Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Nowe obiektywy do 4/3

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: E500 plus!

Cytat Zamieszczone przez adams
    Autofokus pracuje nienagannie, przy każdej ogniskowej, natomiast ustawienie AUTO powoduje kompletny mętlik nastawień aparatu!
    Pomimo prawidłowych ustawień ekspozycji, odczytywanych w lupie aparatu, zdjęcia są conajmniej trzykrotnie przeeksponowane, a więc bezużyteczne!
    Katastrofa byłaby kompletna gdyby nie przypadkowe znalezienie ustawienia SCENE.
    To ustawienie przywraca wszystkie cechy prawidłowo wysyconego, dobrze naeksponowanego i ostrego zdjęcia.
    Ale dlaczego tak jest, i jak usunąć ten błąd głowią się panowie w serwisie olympusa, do których napisałem, bo dla mnie to jest czarna magia.
    Może ktoś z was zetknął się z problemem nietypowego szkła w markowych lustrzankach?
    Hmmm... Raczej nie uzywam auto ale zauwazylem, ze olek szaleje na takim ustawieniu. Albo przeswietla albo niedoswietla, balans bieli szaleje itp. Na szczescie nie robie zdjec na takim ustawieniu wiec mi to zwisa ale rozumiem, ze dla niektorych moze to byc wkurzajace. Takie rzeczy dzieja sie przy podpieciu 14-45 ( cisnalem w kat i nie uzywam) , z inna optyka nie zauwazylem az takich razacych bledow automatu ( balans bieli jest wyjatkiem, ten szaleje przy kazdym szkle jesli nie jest ustawiony na sztywno)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jakies katastroficzne wizje roztaczacie... Uzywałem 14-45 przez rok i jest to bardzo dobry obiektyw w swojej klasie. Nie miałem również zadnych problemów z AUTO w E-300, kiedy na początku go używałem.

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Joki
    Jakies katastroficzne wizje roztaczacie... Uzywałem 14-45 przez rok i jest to bardzo dobry obiektyw w swojej klasie. Nie miałem również zadnych problemów z AUTO w E-300, kiedy na początku go używałem.
    Potwierdzam, zona często używa programów tematycznych lub Auto i jedyny problem jaki zauważyłem w eksploatacji E-300 to, to że AWB czasami idzie w "krzaki", a moje negatywne uczucie potęgowane jest nienagannym AWB w E-1.
    Tak na marginesie, na duży plus E-300 zasługuje jego wbudowana lampka błyskowa, bardzo pięknie doświetla. Zauważyłem to wcześniej fotkach robina102 i potwierdziła to moja własna praktyka.
    I jeszcze jedno, w świetle narzekań olkowe AUTO ISO to wtrącę, że w programach tematycznych E-300 spisuje się doskonale. E-1 nie ma programów tematycznych więc i AUTO ISO działa jedynie z lampą i działa bardzo dobrze.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

AUTO

Sprawa nie ma w sobie żadnych komplikacji, dla kogos kto trzymał w ręku E500 jest dziecinnie prosta.
    AUTO- to nastawienie parametrów na górnym pokrętle aparatu, tak samo jak SCENE.
    Parametry wyświetlane to widok informacji o takich rzeczach jak czas, przysłona, ISO , flash, bateria itp. które wyświetlają się po prawej stronie u góry obok obrazu w lupie aparatu.
    Obiektyw zuiko 14-45 jest być może niezły, ale mnie trafił się dość parszywy egzemplarz, stąd poszukiwanie innego, lepszego i niezbyt kosztownego szkła.
    A Sigmy 28-75 używałem przez wiele lat w moim nikonie 601, i mam o niej /firmie/ niezłe zdanie.
    A poza tym dzwięk autofokusa jest identyczny i przypomina mi dawne, dobre, negatywowe czasy!!

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Sigma robi niezle szkielka. A 14-45 to naprawde taki sobie obiektyw. Po jednym dniu radosci z dual kita e-500 mozna poczuc ograniczenia; powazne slabosci tego szkla po jednej powazniejszej sesji. Odstawiony na polke jako rezerwa. ;]

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wszystko zakończyło się jak w bajce!
    Okazało się że OLYMPUS w marcu tego roku wypuścił upgrade oprogramowania body E500 o numerze 1.2 , nie informując o tym nikogo.
    Znalazłem i zainstalowałem to oprogramowanie, które zgodnie z informacją miało poprawiać ustawienia fleszy dla obiektywów sigmy?!!
    Teraz obiektywy sigmy chodzą w E500 bezbłędnie, bo oprogramowanie 1.2 usunęło WSZYSTKIE problemy współpracy sigma - olympus.
    Ktoś misł rację na forum, że polska strona olympusa jest denna!

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Okazało się że OLYMPUS w marcu tego roku wypuścił upgrade oprogramowania body E500 o numerze 1.2 , nie informując o tym nikogo.
    http://www.dpreview.com/news/0603/06...00firmware.asp
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4146
    Oczywiście możesz też podłączyć aparat do komputera i z pomocą Olympus Viewera lub Olympus Studio sprawdzić, czy dla Twojego aparatu nie ma nowego oprogramowania.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Oczywiście, tak musiałem zrobić, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie używa w normalnym życiu fabrycznego oprogramowania użytkowego Olympusa, skomplikowanego, nieprzyjaznego
    i do tego pełnego pułapek wiecznego logowania się do olympusowej centrali.
    Twój link do dpreview także prowadzi w lekkie manowce, bo nawet tam, bez zaintalowania tego oprogramowania, upgrade jest niemożliwe.
    Ten drugi link, fotopolis, właśnie był tym, czego szukałem wczoraj wchodząc na forum!!

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Oczywiście, tak musiałem zrobić, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie używa w normalnym życiu fabrycznego oprogramowania użytkowego Olympusa, skomplikowanego, nieprzyjaznego i do tego pełnego pułapek wiecznego logowania się do olympusowej centrali.
    Widać jestem przy niezdrowych zmysłach.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja również muszę być "niezdrowy"