Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: poczatki z C4000z - pytania laika

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

poczatki z C4000z - pytania laika

No wiec od niedawna mam Olka C4000z (a mialem C2zoom czyli full automat) i mam pare pytan:
    (staram sie pracowac w trybie manualnym)

1) przytrzymalem wcisniety klawisz [OK] przez dluzszy czas i wyskoczylo mi jakies dziwne menu
    AF (MF) od 0.8m do nieskonczonosci

No i w opcjach znalazlem
    FULLTIME AF] - on/off
    [AF MODE] - iESP/SPOT

co to jest? prosze o info lub linki gdzie moge na ten temat poczytac (i bardziej zalezy mi na praktycznym wykorzystaniu niz na suchej definicji ktorej pewnie nie zrozumiem )

2) w ustawianiach lampy mam cos takiego jak
    SLOW1
    SLOW1 i redukcja czerownych oczu
    SLOW2.
    Czy SLOW2 to jest mocniejszy blysk? (jesli tak to kiedy to najlepiej uzywac? zdjecia nocne?)

3) w opcjach w zakladce SETUP mam cos takiego
    PW ON SETUP - off/1/2
    PW OFF SETUP - off/1/2
    metoda prob i bledow zauwazylem ze moge przy wlaczaniu zmienic animowany tekst olympus na wlasne zdjecia... podejrzewam ze tu gdzies sie wlacza oszczednosc baterii (czyli wylaczanie aparatu po jakims czasie nie uzywania) .... jak to ustawic? a moze wogle sluzy to do czegos innego?

4) czym sie rozni pixel mapping od noise reduction?
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar (A)rturo
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jer: Czytales instrukcje moze tam sa rozwiklane twoje pytania. Tutaj na wszelki wypadek masz linka: http://popo.blurpy.org/instrukcje/OlympusC-4000.zip

Ale co do 1. Dziwne menu to Manual Focus - ustawiasz sobie przyciskami ostrosc...

2. Pewnie tak sila blysku - zrob test i sobie porownaj. A uzywaj gdzie potrzebujesz - w ciemniejszych miejscach itp

3. Nie mialem tego w c720

4. Funkcje optymalizacji
    obrazu takie, jak Pixel Mapping (mapowanie pikseli)

Nois reduction to nic innego jak redukcja szumow. Robisz zdjecie w nocy z dlugim czasem naswietlania i po zakonczoniu zdjecia aparat nie zapisuje jego odrazu lecz przetwarza je jeszcze raz w tym czasie je odszumiajac
    Pamietaj rob przy iso 100 200 wiecej nie dawaj bo wyjdzie ci takie ziarno ze szok

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Przeczytaj instrukcje!
    Jedna uwaga dotyczaca SLOW1/2. To nie regulacja sily blysku lampy, ale blysk na pierwsza, albo druga kurtyne. Mowiac zrozumiale, funkcja uzyteczna przy dluzszych naswietlaniach z lampa. SLOW1, to blysk zaraz po otwarciu migawki, SLOW2 to blysk tuz przed zamknieciem migawki. W instrukcji znajdziesz przykladowe zdjecia ilustrujace te efekty.
    Pozdrowienia.

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    thx..

co do 2)
    to w instrukcji ktora zassalem jest cos takiego:
    SLOW1 - synchronizacja na pierwsza kurtyne migawki
    SLOW2 - synchronizacja na druga kurtyne migawki

no i w zasadzie niby wiadomo o co chodzi.... ale tylko niby przynajmniej dla takiego laika jak ja. Kurtyna kurtyna... w jakiej sytuacji to najlepiej uzywac ?
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    kano: wlasnie pisalem pytanie jak ty napisales na ten tamet.
    A co do instrukcji to ja mam chyba inna instrukcje no albo o tej poznej porze ja juz nie widze zdjec przykladowych :/

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Ja mam istrukcje do C-750, stad zapewne roznice. Krotko, bo tam w kraju juz pozno:
    1. SLOW1 przy malej ilosci swiatla, gdy chcemy, zeby oprocz pierwszego planu, oswietlonego lampa, bylo widoczne rowniez tlo.
    2. SLOW2, ponownie przy malej ilosci swiatla. Najlepszym przykladem bedzie efekt smugi swietlnej od poruszajacego sie samochodu, ktory oswietlimy lampa dopiero pod koniec ekspozycji.
    Pozdrowienia.

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no mam juz instrukcje w PDFie "C740_PL_full" i teraz postaram sie juz nie zasmiecac grupy... bo w tych instukcjach wszystko jest ladnie napisane i pokazane

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Nie sadze, zeby to zasmiecalo grupe. Mam nadzieje, ze ta dyskusja pomogla Ci szybciej odnalezc potrzebne informacje i teraz bedziesz mogl lepiej wykorzystac mozliwosci swojego aparatu. Zycze fajnych fotek z uzyciem lampy. Tylko uwazaj, mi bardzo szybko zaczelo brakowac dobrej, zewnetrznej lampy.
    Pozdrowienia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jeronimo, ostatnio wpadam tu sporadycznie - jeśli masz jakieś pytania związane z C4000 to najlepiej Emilka wyślij - pocztę ściągam codziennie Może uda mi się na jakies odpowiedzieć Pozdr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    odnosnie PW on/off setup to sa to obrazki/sekwencje jakie pojawiaja sie odpowiednio przy wlaczeniu/wylaczeniu aparatu mozemy wylaczyc to calkowicie, zostawic standardowe takie logo olympusa lub tez wsadzic jakas fotke (chyba)