduje lub znacznie osłabia ten efekt w 30 do 50 %. przypadków
    3) Najczęściej robię zdjęcia portretowe z fleszem przy ustawieniu aparatu na tryb A (Aperture priority) i flesza w tryb Red. czerw. oczu lub tryb Auto oraz na 200 ISO. Daje to dwie korzyści. Po pierwsze aparat ustawia dość krótkie czsy migawki (nie krótszy niż 1/30 dla strony Wide zooma i 1/100 dla strony tele), dzięki czemu unika się naswietlenia światłem zastanym i tym samym efektu poruszenia w tym świetle. Po drugie uzyskuje sie mozliwość szybkiej i prostej (przy pomocy strzałek) korekcji ekspozycji od -3 do 3 EV, czego nie ma w trybie Manual. Korekcja taka jest uzywana przede wszystkim przy małej odległości modela od aparatu, w której to sytuacji lampa błyskowa z reguły przeswitla twarz.
    Wykorzystuję także inne korekcje. WB+/+ ustawiam na +1 lub +2 - w kierunku czerwieni, ponieważ lampa ma trochę za duzo składowej niebieskiej, co leciutko sfioletawia twarz (nie u kazdej osoby!). Ustawim Contrast na -1 lub -2. To ostatnie stosuję dla większosci zdjęć bowiem C400 ma domyślnie ustawiony zbyt duzy kontrast, jak na mój gust. Zresztą ta przypadłość dotyczy prawie wszystkich cyfrówek.

3) Opcja Portret, jak i wszystkie pozostałe tryby okreslane mianem Scenes są przeznaczone wyłącznie dla zupełnych nowicjuszy albo fotograficznych lamerów. Z tego powofu w trybach tych nie są wyświetlane na monitorze parametry, bo po co.
    TJ

| OlyJedi Awatar krupek
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Można wiedzieć panie Tadeuszu skąd pan posiada tak wszechstronną wiedzę na temat fotografii? Może doradzi pan wszystkim rządnym wiedzy... skąd i jak uzyskać taką wiedzę również od strony praktycznej.
    PS. Po raz kolejny jestem zauroczony precyzyjnością i przystępnością odpowiedzi.

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no wiec tym razem mam pytanie dot. dodatkowych akcesorii...

kupilem sobie:
    Zestaw ochronny do Olympus C-4xxx na 52m, ktory sklada sie z filtra UV firmy KING
    http://www.foto-tip.pl/sklep/product...products_id=96

czy to normalne ze w trybie supermakro nie moge (automatycznie) zlapac ostrosci?
    (jak manualnie ustawiam ostrosc to jest spox, ale automatycznie juz nie dziala)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    łee... czyżby ostrzył na szkiełko? wątpię...
    C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no wlasnie ze cos jest nie tak... ale mowie o ostrosci auto..

AUTO OSTROSC
    wyglada jakby tlo bylo ostre... jednak nie jest (pomniejszenie dalo taki efekt)

RECZNA USTAWIONA OSTROSC
    no tu wyglada dobrze.

(nie pisze fachowo bo nie pamietam tych skrotow, a nie chce ich pomylic)
    Tak czy owak... wciskajac do polowy przycisk nie lapie ostrosci (wogle).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    wszystko jest ok... ino ustaw tryb na spot, bo widocznie ramka AF jest wieksza niz obiekt ktory hesz uchwycic..

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    to jest SPOT (takie zdjecie bez tej tulejki z filtrem wychodzilo od tak, a teraz musze recznie ustawiac ostrosc )

Robilem tez wieksze rzeczy i z wiekszej odleglosci... i mialem problemy z ostroscia....

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no kurcze naprawde nikt nie ma takich problemow? Kiedys moglem podejsc do kwiatka i zrobic zdjecie i bylo ostre.. teraz zostaje mi ustawianie reczne ostrosci Bez statywu dolina....

Awatar pritchard
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Robilem wlasnie takie zdjecie z tulejka i wychodzilo ostre. Nic wiecej nie kombinowalem... Moze cos przeoczyles z ustawieniami??
    -=: Olympus C-4000 ZOOM + Tuleja + UV, CPL @52mm + Velbon CX-440 + Adapter D (M52*0,75/M52*0,75) + Helios 2/58 POWERED:=-