Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: Coś dla szumofobów - E-1, sport, ISO 1600

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    pare razy w zyciu uzywalem ISO1600 w tym to zdjecie http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=664297 W podpisie na dole widac dlaczego (juz pomijam kwestie obrobienia i znacznego pomniejszczenia tych 3zdjec .... oryginal jest nie do przyjecia!)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Kto robi na 1600? Mi czasami sie zdarza używać iso 1600 tzn. precyzyjniej: chciałbym móc używać iso 1600 bez naciągania. Teraz w pełni zadowolony jestem z iso 640, a reszta to mniejsze albo większe kompromisy, w zależności od wrobionego smaku i zastanego oświetlenia. I chodzi o to, żeby jak najmniej używać protez typu "no przecież wszystko da się skorygować 'softłerowo' ". Aparat ma robić zdjęcia akceptowalne w całym dostępnym ISO skoro wysokie czułości są dostępne.

Kiedyś jak film był zwalony/przeterminowany/uszkodzony to się reklamowało element światłoczuły albo kupowało film innej firmy - teraz matrycę już nie tak łatwo wymienić i fotograf jest skazany na sukces z matrycą wmontowaną na stałe.

A może by tak któraś firma wprowadziła wymienialne matryce? jedna matryca - super działająca w zakresie 100-400. a druga 400-1600...?
    W E1 1600/3200 to czulosci wlaczane jakby dodatkowo. Czulosc faktyczna matrycy konczy sie na 800, w E300/500 chyba tez tak jest??
    Naprawde by uzyskac dobra dynamike trzeba korzystac z niskiego ISo oraz statywu.
    Robilem troszke na 1600 i po odszumieniu wyszly ciekawe fotki. Troszke szumku warto pozostawic.
    czesc.Ch.

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    Mi nigdy nie zdarzyło się używać (ani czuć potrzeby użycia) ISO większego niż 800... bo jeśli światło jest za słabe na tę czułość, to znaczy że światło jest do d... W takich sytuacjach albo lampa, albo nie robi się zdjęcia po prostu.
    dokładnie, jak u mnie

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    W E1 1600/3200 to czulosciwlaczane jakby dodatkowo. Czylosc faktyczna matrycy konczy sie na 800, w E300/500 chyba tez tak jest??
    E-300/500 mają ISO do 400 na 800 i 1600 trzeba właczyć opcję w menu, 3200 nie mają. Generalnie E-300 szumi o 1 EV mocniej niż E-1. E-300 uzywam do ISO 400 ( bo na większe czułości mam E-1). E-300 używa głównie moja kobieta, żeby się nie pogubiła często działa na programach tematycznych i wykorzystuje w nich AUTO ISO, przez co wiele fotek jest na ISO 400 i naprawdę nie widać szumu. Robi głównie w świetle dziennym fotki dzieciakom.

Sytuacja się pogarsza przy słabym świetle w pomieszczeniach, dlaczego? Odsyłam ciekawych do artykułu o szumach w Foto Kurierze z czerwca 2006.

Przy B&W, ISO 1600 i 3200 w E-1 można używać spoko i na luziku, oczywiście trzeba robić RAW, potem wystarczy niewielka obróbka RAWu w OS i jest miód-malina, nawet nie trzeba używać odszumiacza - a można jak ktoś lubi.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    Cytat Zamieszczone przez Andrzej100
    Przy ISO1600 i 3200 E1 jest tragiczny.
    Przy ISO800 jest kiepsko, ale od biedy czasami ujdzie.
    Tak naprawdę najwyższą akceptowalną czulością E1 jest ISO400.
    Powiedz to temu facetowi co robił fotki z linku który podałem
    Przy pliku 800x600 pikseli to nawet z byle jakiego kompakta bedzie podobnie .

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    Mi nigdy nie zdarzyło się używać (ani czuć potrzeby użycia) ISO większego niż 800... bo jeśli światło jest za słabe na tę czułość, to znaczy że światło jest do d... W takich sytuacjach albo lampa, albo nie robi się zdjęcia po prostu.
    Całkowicie nie zgadzam się z Twoją teorią.
    Próbowałeś kiedyś pracy w halach sportowych i ogólnie fotografowania sportu?
    Pokazywałem kiedyś na forum zdjęcia z meczu siatkówki na iso 1600, tyle że odszumione w neat image. Niestety E-1 nie jest stworzony do takiej pracy. I nie o szumy tylko chodzi, ale i o wolną migawkę. Mimo wszystko próbować można.

jacek2004
    Gość
    Z kolei 800x600 na ekranie to jak 13x18cm na papierze Wniosek: szumofobi na Marsa!

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez WUJEK MARO
    Próbowałeś kiedyś pracy w halach sportowych i ogólnie fotografowania sportu?
    Pokazywałem kiedyś na forum zdjęcia z meczu siatkówki na iso 1600, tyle że odszumione w neat image. Niestety E-1 nie jest stworzony do takiej pracy. I nie o szumy tylko chodzi, ale i o wolną migawkę. Mimo wszystko próbować można.
    Czy autor mógłby rozwinąć swoją myśł (tą wytłuszczoną)?

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    Z kolei 800x600 na ekranie to jak 13x18cm na papierze Wniosek: szumofobi na Marsa!
    Wniosek - E1 na Marsa, przeciez wystarczy SP500.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ludzie, nie pamiętacie już jak szumiały wysokoczułe filmy (znaczy się ziarniły)???? Dla mnie w E500 Iso 800 jest spoko (jak trzeba to po prostu odszumiam). A jak jest ciemno, to trzeba założyć lampę. A jeśli zdjęcie ma być "klimatyczne", znaczy się ***** widać na zdjęciu (z serii "ciemność widzę"), to szum może mu tylko pomóc.

Szumy to niekończąca się opowieść.

A Neet Image to program w obsłudze prosty jak melodia ludowa.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.