Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 79

Wątek: Olympus SP-320

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dogmax
    Pojawiają się coraz większe pojemności aku, tak więc wcześniej czy później pewnie będziesz musiał się na taki wydatek (ładowarka procesorowa) zdecydować. IC8800 ma ograniczenie aku do 3000mAh. Przy Sanyo 2700mAh -DELTA V może zadziałać zawcześnie (np. przy 1300mAh), ale dzięki wyświetlaczowi można się zorientować ile mAh zostało władowane do aku i jeżeli jest to poniżej pojemności maksymalnej to wystarczy włączyć ładowanie jeszcze raz i po problemie. Mi by się przydała ładowarka z możliwością programowani –DELTA V i interfejsem do komputera . W związku z umocnieniem się złotego, Sanyo 2700 trochę spadły, można je już kupić za 39zł/4sz.
    Mam pytanie, czy możesz napisać jak sprawdzić na wyświetlaczu czy -dV nie zadziałała zbyt wcześnie ?
    Wiem, że można wyświetlić pojemność po trybie test. Ale na co należy zerknąć przy ładowaniu zwykłym, czas łądowania, napięcie czy co?
    Np zakładając, że masz częściowo rozładowany akumulatorek i go doładowywujesz i nie wiesz ile powinien się lądować, lub kiedy wiesz np trybem rozładwywania.
    Z góry dziękuje za odpowiedż, jestem nowym użytkowinkiem tej ładowarki i nie bardzo rozumiem. A mój Olimpus strasznie szybko bierze baterie, no i nigdy więcej baterii GP.
    Kupiłem 4 aku z ładowarką, tak chodziły że ładowarka poszła do reklamacji a jak sprawdziłem Aku GP 2300 na teście to wyszło że tylko 1 dbił do 2000mAh a 1 miał tylko 1600.

Pozdrawiam

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Anar
    Mam pytanie, czy możesz napisać jak sprawdzić na wyświetlaczu czy -dV nie zadziałała zbyt wcześnie ?
    Jak się zorientować, że –DELTA V zadziałała zawcześnie? Ja robie tak.
    Rozładowuje akumulatorek przed ładowaniem za pomoca descharge do napięcia 0.9V.

1. W trybie ładowania ładowarka pokazuje pojemność jaką władowała do akumulatorka, jeżeli pojemność ta jest sporo mniejsza niż deklarowana to mogła –dV zadziałać zbyt wcześnie. Przeważnie pojemność władowana do aku powinna być nieco większa niż deklarowana. Przy aku Sanyo 2700mAh może to być nawet 2900mAh – przynajmniej tak jest u mnie.

2. Trzeba obserwować też napięcie jeżeli jest mniejsze od standardowego przy którym akumulatorki kończą ładowanie to –dV mogła za wcześnie zadziałać.

3. Ważne też jest aby wiedzieć ile powinny się ładować akumulatorki przy danym prądzie. Np. jeżeli ładujesz prądem 500mA aku 2700mAh to czas ładowania powinien wynosić na pewno powyżej 5h, jeżeli jest sporo poniżej to też można domniemywać, że –dV nie zadziałała poprawnie w przypadku danego aku.

Jeżeli np. ładuje 4 Sanyo 2700mAh i jeden wyłącza mi się przy władowanej pojemności 1700mAh i napięciu np. 1.41V a reszta przy pojemności np. 2700-2900mAh i napięciu 1.46-1.51V to wiem, że –dV zadziałała zbyt wcześnie w przypadku tego jednego akumulatorka.

Jeżeli włączysz dla takiego aku ponownie ładowanie i nie wyłączy się powtórnie w ciągu powiedzmy 10 minut to decyzja była słuszna.
    ---------------------------------------------------------
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sanyoo_194.jpg
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	13,4 KB
ID:	223  

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dogmax
    Po czterech ładowaniach pojemności akumulatorków Sanyo HR-3U 2700mAh wynoszą:
    2650mAh, 2620mAh, 2610mAh, 2620mAh. Średnio 2625mAh. Ładowanie 1000mA, rozładowanie 500mA.

Uwagi
    -----------
    Prawdopodobnie akumulatorki mają trochę inną strukturę, rezystancję wewnętrzną itp. zdarza się, że ładowarka z pomiarem -DELTA V przedwcześnie rozpoznaje koniec ładowania (np. przy naładowaniu do połowy pojemności) szczególnie przy małym prądzie ładowania poniżej 1000mA i zimnych ogniwach. Rozwiązaniem jest ponowne włożenie ogniwa do ładowarki, wtedy -DELTA V powinna już prawidłowo zadziałać.
    Witam mam jeszcze jedno pytanie, czy ten prąd łądowania i rozładowywania jest optymalnych dla tych SANYO mam tą ładowarkę oraz te baterie ale w trybie refresh na prądzie 200/100 naładowała je na poziome 900 mAh i zaczełą je rozładowywać ponownie, to chyba nie jest optymalne skoro tak szybko zadziałała -dv.
    Przestawiłem je odrazu na tryb refresh na prąd 1000/500 pódzie szybciej i może więcej naładuje.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Panowie, dyskusja ciekawa. Jednak chyba rozpędziliście się w swoich wywodach. Za[pomnieliście jaki temat SP-320. Nie lepij utworzyc tylko o akumulatorkach?

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam mam jeszcze jedno pytanie, czy ten prąd łądowania i rozładowywania jest optymalnych dla tych SANYO mam tą ładowarkę oraz te baterie ale w trybie refresh na prądzie 200/100 naładowała je na poziome 900 mAh i zaczełą je rozładowywać ponownie, to chyba nie jest optymalne skoro tak szybko zadziałała -dv.
    Przestawiłem je odrazu na tryb refresh na prąd 1000/500 pódzie szybciej i może więcej naładuje.
    Przy prądzie 200mA to byś ładował je chyba całe lata świetlne
    Poza tym dla tych aku przy wyższym prądzie lepiej działa wykrywanie końca ładowania za pomocą -dV .
    Ja jeżeli mi się nie spieszy to ładuje je prądem minimum 500mA – wtedy praktycznie się nie grzeją, przy 1000mA trochę się grzeją ale wygląda na to że lubią takie ładowanie - zdecydowanie lepiej działa wtedy –dV. Więcej niż 1000mA nie próbowałem.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No niestety przy prądzie ładowania 1000 ładowarka wykryła przegrzewanie i się wyłaczyła, próbuję teraz na ustawieniach refresh 500/250, w końcu muszę przeformatować te cudeńka, a narazie coś mi nie idzie.

Jeżeli chodzi o te GP to miałem o tyle dziwną sprawę że przy teście 8 baterii o nominalnej 2300, jedna miała 1600 a jedna 2400, pozostałe pomiędzy

Odezwę się jak poszło ładowanie SANYO- w tej chwili zaczynam procedurę refresh opisaną powyżej.

Pozdrawiam i dziękuję za wsparcie.

PS:
    Co do wypowiedzi, że troszkę nie na temat to możliwe, ale już od 2 strony temat tej ładowarki się przewinął i tych akumulatorów, trzeba by poprzenoscić posty żeby nie musieć zaczynać wszystkiego od początku dlatego pozwoliłem sobie podtrzymać ten temat.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No niestety przy prądzie ładowania 1000 ładowarka wykryła przegrzewanie i się wyłaczyła, próbuję teraz na ustawieniach refresh 500/250, w końcu muszę przeformatować te cudeńka, a narazie coś mi nie idzie.
    Przy ładowaniu prądem 1000mA zdarza się, że ładowarka wyłącza ładowanie do ostygnięcia aku i później znowu ładuje. Najlepiej postawić ładowarkę w miejscu gdzie jest przewiew np. otwarte okno itp. Spróbuj 700mA - nie powinno wtedy zadziałać zabezpieczenie termiczne.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Troszkę już zgłupiałem, jestem po 2 cylkach naladowań i rozładowań akumulatorków SANYO 2700 i po zoładowywaniu ładowarka nie pokazała ani razu na ŻADNYM powyżej 1100.

Robię tryb REFRESH prądem 700/350 i nie wiem co jest nie wporządku.
    Zostawię na noc i zobaczę przy jakim przestanie rosnć pojemność i stwierdzi, że osiągneło maximum dla tych akumulatorów.
    Kupiłem 2 kompety, więc po zakończeniu tego zapiszę sobie co udało mi się osiągnąć i nastawię następny.
    Jeżeli tylko ten się tak nie popisał to będę go reklamował.

Może ktoś mi powie jakie pokazywała mu ładowarka wyniki w pierwszych cyklach odrazu po zakupie ? Sam już nie wiem czy mam się poprostu uzbroić w cierpliwość czy poprostu coś jest z nimi nie tak.

Pozdrawiam

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Może ktoś mi powie jakie pokazywała mu ładowarka wyniki w pierwszych cyklach odrazu po zakupie ? Sam już nie wiem czy mam się poprostu uzbroić w cierpliwość czy poprostu coś jest z nimi nie tak.

Pozdrawiam
    Nie rób refresh bo jak pisałem wcześniej ładowarka z tymi aku może przedwcześnie wykrywać –dV, tak więc to jest bez sensu!!!. Zrób tak, wybierz opcje descharge i rozładuj wszystkie do 0,9V, po rozładowaniu ładowarka przejdzie w stan ładowania charge. Jeżeli –dV zadziała zbyt wcześnie dla jakiegoś aku to włącz przyciskiem mode dla tej celi ponowne ładowanie charge. Możesz sobie zapisać na kartce jaka pojemność została wcześniej władowana do aku. Jeżeli ponownie –dV zadziała zbyt wcześnie znowu robisz to samo i tak do momentu kiedy uznasz po napięciu, pojemności, czasie ładowania, że aku jest na pewno pełny lub gdy po ponownym ładowaniu –dV zadziałał w po kilku minutach.
    Jak wszystkie tak naładujesz na 100% do pełna to poczekaj chwilkę jak aku ostygną i przełącz przyciskiem mode na test – aku zostaną ładowane ale po kilku minutach –dv zadziała i przejdą w stan rozładowania z pomiarem pojemności.

Nie ma co panikować, wszystko z aku pewnie jest ok, tylko trzeba je do pełna naładować.
    Po pierwszym ładowaniu DO PEŁNA pewnie będą miały powyżej 2500mA.
    Jeżeli będziesz robił refres to możesz nigdy ich nie naładować do pełna bo ciągle –dv może ci zadziałać za wcześnie.

Ja też na początku myślałem, że dostałem uszkodzone akumulatorki , ale szybko poszukałem informacji o nich i ładowarce i wiem, że jest to normalne w tym wypadku. Podobno im większym prądem je ładujesz tym lepiej działa –dV, ale osobiście sprawdzałem tylko ładowanie maks 1000mA. Być może powyżej 1000mA nie ma już takich problemów, będę musiał kiedyś to sprawdzić.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W takim razie opcja refresh w tej ładowarce poprostu się nie sprawdza, ponieważ -dv startuje wyraźnie za wcześnie.
    Dużym plusem jest timer pokazujący czas ładowania i pozwalający na proste obliczenie ile faktycznie weszło w dane baterie.

Jak ładujesz baterie to ładujesz je poprostu czy fynkcją rozładuj i ponownie napełnij ?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów