Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Coś dla szumofobów - E-1, sport, ISO 1600

jacek2004
    Gość

Coś dla szumofobów - E-1, sport, ISO 1600

http://www.pbase.com/mjlawler/2005usc_jrcomp&page=1

fotki z 3200 też tam można znaleść

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    E no - dziadek nie jest taki najgorszy.
    ...był Olek jest A6000

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    E no - dziadek nie jest taki najgorszy.
    Przy ISO1600 i 3200 E1 jest tragiczny.
    Przy ISO800 jest kiepsko, ale od biedy czasami ujdzie.
    Tak naprawdę najwyższą akceptowalną czulością E1 jest ISO400.

robin102
    Gość
    no takie te fotki ...hmmmmm , ja nie wychodze ponad 400 , chyba że okazjonalnie 800

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Po raz pierwszy zgodzę sie z Andrzejem100
    Mimo wszystko sprzetu chyba dłuuuugo nie zmienię, bo jeszcze cały czas zdarza mi się wykrzyknąć spontaniczne i szczere "o q....a" kiedy przerabiam RAWy na JPGi, szczególnie, że ostatnio pochodzą z 50/2
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Przede wszystkim kto robi na 1600? A po drugie to 1600 odszumione inteligentnie da sie zjesc. W koncu Canon ma to w sofcie.
    czesc.ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kto robi na 1600? Mi czasami sie zdarza używać iso 1600 tzn. precyzyjniej: chciałbym móc używać iso 1600 bez naciągania. Teraz w pełni zadowolony jestem z iso 640, a reszta to mniejsze albo większe kompromisy, w zależności od wrobionego smaku i zastanego oświetlenia. I chodzi o to, żeby jak najmniej używać protez typu "no przecież wszystko da się skorygować 'softłerowo' ". Aparat ma robić zdjęcia akceptowalne w całym dostępnym ISO skoro wysokie czułości są dostępne.

Kiedyś jak film był zwalony/przeterminowany/uszkodzony to się reklamowało element światłoczuły albo kupowało film innej firmy - teraz matrycę już nie tak łatwo wymienić i fotograf jest skazany na sukces z matrycą wmontowaną na stałe.

A może by tak któraś firma wprowadziła wymienialne matryce? jedna matryca - super działająca w zakresie 100-400. a druga 400-1600...?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Mi nigdy nie zdarzyło się używać (ani czuć potrzeby użycia) ISO większego niż 800... bo jeśli światło jest za słabe na tę czułość, to znaczy że światło jest do d... W takich sytuacjach albo lampa, albo nie robi się zdjęcia po prostu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam,
    temat szumów i ISO matryc jest niekończącą się opowieścią. Możemy prowadzić różne dyskusje w zależności od nastroju.
    Z negatywami nie było tak prosto jak pisze blady, bo to że jest zły dowiadywałeś się dopiero po wywołaniu , czyli już po fakcie, po wykonanej sesji zdjęciowej, gdy nic nie można był skorygować.
    Zgadzam się, że wymienne matryce byłyby ciekawym rozwiązaniem, coś na wzór doboru negatywu do przewidywanych warunków.
    Ale z drugiej strony może wreszcie ktoś podejdzie do tematu kompleksowo i zrobi serię zdjęć dla tych samych warunków:to samo ISO,automatyczny balans bieli, w miarę zbliżony otwór przysłony lub czas , kadrowanie z tej samej pozycji , najlepiej ze statywu aby nie było nieostrości wynikających z poruszenia, za pomocą E-1 i modeli konkurencji.
    Sesję zrobić we wnętrzach, na zewnątrz, dla świateł i cieni, przy doświetleniu lampą błyskową- opcji jest dużo.
    Potem powiększenie 1:1 dla szczegółów i powiedzmy 50% dla uchwycenia klimatu, kolorystyki i balansu bieli, całości zdjęć jakie zarejestrowały poszczególne matryce.
    Potem umieści foty obok siebie i wykaże jednoznacznie że np E-1 to robi poniżej krytyki i te jego szumy to jest kompromitacja a N... czy C... to jest cudo ,majstersztyk.
    Nawet jak były testy E-1 na Fotopolis, to tylko na egzemplarzu przedpremierowym, dużo teorii, pisali coś nawet o kontroli szymów matrycy w 40C ( dla modeli konkurencji już nie było takich restrykcji) a później temat umarł śmiercią naturalną, bo były inne modele i już nie było sensu robić testów porównawczych z i modelami konkurencji, temat został w archiwum z łatką, że body jest OK, ale matryca jest słaba bo bardzo szumi.
    Kochani, ja uważam że E-1 z 14-54 za 3300, które za nieo dałem w ubiegłym roku jest najlepszym sprzętem w rankingu cena do jakości. A poza tym bardzo go polubiłem a to już w zupełności wystarczy do długiego wspólnego życia.
    Pamiętajmy z aparatami jak z żonami zawsze sie wydaje, że konkurencja ma lepszy model.
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Andrzej100
    Przy ISO1600 i 3200 E1 jest tragiczny.
    Przy ISO800 jest kiepsko, ale od biedy czasami ujdzie.
    Tak naprawdę najwyższą akceptowalną czulością E1 jest ISO400.
    Powiedz to temu facetowi co robił fotki z linku który podałem

Cytat Zamieszczone przez mariush
    Mi nigdy nie zdarzyło się używać (ani czuć potrzeby użycia) ISO większego niż 800... bo jeśli światło jest za słabe na tę czułość, to znaczy że światło jest do d... W takich sytuacjach albo lampa, albo nie robi się zdjęcia po prostu.
    Nie zapomniełeś jeszcze aby o czasie naświetlania?