A może na Marsa Ci co porównują E-1 z SP500 lub byle jakim kompaktem?
A może na Marsa Ci co porównują E-1 z SP500 lub byle jakim kompaktem?
Nie przesadzajmy. Lepiej zrobic gorsze zdjecie anizeli nie zrobic. Nauczmy sie cieszyc tym co mamy. Co innego jesli traktuje sie sztuke minusow jako sztuke dla sztuki (wiesz ze po imprezie bedziesz mial kaca i czy to powstrzyma cie przed piciem alkoholu?). Ale jesli ktos traktuje to powaznie to w kazdym sprzecie cos znajdzie. Jakis minus, cos co mu przeszkadzac bedzie. Dlatego patrzmy na plusy zas uczmy omijac minusy. Jako przyklad dam to, ze widzialem gdzies foty (nie pamietam czy robione byly Olkiem ale chyba tak) ale ktos ten szum (na ktory psiocza niektorzy) sprawny fotograf potrafil obrocic jako sprzymierzenca robiac je (fotki) jako czarno-biale co troszku postarzylo je (wygladaly jak zaniedbane foty ze strychu) i kurcze NIGDY w zyciu nie pomyslalbym ze aparat ktorym byly robione szumi "z natury".
...był Olek jest A6000
Autor miał na myśli, że 3 klatki na sekundę to zdecydowanie za mało do fotografowania większości dyscyplin sportowych. Przynajmniej dla osób, które w ten sposób zarabiają pieniądze.Zamieszczone przez jacek2004
Chyba nieprecyzyjnie się wyraziłem, ale zapewne zrozumiałeś o co chodzi. Pozdrawiam.
Czasami i 9kl/sek to za mało.
Strzelanie seriami wg mnie nie ma specjalnego sensu.
https://forum.olympusclub.pl/forum4/...00i-vt7200.htmZamieszczone przez jacek2004
Niedawno byłem na występie kaskaderów i chciałem zrobić kilka zdjęć. Godziny wieczorne padająca mżawka. Dylemat: Iso na max lub brak zdjęć? Zdecydowałem się na ISO3200 w E1.Było kilku fotografujących i tylko moje zdjęcia nadawały się do oglądania a to dlatego że tylko ja dysponowałem ISO3200. Nie jest to "mistrzostwo świata" ale da się oglądać (moim skromnym zdaniem).
![]()
IS3200 w E1 dziala tak jak niedoswietlenie zdjecia przy ISO 800 o 2 EV, a następnie w programie graficznym podciągnięcie o 2 EV - efekt ten sam - wcale nie trzeba mieć takiej "sztucznej" wysokiej czulości w aparacie.Zamieszczone przez dadu
W E1 czulości ISO 1600 i 3200 realizowane są dokładnie w powyższy sposób.
Czasami nie ma, czasami ma...Zamieszczone przez jacek2004
Gdyby strzelanie seriami nie miało sensu, to producenci nie wstawialiby tej funkcji do aparatów. Serie potrzebne są głównie reporterom focącym sport.Zamieszczone przez WUJEK MARO
Ja dość często focę seriami. Lubie street foto - w takich sytuacjach to się przydaje.
Do Andrzej100
Przepraszam ale nie mogę się zgodzić z tym co piszesz. Zabieg podnoszenia EV o +2 w programie graficznym , gdzie materjałem wejściowym jest 8 bitowe zdjęcie powoduje że w efekcie otrzymasz zdjęcie o rozdzielczości tonalnej 6 bitów czli 65 dziesiętnie. Zdjęcia robione E1 na ISO3200 mają rozpientość tonalną 8 bitów czli 256 dziesiętnie.
Tak mówią prawa matematyki.