Może ktoś wie jak usunąć rysy z wyświetlacz LCD, w aparacie C-760uz,czy jesto możliwe.
Piotr
Może ktoś wie jak usunąć rysy z wyświetlacz LCD, w aparacie C-760uz,czy jesto możliwe.
Piotr
Ponoć dobra jest pasta do polerowania rys na ekranach palmtopów. (Uwaga! nie sprawdzałem tego patentu!)Zamieszczone przez besta339
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Zapytaj zegarmistrza porzadnego. Na pewno cos ci pomoze/wskaze/zaproponuje.
...był Olek jest A6000
Hej! Odswiezam ten watek, aby nie zakladac nowego. Tez mam olympusa c-765 i mialam na nim kilka rys. Dostalam od znajomego jakas paste ( podobo dobra) ale to pogorszylo tylko sprawe. Rysy staly sie jedną plamą, ktora pokrywa większosc wyswietlacza. Trochę to preszkadza w sloneczne dni, nie widac za bardzo co jest na wyswietlaczu.
Zastanawiam sie gdzie mam isc z tym i czy drogo wyjdzie wymiana wyswietlacza, czy jest taka mozliwosc w ogole?
Z tymi pastami to radzę ostroznie. Kiedyś nabyłem takie coś aby popolerować ekran w moim PDA. Według reklamy super bajer działający na 100% (recenzje uzytkowników itd). Pucowałem około godziny i tylko lepiej przymatowiłem ekran - do kitu - nie polecam. Z problemu wyszedłem polerując bardzo delikatną pasta polerską samochodową którą dostałem od zaprzyjaźnionego lakiernika (gradacja 2000) i zmatowienie ustapiło - tyle tylko że jest to robota na 2-3 godziny bo trzeba to robić nad wyraz delikatnie. Niestety rysy jak były tak są więc cała robota nic nie dała![]()
Myśle, że wymiana wyświetlacza jest nieopłacalna. Jeżeli te rysy nie są jakieś strasznie wielkie to poprostu przestan się tym przejmować, a w słoneczne dni kadruj przez wizjer. Gdy miałem aparat z serii c7xx to do kadrowania wyświetlacza nie używałem wcale, jedynie do podglądu fot.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
witam
ja posiadam c-750 i tez mialem LCD pokryty rysami niemozliwie, ale ..... udało mi sie ich pozbyć.
Sposób jest bardzo łatwy, tani, ale pracochłonny.
Polecam zwyczjną pastę polerską do usuwania rys np. z telefonów komorkowych. Kupiłem ją na allegro za ok 3 zł.
Po drugie potrzebny jest ci baaardzo drobny papier ścierny. MUSI byc wodny, najepiej wiecej niz 2200. Papierem tym ścierasz rysy z wyświetlacza (na mokro). NIe za duż wody. Poprostu musi być wilgotny. To powinno zająć dosc duzo czasu, gdyz tylko porządne ztarcie całej powierzni zapewni świetny efekt koncowy.
Potem na szmatke bierzesz troche pasty i polerujesz wyslwietlacz az pasta nie zniknie z wyswietlacza. Nakladasz znow paste i tez do konca polerujesz.
Na koniec czysta szmatka bawłeniana do ostatecznego wypolerowania.
Jeśli są dalej widoczne rysy lub "zamglenia", trzeba zaczynac znow od początku.
Uwaga na rogi ekrany. Jest tam bardzo trudno wypolerowac i papierem ścirnym zeszlifowac rysy ze wzgledu na trudny dostep.
Ja robiłem to juz nie raz na swoim C-720 i c-750 musze przyznac ze efekt jest naprawde super.
Orientacyjny czas pracy: ok 45-50 min.
pozdrawiam