Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: zabawa tele za domem

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Maryo, jeśli niecentralne kadrowanie było Twoim zamiarem, to jeśli możesz, napisz co chciałeś osiągnąć przez to.
    Zawsze myślałem, że nie kadruje się centralnie, a tu proszę...

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tadeuszu i lgrabun - kadruje przeważnie niecentralnie bo łatwiej wtedy o kompozycje niz ma to miejsce w przypadku kadru centralnego. Używanie mocnych punktów pomaga mniej doświadczonym. Kadry centralne tez mi sie podobają ale rzadziej lepiej mi wychodzą.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Przeworsk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Podoba mi sie 4, fajna kompozycja. Szkoda ze przepalilo troszke na lisciu a za to GO mi sie podoba. Ladne zdjecia.

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kuba_psk
    Podoba mi sie 4, fajna kompozycja. Szkoda ze przepalilo troszke na lisciu a za to GO mi sie podoba. Ladne zdjecia.
    Kubo na jakim liściu przepaliło? jesli masz na myśli skrzydło motylka to sprawdzalem i nie ma jeszcze przepalenia. Chyba niestety ograniczenia tego forum co do wielkości zdjęć powodują takie rzeczy. Większe zdjęcia poprawiłyby odbiór i to znacznie. Wystarczyłoby zrobic ograniczenie do 800px zamiast 640px i juz by było ciekawie (a 150kb mozna by jeszcze utrzymac). Ciekawe co na to Moderator?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    maryo,

Piszesz:

"Tadeuszu i lgrabun - kadruje przeważnie niecentralnie bo łatwiej wtedy o kompozycje niz ma to miejsce w przypadku kadru centralnego"

A więc kadrujesz niecentralnie, bo jest lepsza kompozycja. Rozumiem. Po prostu tak jest, i koniec. To mi sie podoba. Również mi się podoba zdziwienie lgrabuna - " Zawsze myślałem, że nie kadruje się centralnie, a tu proszę..."
    Po prostu tak sie kadruje, bo tak. Ja pytałem, czy ma to jakieś uzasadnienie na tych konkretnych fotkach - otrzymałem odpowiedź, ze tak jest łatwiej (maryo) i taka jest zasada (lgrabun).
    Dziękuję za odpowiedzi.

Jesli chodzi o fotografowanie długą ogniskową obiektów o dość dużej rozciągłości w głąb, to jest niełatwa sprawa, ponieważ GO jest płytka, nieostrość jest krzycząca i bardzo rzadko znajduje uzasadnienie w kompozycji. Zauwazyłem, że często na forum chwali się bardzo płytką GO nie podając żadnych powodów - po prostu tak, bo tak.

Pzdr, TJ

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    inne kadry:

6.

7.

cieżko mi zdecydować które lepsze dlatego również i je umieściłem.

Tadeuszu chyba podoba sie innym mała GO bo dzieki niej ładnie oddziela sie tło od tematu przewodniego na zdjęciu. Zdjęcie jest bardziej malarskie, artystyczne itp.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    A więc kadrujesz niecentralnie, bo jest lepsza kompozycja. Rozumiem. Po prostu tak jest, i koniec. To mi sie podoba. Również mi się podoba zdziwienie lgrabuna - " Zawsze myślałem, że nie kadruje się centralnie, a tu proszę..."
    Po prostu tak sie kadruje, bo tak. Ja pytałem, czy ma to jakieś uzasadnienie na tych konkretnych fotkach - otrzymałem odpowiedź, ze tak jest łatwiej (maryo) i taka jest zasada (lgrabun).
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Tadeuszu, żartujesz oczywiście, prawda? Bo chociaż zazwyczaj nie zgadzam się z Tobą i nie podobają mi się Twoje zdjęcia, to nie podejrzewałem Cię o aż tak wielką ignorancję. Polecam przejrzeć:

http://www.google.pl/search?q=photo+composition

Wierzę, mimo wszystko, że żartowałeś.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    lgrabun,

Skorzystałem z zapodanego przez Ciebie linku i odnalazłem tam taka ogólną regułę:

"Generally, asymmetric or informal balance is considered more pleasing in a photograph than symmetric (formal) balance. In other words, placing the main subject off-center and balancing the "weight" with other objects (smaller or lower impact) will be more effective than placing the subject in the center.

Którą można przetłumaczyć następująco:
    "Przyjmuje się, że ogólnie asymetria lub pewna nierównowaga są bardziej miłe dla oka na zdjęciach niż pełna symetria. Innymi słowy, umieszczając głowny obiekt niecentralnie i równoważąc jego "ciężar" innymi obiektami (o słabszym wydźwięku) jest bardziej efektywne niż umieszczając obiekt w centrum."

Jak widać reguła "niecentralnego kadrowania", to jest ściśle mówiąc zasada asymetrii i jest szersza niż tylko Twoje tak, bo tak, bo obwarowana koniecznością zachowania równowagi kompozycyjnej, o czym nie zdążyłes mnie poinformować, a może nie zdawałeś sobie sprawy z tego. Wybacz mocne słowa, ale jeżeli się bierzesz za wyjaśnianie, to rzetelnie.
    Otóż ja sie pytałem o to, czy w powyższych fotkach niecentralnie umieszczony obiekty są czymś zrównowazone (na dwóch fotkach zobaczyłem, że niczym) i nie dostałem odpowiedzi. Miast tego spotkałem sięz mocno zaowalowąna sugestią o ignorancji. Gratuluję eleganckiej aluzji.

Pzdr, TJ

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Skorzystałem z zapodanego przez Ciebie linku i odnalazłem tam taka ogólną regułę:
    {klik}
    Miast tego spotkałem sięz mocno zaowalowąna sugestią o ignorancji. Gratuluję eleganckiej aluzji.
    Proszę, nie czytaj między wierszami!
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Radosław, Ty mnie prosisz, aby nie czytac między wierszami, ale aluzja, to jest własnie coś takiego zapodanego między wierszami. Jesli napiszę, że nie podejrzewałem Ciebie o wscibskość, to nie będzie to aluzja, tylko takie tam głosne myślenie?
    Pzdr, TJ