pare razy w zyciu uzywalem ISO1600 w tym to zdjecie http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=664297 W podpisie na dole widac dlaczego (juz pomijam kwestie obrobienia i znacznego pomniejszczenia tych 3zdjec .... oryginal jest nie do przyjecia!)
pare razy w zyciu uzywalem ISO1600 w tym to zdjecie http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=664297 W podpisie na dole widac dlaczego (juz pomijam kwestie obrobienia i znacznego pomniejszczenia tych 3zdjec .... oryginal jest nie do przyjecia!)
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
W E1 1600/3200 to czulosci wlaczane jakby dodatkowo. Czulosc faktyczna matrycy konczy sie na 800, w E300/500 chyba tez tak jest??Zamieszczone przez blady
Naprawde by uzyskac dobra dynamike trzeba korzystac z niskiego ISo oraz statywu.
Robilem troszke na 1600 i po odszumieniu wyszly ciekawe fotki. Troszke szumku warto pozostawic.
czesc.Ch.
dokładnie, jak u mnieZamieszczone przez mariush
E-300/500 mają ISO do 400 na 800 i 1600 trzeba właczyć opcję w menu, 3200 nie mają. Generalnie E-300 szumi o 1 EV mocniej niż E-1. E-300 uzywam do ISO 400 ( bo na większe czułości mam E-1). E-300 używa głównie moja kobieta, żeby się nie pogubiła często działa na programach tematycznych i wykorzystuje w nich AUTO ISO, przez co wiele fotek jest na ISO 400 i naprawdę nie widać szumu. Robi głównie w świetle dziennym fotki dzieciakom.Zamieszczone przez chomsky
Sytuacja się pogarsza przy słabym świetle w pomieszczeniach, dlaczego? Odsyłam ciekawych do artykułu o szumach w Foto Kurierze z czerwca 2006.
Przy B&W, ISO 1600 i 3200 w E-1 można używać spoko i na luziku, oczywiście trzeba robić RAW, potem wystarczy niewielka obróbka RAWu w OS i jest miód-malina, nawet nie trzeba używać odszumiacza - a można jak ktoś lubi.
Przy pliku 800x600 pikseli to nawet z byle jakiego kompakta bedzie podobnie .Zamieszczone przez jacek2004
![]()
Całkowicie nie zgadzam się z Twoją teorią.Zamieszczone przez mariush
Próbowałeś kiedyś pracy w halach sportowych i ogólnie fotografowania sportu?
Pokazywałem kiedyś na forum zdjęcia z meczu siatkówki na iso 1600, tyle że odszumione w neat image. Niestety E-1 nie jest stworzony do takiej pracy. I nie o szumy tylko chodzi, ale i o wolną migawkę. Mimo wszystko próbować można.
Z kolei 800x600 na ekranie to jak 13x18cm na papierzeZamieszczone przez Andrzej100
Wniosek: szumofobi na Marsa!
Czy autor mógłby rozwinąć swoją myśł (tą wytłuszczoną)?Zamieszczone przez WUJEK MARO
Wniosek - E1 na Marsa, przeciez wystarczy SP500.Zamieszczone przez jacek2004
![]()
Ludzie, nie pamiętacie już jak szumiały wysokoczułe filmy (znaczy się ziarniły)???? Dla mnie w E500 Iso 800 jest spoko (jak trzeba to po prostu odszumiam). A jak jest ciemno, to trzeba założyć lampę. A jeśli zdjęcie ma być "klimatyczne", znaczy się ***** widać na zdjęciu (z serii "ciemność widzę"), to szum może mu tylko pomóc.![]()
Szumy to niekończąca się opowieść.
A Neet Image to program w obsłudze prosty jak melodia ludowa.