Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 79

Wątek: Olympus SP-320

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    AA 1700 mAh can be recharged up to 1000 times. The new AA 2500 mAh has greater power capacity but can be recharged approx up to 500 times in the overnight mode.
    Czyli nie 1000 a 500 i to MAX, w dodatku wolnym ładowaniem.
    Powstaje też pytanie CO ma umieć ogniwo po tych 500 ładowaniach?
    Napisano, że ma dać się naładować 500x, a czy pojemność zachowa....
    Może ktoś wykresy ilości ładowań w funkcji pojemności widział?
    Pozdrawiam

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sadownik
    AA 1700 mAh can be recharged up to 1000 times. The new AA 2500 mAh has greater power capacity but can be recharged approx up to 500 times in the overnight mode.
    ...Energizer rechargeable batteries can be recharged to full power at any time using a broad range of chargers. The cells are rechargeable up to 1000 times which is good for your pocket and the environment.
    http://www.energizer.pl/index.php?id...uct&parent=429
    Jak je kupowałem, też była informacja, że można ładować do 1000 razy!
    Cytat Zamieszczone przez sadownik
    Czyli nie 1000 a 500 i to MAX, w dodatku wolnym ładowaniem.
    Były ładowane małym prądem, ładowarką 10h Energizera, dopiero ostatnie kilkanaście ładowań to ładowanie IC8800 przeważnie 500mA, 700mA lub 1000mA.
    Mam też Energizery 1850mAh na razie są ok, ale osobiście nigdy więcej nie kupie energizerów.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytowałem
    How many times can EnergizerŽ NiMH batteries be recharged?

AA 1700 mAh can be recharged up to 1000 times. The new AA 2500 mAh has greater power capacity but can be recharged approx up to 500 times in the overnight mode

ze strony http://www.energizer.com/products/re...bles/faqs.aspx

a info o 1000 ( http://www.energizer.pl/index.php?id=544&parent=474) jest na stronie gdzie jak byk widac accu 1700 :P
    Uzbierałem jednak trochę informacji: czas życia NiMH podawany jako 500-1000 cykli, dotyczy ładowania prądem 0,1C, rozładowania 0,2C (tego nie spełniamy, bo pobieramy dużo więcej) i oznacza spadek pojemności nominalnej do 60%.
    Czyli chyba śmiało można założyć, że 100 cykli a potem wszystko jest możliwe...
    Gwarantują nam tylko jedno: można przez rok ładować bez przerwy ogniwo prądem 0,1C i nie wycieknie ani nie zdeformuje się
    Pozdrawiam

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ggrzesiek
    Witam
    Ja dzisiaj zmierzyłem napięcie na swoich Energizerach 2300 mAh, 1,5 roczne....
    Interpretuję to jako dość przyzwoite zachowanie
    Pozdrawiam
    Energizer sam nie produkuje akumulatorków, kupuje je od innych producentów aku.
    Widocznie w twoim przypadku Enegizer zakupił partię lepszych aku od jakiegoś lepszego producenta. Osobiście zraziłem się do tej firmy, poza tym wole kupować aku od faktycznych producentów takich jak np. Sanyo.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Póki co nie zraziłem się jeszcze do żadnego producenta, może dlatego, że używam tylko Energizera . Sanyo chętnie bym spróbował, tyle, że szkoda mi nieco wydawać pieniędzy na zakup ładowarki. Moja ma wyłącznik czasowy ustawiony na 10h i przewidziany dla pojemności 2300mAh. Stąd akumulatory o większej pojemności byłyby niedoładowane. Można oczywiście wyjąć i włożyć jeszcze na dwie godziny ale nie sądzę abym zawsze pamiętał lub miał możliwość odłączyć po upływie tego czasu.
    Zapewne zostanę jeszcze przy Enegizerach, choć ten wynik Sanyo jest niezwykle kuszący, a i zakup nowej ładowarki (np. MW 816 nie jest jakimś kosmicznym wydatkiem. Zobaczymy.

Póki co chętniej zakupiłbym kartę pamięci. Ciekaw jestem tylko czy różnica pomiędzy xD typu M i typu H jest wyraźnie zauważalna w trakcie użytkowania? Nie jestem niecierpliwcem ale mimo wszystko nieco szybszy zapis RAW by się przydał .

Pozdrawiam

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zapewne zostanę jeszcze przy Enegizerach, choć ten wynik Sanyo jest niezwykle kuszący, a i zakup nowej ładowarki (np. MW 816 nie jest jakimś kosmicznym wydatkiem. Zobaczymy.
    Pojawiają się coraz większe pojemności aku, tak więc wcześniej czy później pewnie będziesz musiał się na taki wydatek (ładowarka procesorowa) zdecydować. IC8800 ma ograniczenie aku do 3000mAh. Przy Sanyo 2700mAh -DELTA V może zadziałać zawcześnie (np. przy 1300mAh), ale dzięki wyświetlaczowi można się zorientować ile mAh zostało władowane do aku i jeżeli jest to poniżej pojemności maksymalnej to wystarczy włączyć ładowanie jeszcze raz i po problemie. Mi by się przydała ładowarka z możliwością programowani –DELTA V i interfejsem do komputera . W związku z umocnieniem się złotego, Sanyo 2700 trochę spadły, można je już kupić za 39zł/4sz.

Póki co chętniej zakupiłbym kartę pamięci. Ciekaw jestem tylko czy różnica pomiędzy xD typu M i typu H jest wyraźnie zauważalna w trakcie użytkowania? Nie jestem niecierpliwcem ale mimo wszystko nieco szybszy zapis RAW by się przydał .

Pozdrawiam
    Mam kartę typu H, szybkość zapisu RAW to około 10-11s. Szybkość zapisu JPG SHQ to 1-2s.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Mam dość nietypowe pytanie. Chodzi mi o konstrukcję obiektywu w SP-320, a konkretnie jaka powierzchnia przedniej "szybki" obiektywu (bo nie wydaje mi się aby to był element właściwego obiektywu) bierze udział przy robieniu zdjęć? Pytam ponieważ zauważyłem na tej szybce, na obiektywie minimalną, wręcz śladową rysę. Może nawet nie tyle rysę co punktowy "problem". Póki co na zdjęciach nie widać żadnych defektów. Jeśli usterka jest poza obszarem "aktywnym" to chyba nie będę sobie tym zawracał głowy i nauczę się z tym żyć.

PS: w miarę użytkowania ten aparat coraz bardziej mi się podoba. Właśnie czegoś takiego potrzebowałem. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko lustrzanki (oczywiście Olympusa ), a także czasu i pieniędzy na wędrówki z aparatem .

PS2: Dogmax, skoro takie są parametry użytkowe kart typu H to chyba warto zakupić. Tyma bardziej, że otrzymana w zestawie 256 MB to trochę za mało, a ceny xD H są niemal identyczne z tymi typu M.

Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam wszystkJestem zarówno nowym użytkownikiem na tym forum jak i amatorem fotografii- 4 dni temu kupiłem swój pierwszy aparat (Olympusa sp 320). Dokupiłem do niego od razu ładowarkę Energizer-a w koplecie z 4 akumulatorkami (4x1300 mAh) - teraz czytająć Wasze posty na temat zasilania troche żałuję bo powinienm dołozyć trochę kasy i kupić pożądną łąodwarkę i akumulatorki.
    Przyznam, że kontrolka zasilania (czerwony symbol baterii) zaczyna świecić się dość wcześnie, ale mimoo to zrobiłem jeszcze na tych kiepskich akumulatorkach ok 300 zdjeć z lampą i dość długo poznawałem funkcje aparatu.
    MOJE PYTANIE: Zauwazyłem że od kiedy zaczęła świecić się kontrolka zasilania strasznie długo zapisaują się zdjęcia, po zrobieniu zdjęcia na jakieś 6 sekund gaśnie wyświetlacz (w tym czasie nic nie można zrobić), poźniej dopiero aparat przechodzi w stan gotowości i można robić kolejne zdjęcie. Czy może Wam też to sie przytrafia, czy wiecie moze od czego to zależy (wada aparatu a może wina zasilania)?? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.ich

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Nemrod
    Dokupiłem do niego od razu ładowarkę Energizer-a w koplecie z 4 akumulatorkami (4x1300 mAh) - teraz czytająć Wasze posty na temat zasilania troche żałuję bo powinienm dołozyć trochę kasy i kupić pożądną łąodwarkę i akumulatorki.
    1300mAh to za mało jak dla aparatu cyfrowego. Czeka cię zapewne ponowny wydatek.

Cytat Zamieszczone przez Nemrod
    Zauwazyłem że od kiedy zaczęła świecić się kontrolka zasilania strasznie długo zapisaują się zdjęcia, po zrobieniu zdjęcia na jakieś 6 sekund gaśnie wyświetlacz (w tym czasie nic nie można zrobić), poźniej dopiero aparat przechodzi w stan gotowości i można robić kolejne zdjęcie. Czy może Wam też to sie przytrafia, czy wiecie moze od czego to zależy (wada aparatu a może wina zasilania)?? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
    To jest normalna reakcja większości aparatów cyfrowych w przypadku wyczerpywania się akumulatorków – aparat zaczyna oszczędzać energię i w sytuacjach energochłonnych (ładowanie lampy, zapis zdjęć itp.) wyłącza na chwilę LCD.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    serdecznie dziękuje za pomoc i przydatne uwagi.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów