Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: C765 i korekcja

| OlyJedi
    Mieszka w
    Póki co Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

C765 i korekcja

Witam

Mam nastepujace pytnako: Bawie sie troszke w makro i ostatnio przeszkadza mi toche jedna sprawa. Chodzi - jak w temacie o EV. Foce najczesciej w trybie M, zakladam szkla do makro, ustawam cała ekspozycje, zakładam dyfuzor na lampe błyskową i tu pojawia się problem. Mam ustawione parametry ręcznie, i juz chce robić fote, aparat łapie ostrość, ale przy okazji wprowadza swoją korektę -3EV. Fotki wychodzą niedoświetlone. I teraz moje pytanie: czy da sie wyłączyć tą automatyczną korekcję - bo nigdy nie wiem jak wyjdzie fota.
    Z góry dzięki za podpowiedź.

ps. to moj pierwszy post - wiec w ramach przedstawienia sie - moje fotki:
    http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=Duckyk

Daniel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    W trybie M wartość EV to nie korekta tylko zmierzona wartość ekspozycji. I zmierzona bez lampy. -3EV oznacza po prostu że jeśli będziesz robił zdjęcie bez lampy to będzie ciemno.
    W Twoim wypadku albo mocy lampy nie wystarcza albo obiekt zasłonięty przez szkła albo została wprowadzona redukcja mocy błysku - jest taki parametr.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Dokładnie - to nie korekta ekspozycji tylko wskazanie światłomierza... Focisz z zewnętrzną lampą? Jeśli z wewnetzrna, albo zewnętrzna to produkt Olka to światłomierz chyba powinien brać pod uwagę lampę...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    Dokładnie - to nie korekta ekspozycji tylko wskazanie światłomierza... Focisz z zewnętrzną lampą? Jeśli z wewnetzrna, albo zewnętrzna to produkt Olka to światłomierz chyba powinien brać pod uwagę lampę...
    On by może i chciał ale nie ma jak.
    Przedbłysk pomiarowy następuje dopiero po dociśnięciu spustu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Póki co Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    [/quote]On by może i chciał ale nie ma jak.
    Przedbłysk pomiarowy następuje dopiero po dociśnięciu spustu.[/quote]

No właśnie pomiar ekspozycji nie bierze tego pod uwagę - tak mi sie wydaje w trybie M (?). Tak wywnioskowałem po prostym doświadczeniu - ustawim jakis kadr makro - aparat ustawiony w tryb M - f8, 1/200 oraz lampa wewnętrzna. -3EV wynika z wyświtlacza, a wiec aparat "stwierdził", że kadr bedzie niedoświetlony. Wiec zmieniam ustawienia aparaciku - tryb A - f8, podniesiona lampa tak jak przy poprzednim, kadr pozostał ten sam. I tutaj automtycznie aparat dobrał czas 1/320 - i tego nie moge załapac - skoro tam przy 1/200 wykazywał fote jako niedoświetloną, a tutaj wskazuje, ze 1/320 powinna byc ok. Oba zdjęcia przy tym samym iso 64.
    NIe wiem czy moge z tego wnioskować, że aparat w trybie M - nie uwzględnia lampy ?

Pozdrawiam
    Daniel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    1. Pomiar ekspozycji nie uwzględnia lampy i to we wszystkich trybach, nie tylko w M, bo nie ma takiej możliwości.
    2. Przy zdjęciach z lampą ekspozycja nie zależy od czasu migawki ponieważ czas trwania błysku jest krótki - rzędu 1/10000s - i to jest de facto czas naświetlania. Wpływ na ekspozycje mają moc błysku i przysłona.
    3. W trybie M lampa zawsze błyska z taką samą mocą, chyba że ręcznie tę moc zmieniamy.
    4. W trybach automatycznych i półautomatycznych moc błysku jest dobierana na podstawie przedbłysku pomiarowego tak żeby otrzymać zadaną wartość EV.

Podsumowując, do Makro (i nie tylko ) polecam tryb A - priorytet przysłony.

Pozdr!