Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Przyczyna błedu AF w E1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Przyczyna błedu AF w E1

Zaobserwowałem że podczas robienia zdjęć z lampą błyskową na części zdjęć główny plan jest nie ostry (używam FL-50). Zdjęcia robione na zewnątrz są ostre . Poszukiwałem przyczyny tego zjawiska. Błędu ustawienia ostrości dopatrywałem się w złej pracy czujnika AF przy słabym oświetyleniu i wspomagałem się korekcją manualną. W dniu dzisiejszym wydrukowałem planszę testową ostrości , ustawiłem aparat na statywie i wyzwalałem migawkę pilotem. Za każdym zdjęciem przestawiałem manualnie ostrość aby AF startował z tego samego punktu. Wykonałem serię zdjęć w różnych warunkach oświetlenia i w tym zdjęcia z lampą błyskową. Po analizie zdjęć zauważyłem pewną prawidłowość i wykonałem drugą serię zdjęć ,ale już pod kontem zaobserwowanej prawidłowości.
    Wynik drugiej serii potwierdził zaopserwowaną prawidłowość w 100%.

A mianowicie to że zdjęcia wykonane przy świetle dziennym pomimo że bardzo słabym miały bardzo poprawnie ustawioną ostrość ( w sam środek).

Wszystkie zdjęcia wykonane przy tym samym oświetleniu dziennym i zapaloną lampką na biurku (z żarówką żarową) miały ostrość ustawioną za daleko.

Zdjęcia wykona jak wyżej tylko z dodatkowym oświetleniem z lampy jarzeniowej posiadały znacznie mniejszy błąd ostrości jak dla żarówki (odrobinę za daleko ).

Wyjaśnia to czemu zdjęcia robione z lampą były nie zawsze ostre, ponieważ dominującym oświetleniem było światło z lamp żarowych.
    Ta wiedza może nas uchronić przed nieostrymi zdjęciamy.
    Podejrzewam że jest to pewna prawidłowość modelu E1 a może większej grupy aparatów i namawiam abyście wykonali test ostrości swoich aparatów w podobnych warunkach oświetleniowych i podzielili się uzyskanymi wynikami.
    Może wspólnie wypracujemy jakiś środek zaradczy a przynajmiej ustalimy czy jest to cecha tylko mojego egzemplarza czy całego typu.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ciekawe
    jakbym sie blizej zastanowil to bym doszedl do wniosku ze u mnie tak samo (e-1)
    ustawia za daleko...
    tak sadzac po zdjeciach, nie testach
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Odnalazłem przyczynę problemów AF w moim E1 !!!
    Okazało się że przyczyną złej pracy AF jest filtr UV założony dla ochrony obiektywu.Po zdjęciu filtru aparat ostrzy precyzyjnie za każdym razem. Poniżej przedstawiam zdjęcia dla ogniskowej 54 mm i 25 mm przy pełnym otworze przysłony.

test 54mm

test 25 mm

I pomyśleć że za ten stan rzeczy winiłem system!!!

Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    mnie tylko zastanawia dlaczego zalozyles nowy watek jak ponizej jest Roznice w ustawieniu AF a ostroscia zdjecia
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    witam,

z tym ostrzeniem to jest ciekawa sprawa. Na początku uważałem ,że mój E-1 da sobie radę automatycznie w każdych warunkach. Focenie okwieconych gałęzi drzew pokazało, że to nie takie proste. Ostrzył na tym elemencie który był bardziej kontrastowy a nie który ja wybrałem.
    Próbowałem ręcznie i wtedy dopiero sam sie przekonałem skąd sie biorą problemy.
    Po pierwsze gałęzie się ruszają i to trzeba uwzgledniać dobierając czas, po drugie z tego samego powodu płaszczyzna ostrzenia także czesto się zmieniała i po trzecie przy dużej ilości podobnych detali trudno ustawić ostrość w punkt ręcznie robiąc to powoli czyli AF także ma prawo się mylić.
    Na statycznych elementach miałem na początku inne odczucia. Na małym powiększeniu zdjęcia oglądane na kompie wydawały sie lekko nieostre, ale powiekszenie już powyżej 60% pokazywało, że ostrość jest OK.Czyli odczucia subiektywne dobrze jest weryfikować.
    Oczywiście bardzo ważne jest oświetlenie, odległość od obiektu i zastosowana przysłona.
    Tak naprawdę to ja nie wiem jaka jest głębia ostrości przy 14-54.
    Używając podglądu przy dużej przysłonie nie zawsze jest to do sprawdzenia, zwłaszcza przy pochmurnej pogodzie, dlatego jeżeli nie jestem pewien AF, to mocniej przysłaniam obiektyw.
    Na starych manualach były na pierścieniach cechowane zakresy głębi ostrości w miarę poprawne.I tym się nieraz sugerowałem.
    Ale nauczyłem się przez lata jednego, że przy makro i długich ogniskowych, jeżeli jest to możliwe stosować trzeba stabilizację aparatu (np. statyw). Teraz przy zmiennoogniskowych obiektywach użytkownicy często o tym nie pamiętają a część problemów z ostrością jest właśnie tym podyktowana.
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Może do oceny głębi ostrości w systemie 4/3 pomoże ten program kalkulatora g.o.
    Napisałem go na podstawie danych udostępnionych przez Olympusa.
    Załączone pliki Załączone pliki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    szkoda, że nie ma opcji tabelarycznego wydruka dla kilku zadanych wartości. Ale jest pomocny, dzięki.
    Nie chodzę z laptopem ani palmtopem abym mógł na bieżąco przeliczać.
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeśli znajdę to dodam dokument EXEL z tą możliwością.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

robin102
    Gość
    Używajac AF trzeba pamiętać jaki to oszukańczy łobuz , ostrzy na różnicę w kontraście niby od 30 % , ale z moich obserwacji wynika, że mocno po niżej tej wartości .
    Testów jeszcze na FF i BF nie robiłem ,ale swoje obserwacje mam i naprawdę AF to badzo zawodna sprawa.