Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 79

Wątek: Olympus SP-320

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Czy szybko to trudno mi stwierdzić, w porównaniu do testowanych tutaj Sanyo 2700mAh to owszem . Co do ładowarki to pewnie taki zakup mnie nie ominie. Ta którą posiadam ma wyłącznik czasowy. Dla 2300 mAh - 10h i wyłącza się. Gdybym kupił akumulatory o większej pojemności zapewne byłyby niedoładowane.
    Pytanie tylko jaką kupic by nieprzepłacać, a być zadowolonym z jej działania? W tej którą posiadam dość długi czas ładowania mi nie przeszkadza, a poza tym jest to chyba zdrowsze dla akumulatorów niż ładowanie ich w 15 min.

Muszę przyznać, że dość pozytywnie zaskoczyła mnie w SP-320 kwestia czułości ISO. Wydaje mi się, że ISO200 i ISO400 w pewnych warunkach są naprawdę użyteczne. Poza tym chyba trochę zmieniłem podejście do tego tematu i zaczynam sądzić, że w 100% powiększeniu zdjęcie ogląda się dość rzadko

Pozdrawiam

PS: mam nadzieję, że nie odbiegam zbytnio od tematu?

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ggrzesiek
    Witam

Dogmax, mógłbyś napisać gdzie zaopatrzyłeś się w zestaw Sanyo HR-3U 2700mAh + ładowarka i jaki jest koszt takiej inwestycji?

Pozdrawiam
    Akumulatorki kupisz bez problemu cena 40-50zł, wpisz w wyszukiwarce Sanyo 2700mAh, możesz też kupić na allegro.

Ładowarkę kupiłem w kwietniu za 119zł na allegro sprzedający "braab".

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ggrzesiek
    Witam
    Rozumiem więc, że nie byłoby najgłupszym posunięciem zaopatrzenie się w nowe akumulatory (2500 - 2700 mAh) mimo posiadania 1,5 rocznych Energizerów? J
    Co do Energizerów. Mam cztery niespełna dwuletnie Energizery 2500mAh, w zasadzie to były mało używane, nie
    sądzę aby były ładowane więcej niż 100-150 razy. Po naładowaniu już następnego dnia samoistnie tracą pojemność.

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Dzieki, może faktycznie skuszę się na zmianę/rozszerzenie zasilania. Ja póki co na Energizery złego słowa nie powiem ale też nie wiem jaka jest ich faktyczna pojemność.

Pozdrawiam

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Sadze ze taki aku powinien byc lepszy od 2 paluszkow, chocby z tego powodu iz nominalne napiecie ma 3V, a nie 2.4V co powinno przelozyc sie na szybsze chocby ladowanie lampy. Poza tym jak mialem jeszcze PENTAXa OPTIO 33 to czytalem na dpreview test porownujacy te aku 3V z 2 paluszkami na roznych aparatach i te pierwsze wygrywaly. Chcialem je nawet kupic ale to byly czasy gdzie niestety jeszcze w PL nie mozna bylo ich nabyc.
    Jeżeli w aparacie w instrukcji napisali, że można stosować akumulatorki CR-V3 to nie ma problemu, ale jeżeli jest tylko informacja o stosowaniu baterii CR-V3 to ja bym bardzo UWAŻAŁ.

Przede wszystkim akumulatorki CR-V3 mają różne napięcia, niektóre maja 3V inne 3,6V – tu już trzeba uważać. Poza tym nie wiem jak to jest z CR-V3 ale po pełnym naładowaniu aku AA (1.2V) mają 1.4 -1.45V, tak więc gdyby w aku CR-V3 też występował taki efekt i gdyby aparat nieprzewidywał stosowania tych aku to mogłoby to mieć niedobre skutki dla aparatu.

Najlepiej w takich wypadkach zapytać producenta aparatu.

sansaba
    Gość

Zasilanie w SP350

Co do zasilania w tych modelach (SP320/SP350) - zakupiłem taki aparat (SP350) dwa tygodnie temu (moja druga cyfrówka, wcześniej Nikon SQ z dedykowanym aku - EN-EL1; totalna porażka, nigdy nie dobiłem do 100 fotek na wpełni naładowanym sprzęcie, około 60 z lampą co drugie, około 80 z lampą co trzecie - czwarte).
    Do nasycenia jego rzekomego apetytu na akumulatorki nabyłem taki zestaw i jak narazie nie wymieniłem jeszcze pierwszej pary naładowanych akumulatorów
    Bawię się aparatem dość intensywnie (poznawanie fukcji, oglądanie zdjęć, kasowanie zdjęć, zgrywanie zdjęć na lapa, filmy, itp. - czyli ogólnie to co nowy użytkownik robi z aparatem), w tym czasie oczywiście robię zdjęcia (około 80, większość z lampą - wiem, wiem nie za wiele, ale zaraz wyjazd na urlop, naprawię to ).
    Owszem wskaźnik naładowania dość szybko zaczął się świecić, co jednak nie przeszkadza aparatowi w dalszej spokojnej pracy (ciut dłuższy czas ładowania lampy i automatycznie szybciej wyłącza się LCD).
    BTW - pierwsze co zrobiłem po zainstalowaniu Olympus Master to aktualizacja samego oprogramowania, a w następnym kroku aktualizacja firmware aparatu - już nie pamiętam dokładnie opisu tej aktualizacji, ale mówił o usuwaniu błędu zasilania (zabijcie, a nie powiem czy chodziło o ten wskaźnik fałszujący wskazania, czy o jakiś bug w aparacie powodujący zżeranie aku ).
    Już niedługo przystąpię do testu drugiego kompletu akumulatorów i tym razem już bez zabaw aparatem, więc będę mógł podać jakiś bardziej miarodajny wynik Zobaczymy ile uda się napstrykać i w jakich warunkach...
    Pozdrawiam
    sansaba

| OlyJedi Awatar Zybi_S
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam

W instrukcji do SP320 odnośnie zasilania napisano:

Baterie alkaliczne AA/Baterie typu AA Oxyride
    AA Akumulatory NiMH
    Baterie litowe (CR-V3)
    Zasilacz sieciowy
    ------------
    Moje baterie dołączone do aparatu - Panasonic OXYRIDE - napięcie 1.685 Volt'a każda
    Akumulator GP 2600 - po naładowaniu 1.28 Volt'a
    Zasilanie sieciowe - informacja na złączu w aparacie - DC IN - 3.4 V
    ------------
    Naładowane Akumulatory i nowe baterie AA i podobne oraz ine NiMH mają nieznacznie wyższe napięcie od tego jakie jest na nich podane !!!
    ------------
    Podstawowe informacje o sposobach ładowania akumulatorów NiMH
    http://baltrade.pl/bn/?p=bw_bat_chaf...t=ladowarkicom

Pozdrawiam

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Zybi_S
    Akumulator GP 2600 - po naładowaniu 1.28 Volt'a
    Wydaje mi się, że to trochę mało jak na akumulatorki naładowane do pełna. Nie zakrótko je ładujesz?
    Moje Sanyo 2700mAh po ponad tygodniu od naładowania mają 1,34V.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Nigdy więcej Energizerów!!!

Poniższe zdjęcia przedstawiają akumulatorki Sanyo 2700mAh i Energizer 2500mAh naładowane do pełna po 2 tygodniach leżenia. Sanyo są nowe, Energizery mają niecałe 1,5 roku ładowane nie więcej niż 100 razy. Jak widać akumulatorki Sanyo nawet po 2 tygodniach mają napięcie 1.32V, natomiast trzy Energizery praktycznie nadają się do wyrzucenia, napięcie 0,9V - a ponoć miały starczyć na 1000 ładowań . Wnioski wyciągnijcie sami.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	d2_701.jpg
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	45,3 KB
ID:	171   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	d1_108.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	50,3 KB
ID:	172  

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Ja dzisiaj zmierzyłem napięcie na swoich Energizerach 2300 mAh, 1,5 roczne, intensywnie użytkowane, jednak niemal zawsze rozładowane do końca i ładowane tyle ile przewiduje ładowarka 10h (Energizer Compact Charger)

Wyniki:

2 akumulatory naładowane kilka dni temu, leżakują i czekają aż rozładują się te w aparacie. Zmierzone napięcie, identyczne dla obydwu: 1,39V

2 akumulatory znajdujące się obecnie w aparacie, zainstalowane bodajże w niedzielę, od tamtej pory wykonałem na nich ok 20 zdjęć, kilka błysków lampy, przeglądanie, ściągnięcie na dysk komputera.
    Zmierzone napięcie, identyczne na obydwu: 1,31V

Interpretuję to jako dość przyzwoite zachowanie

Pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów