Zaobserwowałem że podczas robienia zdjęć z lampą błyskową na części zdjęć główny plan jest nie ostry (używam FL-50). Zdjęcia robione na zewnątrz są ostre . Poszukiwałem przyczyny tego zjawiska. Błędu ustawienia ostrości dopatrywałem się w złej pracy czujnika AF przy słabym oświetyleniu i wspomagałem się korekcją manualną. W dniu dzisiejszym wydrukowałem planszę testową ostrości , ustawiłem aparat na statywie i wyzwalałem migawkę pilotem. Za każdym zdjęciem przestawiałem manualnie ostrość aby AF startował z tego samego punktu. Wykonałem serię zdjęć w różnych warunkach oświetlenia i w tym zdjęcia z lampą błyskową. Po analizie zdjęć zauważyłem pewną prawidłowość i wykonałem drugą serię zdjęć ,ale już pod kontem zaobserwowanej prawidłowości.
Wynik drugiej serii potwierdził zaopserwowaną prawidłowość w 100%.
A mianowicie to że zdjęcia wykonane przy świetle dziennym pomimo że bardzo słabym miały bardzo poprawnie ustawioną ostrość ( w sam środek).
Wszystkie zdjęcia wykonane przy tym samym oświetleniu dziennym i zapaloną lampką na biurku (z żarówką żarową) miały ostrość ustawioną za daleko.
Zdjęcia wykona jak wyżej tylko z dodatkowym oświetleniem z lampy jarzeniowej posiadały znacznie mniejszy błąd ostrości jak dla żarówki (odrobinę za daleko ).
Wyjaśnia to czemu zdjęcia robione z lampą były nie zawsze ostre, ponieważ dominującym oświetleniem było światło z lamp żarowych.
Ta wiedza może nas uchronić przed nieostrymi zdjęciamy.
Podejrzewam że jest to pewna prawidłowość modelu E1 a może większej grupy aparatów i namawiam abyście wykonali test ostrości swoich aparatów w podobnych warunkach oświetleniowych i podzielili się uzyskanymi wynikami.
Może wspólnie wypracujemy jakiś środek zaradczy a przynajmiej ustalimy czy jest to cecha tylko mojego egzemplarza czy całego typu.
Pozdrawiam.