Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: Coś dla szumofobów - E-1, sport, ISO 1600

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Andrzej100
    Po pierwsze materiałem wejściowym może być 16 bitowy tiff, po drugie myślisz że jak "podnosi" czulość do owych 1600 i 3200 E1?.
    Zaintrygowany tym co napisałeś wykonałem rozostrzone zdjęcia białej planszy z ISO 800 i ISO 3200.Następnie przeanalizowałem zawartość pliku RAW i okazało się że wartość zapisane w tym pliku dla ISO 3200 są czterokrotnie mniejsze niż dla ISO 800.
    Oznacza to , że ISO 3200 Jest uzyskane przez czterokrotne wzmocnienie za , a nie przed przetwornikiem ADC podczas konwersji do pliku JPG lub podczas obróbki RAW.

Po czwarte - zrob sobie test E1 - naswietl w RAW jedno zdjecie przy ustawionej w aparacie czulości ISO3200, a drugie przy ISO800 -2EV i "podciągnij" w programie graficznym o 2EV i porównaj obydwa zdjecia.
    Tak otrzmamy identyczny efekt ale tylko dla plików RAW.

Po trzecie niedoświetlenie o 2EV i podniesienie o 2 EV w programie graficznym nie oznacza automatycznej utraty 2 bitów informacji..
    Niestety oznacza utratę 2 bitów.W wyniku mnożenia przez 4 zawartość rejestru przesuwana jest w lewo o dwa miejsca a dwa najmłodsze bity przyjmują wartość '0' (zero), najstarsze dwa bity są tracone. Ale to nie problem, ponieważ nadal mamy wynik o rozpiętości tonalnej 10 bitów a JPG korzysta z 8 bitów.

Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dla mnie ostatnie zjadliwe ISO z E-1 to 800, od biedy (jeśli naświetlone w punkt) może być 1600.

3 fps zwykle styka, ale 5 daje większe szanse przy szybkim ruchu. walenie serii faktycznie jednak dobija migawkę co jest faktem.

najkon D2H ze swoimi czterema MPIX'ami czesze szóstkę z D70 i wiele aparatów z matrycą 8 MPIX. widziałem porównania na necie i fotki z tej maszyny zabijają szczegółowością. jakaś matryca ze specjalnym, cieniutkim filtrem itp.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    dla mnie ostatnie zjadliwe ISO z E-1 to 800, od biedy (jeśli naświetlone w punkt) może być 1600.

najkon D2H ze swoimi czterema MPIX'ami czesze szóstkę z D70 i wiele aparatów z matrycą 8 MPIX. widziałem porównania na necie i fotki z tej maszyny zabijają szczegółowością.
    A ja miałem tą maszynkę jakiś czas. Nie chciał bym więcej. Świetna ergonomia. Przetwornik fajans.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    RadioErewan:

to ciekawy fajans jak za taki kesz... chłopaki na najkonowym forum tak się rozwodzili nad tym jakie to cudo. widocznie reklama wyprała nieco dyńki.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    RadioErewan:

to ciekawy fajans jak za taki kesz... chłopaki na najkonowym forum tak się rozwodzili nad tym jakie to cudo. widocznie reklama wyprała nieco dyńki.
    Tak, rozpuszczali się, zauważ jednak, że bardzo szybko jak na Nikona D2H zastąpiono D2Hs, który ma wymieniony przetwornik. Cena D2H spadła w ciągu kilku miesięcy z 4k$ do 2k$. LBCAST to ślepa uliczka. Może jeszcze Nikon coś wykrzesa z tej technologii, miejmy nadzieję, bo to dobrze robi konkurencji. Utopili w to kupę kasy i mają na rynku produkt reporterski z niesłychanie wielką matrycą 4MPix. Co się dziwić, że na Olimpiadzie, czy dowolnych innych zawodach sportowych jest 100 rur Canona i jeden Nikon.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Hal
    Gość
    A mnie się podoba że E1 szumi na wyższych iso Pewnie że można dorobić szumik w PSie ale ten Olkowy z E1 ma charakterek a ten PSowy jest prawie identyczny na wszystkich fotkach. Niedługo jak już "odszumią" wszystkie aparaty do iso 6400 to pewnie ktoś zatęskni za szumikiem z charakterem

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hal
    Niedługo jak już "odszumią" wszystkie aparaty do iso 6400 to pewnie ktoś zatęskni za szumikiem z charakterem
    Tak jak posiadacze nowoczesnych samochodow tęsknia za smrodem i hałasem Syrenki lub Trabanta.