Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Nowe obiektywy do 4/3

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    3 kl/s
    Czy to tak bolesny problem? 1dsMk2 ma 4 fps. Czy Olympus ma szansę na rynklu profi reporterskim, na którym rządzi Canon 1dMk2? Nie lepiej przeżyć te 3fps i mieć profi korpus z dodatkami za powiedzmy 4-5 kPLN zamiast 12kPLN?
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zdecydowanie lepiej
    Wolę kolejną generację E-1 bez wodotrysków za 6 K niż
    E-3 z masą wodotrysków za 15 K.

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Andrzej100
    Nie slyszalem żeby Ferrari, Mclaren, Lotus... produkowaly samochody dla mas.
    Ferrari -> Fiat
    McLaren -> Honda
    Lotus -> Ford (choć chyba jeszcze nie zostali wykupieni).

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ciekawe dlaczego Olek nie zdecydował się na odświerzenie E1. Mogli włożyć do niego 8 megową matrycę z E330, poprawić trochę autofokus i sprzedawać np. pod nazwą E1n. Z technicznego punku widzenia to żaden problem. Linia produkcyjna jest....
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Ciekawe dlaczego Olek nie zdecydował się na odświerzenie E1. Mogli włożyć do niego 8 megową matrycę z E330, poprawić trochę autofokus i sprzedawać np. pod nazwą E1n. Z technicznego punku widzenia to żaden problem. Linia produkcyjna jest....
    A czego się spodziewasz po E3?

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    ja przyjalbym cos takiego jak e300/e500 tylko ze z uszczelnionym body, dobrym szkielkiem, poprawionymi mechanizmami odszumiania, szybkocia AF itp. bajerami eh rozmarzylem sie
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    ja przyjalbym cos takiego jak e300/e500 tylko ze z uszczelnionym body, dobrym szkielkiem, poprawionymi mechanizmami odszumiania, szybkocia AF itp. bajerami eh rozmarzylem sie
    Ja myślę, że 7,5 mpix to od roku za mało dla profi korpusu w E Systemie. Mam nawet teorię, że E-330 powstał tylko dlatego, że oly zrezygnował ze zrobienia "E-3" w zeszłym roku i zostali z zamówionymi nowymi matrycami.
    Na jesieni 2006 i na wiosnę 2007 nowy korpus będzie musiał stawić czoła nowemu Sony alfa cośtam (rozwojowa werjsa Minolty 7d) i Pentaxowi. Optymalnie więc było by mieć korpus E1 z większą matrycą, SSWF, Live view i choć w to mocno wątpię jakimś systemem antywstząsowym. Byle matryca "dawała radę", a będzie dobrze.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Ja myślę, że 7,5 mpix to od roku za mało dla profi korpusu w E Systemie. Mam nawet teorię, że E-330 powstał tylko dlatego, że oly zrezygnował ze zrobienia "E-3" w zeszłym roku i zostali z zamówionymi nowymi matrycami.
    Na jesieni 2006 i na wiosnę 2007 nowy korpus będzie musiał stawić czoła nowemu Sony alfa cośtam (rozwojowa werjsa Minolty 7d) i Pentaxowi. Optymalnie więc było by mieć korpus E1 z większą matrycą, SSWF, Live view i choć w to mocno wątpię jakimś systemem antywstząsowym. Byle matryca "dawała radę", a będzie dobrze.

W wielu aspektach się z Tobą zgadzam. E-3(?) musi mieć matrycę min. 10mpix, jeśli ma być obecny na rynku min. 3 lata. Nie wierzę, że E-3(?) jest tworzony z myślą o środowisku stricte reporterskim. Tu Olympus nie ma szans. Jednak o fotografów, dla których najważniejsza jest jakość zapisywanego materiału nie zaś ilość klatek na sekundę oraz dostępność szerokiej gamy telezoom'ów może powalczyć. W kwestii jakości budowy samego korpusu jak i użytych do tego celu materiałów to ja osobiście bym nam wszystkim życzył, by zniknął problem z odklejającą się okładziną uchwytu. To jedyna wstydliwa przypadłość E-1, jaką znam. Wierzę również, że nowa matryca mniej będzie szumieć (już wiemy z E-330, że to możliwe). Nie spodziewam się cudów, lecz znacznej poprawy. I musi Olympus pomyśleć o stabilizacji matrycy. Praktycznie zostaje jedynym producentem niepanującym nad poruszeniem obrazu. Z marketingowego oraz mimo wszystko praktycznego punktu widzenia to potężny mankament.

W przyszłym roku będzie bardzo ciężko zdobyć/utrzymać % rynku. Pentax ruszył mocno i
    zapowiada się niezwykle ciekawie. Również po SONY widać, że cholernie poważnie podeszło do walki o rynek foto. Będzie się działo....

Reasumując E-3(?) musi cechować się:
    - matrycą min. 10mpix
    - wysoce użytecznym ISO800 (może nawet ISO1600 chociaż w to wątpię)
    - budową korpusu na poziomie nie gorszym niż E-1
    - szybszym AF radzącym sobie równie doskonale w lepszym jak i gorszym świetle zastanym
    - DZIAŁAJĄCYM AUTO ISO (szczególnie przydatne przy braku stabilizacji obrazu)
    - zapewne świetnym LCD 2,5"

Dla mnie to wszystko jest jak najbardziej realne.

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    W wielu aspektach się z Tobą zgadzam. E-3(?) musi mieć matrycę min. 10mpix, jeśli ma być obecny na rynku min. 3 lata.
    Już tu widze wadę. 3 lata to było fajne 3 lata temu. Teraz moim zdaniem okres życia aparatu wyznaczył Canon. Około 18 miesięcy (pewnie 24 miesiące da się przeżyć) między kolejnymi wcieleniami puszki z tego samego segmentu, to maksimum "handlowego" czasu życia aparatu.
    Nie wierzę, że E-3(?) jest tworzony z myślą o środowisku stricte reporterskim. Tu Olympus nie ma szans. Jednak o fotografów, dla których najważniejsza jest jakość zapisywanego materiału nie zaś ilość klatek na sekundę oraz dostępność szerokiej gamy telezoom'ów może powalczyć.
    Jezeli chodzi o jakość to Olek może być spokojny, byle za dużo nie oszczędzali na technologiach użytych w E1.
    W kwestii jakości budowy samego korpusu jak i użytych do tego celu materiałów to ja osobiście bym nam wszystkim życzył, by zniknął problem z odklejającą się okładziną uchwytu. To jedyna wstydliwa przypadłość E-1, jaką znam.
    Guma odkleja się wszystkim. Ostatnio widziałem gdzies zwierzenia właściciela F80. W E500 i E330 ten problem już nie istnieje ( w E500 trochę jej mało).

Wierzę również, że nowa matryca mniej będzie szumieć (już wiemy z E-330, że to możliwe). Nie spodziewam się cudów, lecz znacznej poprawy.
    Ja nie wiem, o czym wy wszyscy piszecie w kwestii matrycy E330. Ona szumi mniej, ale to jest naprawdę symboliczna różnica. Z drugiej strony 10 megapikselowe matryce z Sony a100 i Nikona d200 szumią jak małpie z ucha. Mało nie porównałem szumu z E500 i d200, bo do takiego porównania obraz z wysokich iso w obu przypadkach się nadaje.

Mam nadzieję, że moja teoria spiskowa jest prawdziwa. Olek miał wydać E3 wiosną tego roku. Z jakichś powodów sięwycofał z pomysłu wsadzania tam 7,5 megapikseli i tak powstał E330, bo matryce już były zamówione/w produkcji. Pytanie dlaczego się wycofał? Albo zdrefił przed konkurencją któa wjechała z 10 mpix przetwornikami, albo okazało się, że gdzieś tam nastąpił przełom, zapaliło się światełko na większą i lepszą matrycę dla E3.

I musi Olympus pomyśleć o stabilizacji matrycy. Praktycznie zostaje jedynym producentem niepanującym nad poruszeniem obrazu. Z marketingowego oraz mimo wszystko praktycznego punktu widzenia to potężny mankament.
    Oczywiście zapomniałeś o Canonie, Nikonie, Sigmie i Fuji... Pojawienie się OIS w Leice 14-50 zburzyło mój obraz tego, co można się spodziewać w korpusie profi.
    Panasonic nie wchodził by w system z obiektywami stabilizowanymi (dla wysokiej półki) gdyby na horyzoncie był system stabilizacji w body. Nikon i Canon za dużo mają wpakowane w szkła ze stabilizacją by montować AS/VR/IS/OIS w korpus. Dlatego własnie ze smutkiem ograniczam swoje oczekiwania wobec sprzetu Olka w tej materii.

W przyszłym roku będzie bardzo ciężko zdobyć/utrzymać % rynku. Pentax ruszył mocno i
    zapowiada się niezwykle ciekawie. Również po SONY widać, że cholernie poważnie podeszło do walki o rynek foto. Będzie się działo....
    Pentax się nie liczy. W Poslce ich dystrybucją zajmuje się firma od plastikowych sztucznych szczęk, pampersów i tego co akurat tanie w Chinach.
    Jedyne zagrożenie to Sony, ale ono odbierze głównie udział w rynku Nikona i Canona, Olek z ciekawymi produktami, może jeszcze wyskoczyć ponad 15%, choć pewności nie ma.

ps. Zapomniałeś o Live view, któe, jeżeli poszli w LiveMOS będzie też w E3.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Ultrasonik w Zuiko

Teamt jest o obiektywach, więc podzielę się z wami czymś co dzisiaj czytałem:

Olympus demostrated a 50-200mm lens with ultrasound motor. It seems that they have replaced the motor/mount part of the lens with a new ultrasonic part

Dodaję linkę do tekstu:
    dc.watch