Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: Coś dla szumofobów - E-1, sport, ISO 1600

jacek2004
    Gość
    A może na Marsa Ci co porównują E-1 z SP500 lub byle jakim kompaktem?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie przesadzajmy. Lepiej zrobic gorsze zdjecie anizeli nie zrobic. Nauczmy sie cieszyc tym co mamy. Co innego jesli traktuje sie sztuke minusow jako sztuke dla sztuki (wiesz ze po imprezie bedziesz mial kaca i czy to powstrzyma cie przed piciem alkoholu?). Ale jesli ktos traktuje to powaznie to w kazdym sprzecie cos znajdzie. Jakis minus, cos co mu przeszkadzac bedzie. Dlatego patrzmy na plusy zas uczmy omijac minusy. Jako przyklad dam to, ze widzialem gdzies foty (nie pamietam czy robione byly Olkiem ale chyba tak) ale ktos ten szum (na ktory psiocza niektorzy) sprawny fotograf potrafil obrocic jako sprzymierzenca robiac je (fotki) jako czarno-biale co troszku postarzylo je (wygladaly jak zaniedbane foty ze strychu) i kurcze NIGDY w zyciu nie pomyslalbym ze aparat ktorym byly robione szumi "z natury".
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    Cytat Zamieszczone przez WUJEK MARO
    Próbowałeś kiedyś pracy w halach sportowych i ogólnie fotografowania sportu?
    Pokazywałem kiedyś na forum zdjęcia z meczu siatkówki na iso 1600, tyle że odszumione w neat image. Niestety E-1 nie jest stworzony do takiej pracy. I nie o szumy tylko chodzi, ale i o wolną migawkę. Mimo wszystko próbować można.
    Czy autor mógłby rozwinąć swoją myśł (tą wytłuszczoną)?
    Autor miał na myśli, że 3 klatki na sekundę to zdecydowanie za mało do fotografowania większości dyscyplin sportowych. Przynajmniej dla osób, które w ten sposób zarabiają pieniądze.
    Chyba nieprecyzyjnie się wyraziłem, ale zapewne zrozumiałeś o co chodzi. Pozdrawiam.

jacek2004
    Gość
    Czasami i 9kl/sek to za mało.

Strzelanie seriami wg mnie nie ma specjalnego sensu.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A może na Marsa Ci co porównują E-1 z SP500 lub byle jakim kompaktem?
    https://forum.olympusclub.pl/forum4/...00i-vt7200.htm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Niedawno byłem na występie kaskaderów i chciałem zrobić kilka zdjęć. Godziny wieczorne padająca mżawka. Dylemat: Iso na max lub brak zdjęć? Zdecydowałem się na ISO3200 w E1.Było kilku fotografujących i tylko moje zdjęcia nadawały się do oglądania a to dlatego że tylko ja dysponowałem ISO3200. Nie jest to "mistrzostwo świata" ale da się oglądać (moim skromnym zdaniem).

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu
    Niedawno byłem na występie kaskaderów i chciałem zrobić kilka zdjęć. Godziny wieczorne padająca mżawka. Dylemat: Iso na max lub brak zdjęć? Zdecydowałem się na ISO3200 w E1.Było kilku fotografujących i tylko moje zdjęcia nadawały się do oglądania a to dlatego że tylko ja dysponowałem ISO3200. Nie jest to "mistrzostwo świata" ale da się oglądać (moim skromnym zdaniem).

Obrazek
    IS3200 w E1 dziala tak jak niedoswietlenie zdjecia przy ISO 800 o 2 EV, a następnie w programie graficznym podciągnięcie o 2 EV - efekt ten sam - wcale nie trzeba mieć takiej "sztucznej" wysokiej czulości w aparacie.
    W E1 czulości ISO 1600 i 3200 realizowane są dokładnie w powyższy sposób.

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Czasami nie ma, czasami ma...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez WUJEK MARO

Czasami nie ma, czasami ma...
    Gdyby strzelanie seriami nie miało sensu, to producenci nie wstawialiby tej funkcji do aparatów. Serie potrzebne są głównie reporterom focącym sport.

Ja dość często focę seriami. Lubie street foto - w takich sytuacjach to się przydaje.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Do Andrzej100

Przepraszam ale nie mogę się zgodzić z tym co piszesz. Zabieg podnoszenia EV o +2 w programie graficznym , gdzie materjałem wejściowym jest 8 bitowe zdjęcie powoduje że w efekcie otrzymasz zdjęcie o rozdzielczości tonalnej 6 bitów czli 65 dziesiętnie. Zdjęcia robione E1 na ISO3200 mają rozpientość tonalną 8 bitów czli 256 dziesiętnie.
    Tak mówią prawa matematyki.