Zawsze myślałem, że nie kadruje się centralnie, a tu proszę...Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Zawsze myślałem, że nie kadruje się centralnie, a tu proszę...Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Tadeuszu i lgrabun - kadruje przeważnie niecentralnie bo łatwiej wtedy o kompozycje niz ma to miejsce w przypadku kadru centralnego. Używanie mocnych punktów pomaga mniej doświadczonym. Kadry centralne tez mi sie podobają ale rzadziej lepiej mi wychodzą.
Podoba mi sie 4, fajna kompozycja. Szkoda ze przepalilo troszke na lisciu a za to GO mi sie podoba. Ladne zdjecia.
Kubo na jakim liściu przepaliło? jesli masz na myśli skrzydło motylka to sprawdzalem i nie ma jeszcze przepalenia. Chyba niestety ograniczenia tego forum co do wielkości zdjęć powodują takie rzeczy. Większe zdjęcia poprawiłyby odbiór i to znacznie. Wystarczyłoby zrobic ograniczenie do 800px zamiast 640px i juz by było ciekawie (a 150kb mozna by jeszcze utrzymac). Ciekawe co na to Moderator?Zamieszczone przez kuba_psk
maryo,
Piszesz:
"Tadeuszu i lgrabun - kadruje przeważnie niecentralnie bo łatwiej wtedy o kompozycje niz ma to miejsce w przypadku kadru centralnego"
A więc kadrujesz niecentralnie, bo jest lepsza kompozycja. Rozumiem. Po prostu tak jest, i koniec. To mi sie podoba. Również mi się podoba zdziwienie lgrabuna - " Zawsze myślałem, że nie kadruje się centralnie, a tu proszę..."
Po prostu tak sie kadruje, bo tak. Ja pytałem, czy ma to jakieś uzasadnienie na tych konkretnych fotkach - otrzymałem odpowiedź, ze tak jest łatwiej (maryo) i taka jest zasada (lgrabun).
Dziękuję za odpowiedzi.
Jesli chodzi o fotografowanie długą ogniskową obiektów o dość dużej rozciągłości w głąb, to jest niełatwa sprawa, ponieważ GO jest płytka, nieostrość jest krzycząca i bardzo rzadko znajduje uzasadnienie w kompozycji. Zauwazyłem, że często na forum chwali się bardzo płytką GO nie podając żadnych powodów - po prostu tak, bo tak.
Pzdr, TJ
Tadeuszu, żartujesz oczywiście, prawda? Bo chociaż zazwyczaj nie zgadzam się z Tobą i nie podobają mi się Twoje zdjęcia, to nie podejrzewałem Cię o aż tak wielką ignorancję. Polecam przejrzeć:Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
http://www.google.pl/search?q=photo+composition
Wierzę, mimo wszystko, że żartowałeś.
lgrabun,
Skorzystałem z zapodanego przez Ciebie linku i odnalazłem tam taka ogólną regułę:
"Generally, asymmetric or informal balance is considered more pleasing in a photograph than symmetric (formal) balance. In other words, placing the main subject off-center and balancing the "weight" with other objects (smaller or lower impact) will be more effective than placing the subject in the center.
Którą można przetłumaczyć następująco:
"Przyjmuje się, że ogólnie asymetria lub pewna nierównowaga są bardziej miłe dla oka na zdjęciach niż pełna symetria. Innymi słowy, umieszczając głowny obiekt niecentralnie i równoważąc jego "ciężar" innymi obiektami (o słabszym wydźwięku) jest bardziej efektywne niż umieszczając obiekt w centrum."
Jak widać reguła "niecentralnego kadrowania", to jest ściśle mówiąc zasada asymetrii i jest szersza niż tylko Twoje tak, bo tak, bo obwarowana koniecznością zachowania równowagi kompozycyjnej, o czym nie zdążyłes mnie poinformować, a może nie zdawałeś sobie sprawy z tego. Wybacz mocne słowa, ale jeżeli się bierzesz za wyjaśnianie, to rzetelnie.
Otóż ja sie pytałem o to, czy w powyższych fotkach niecentralnie umieszczony obiekty są czymś zrównowazone (na dwóch fotkach zobaczyłem, że niczym) i nie dostałem odpowiedzi. Miast tego spotkałem sięz mocno zaowalowąna sugestią o ignorancji. Gratuluję eleganckiej aluzji.
Pzdr, TJ
Proszę, nie czytaj między wierszami!Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Radosław, Ty mnie prosisz, aby nie czytac między wierszami, ale aluzja, to jest własnie coś takiego zapodanego między wierszami. Jesli napiszę, że nie podejrzewałem Ciebie o wscibskość, to nie będzie to aluzja, tylko takie tam głosne myślenie?
Pzdr, TJ