Proszę wybaczyć, że nie będę bardzo szczegółowy, ale myślę, że w przypadku tych portretów można się ograniczyć do pochwalenia.
Widać rozmaitość kompozycji i ujęć, co wskazuje na duże doświadczenie fotograficzne autora. Mozna by się przyczepić leciutko do każdego zdjęcia, np. na pierwszym zbyt pierwszoplanowe jest lewe ramię, ale ta pierwszoplanowość jest zrekompensowana przez inne elementy kompozycji - oczy w mocnym punkcie i dłoń podpierającą twarz.
Wszystkie zdjęcia emanują pewnym zamyśleniem, niedopowiedzeniem i jednocześnie uchylają rąbka duszy, co mi się bardzo podoba. Ja bym wolał kolory, nawet lekko zgaszone, no ale to trzeba by było sprawdzić.
Aha, jeszczepodoba mi sięświatło - delikatne, rozproszone, choćw czarno-białej wersji na granicy przepalenia, ale ni... myślę, że to wynika z ogranicznia wagi pliku zdjęciowego publikowanego na tym forum.
Ogólnie czuje na tych fotkach rękę fachowca w naszej branży.
Pzdr, TJ
rozumiem że świadomie zdecydowałeś się na "bezkontrastowość"?
brakuje mi czerni
gary
a czarne ramki to co ????
Zamieszczone przez gary
Oczywiście, zdjalem kontrast, mialo byc miekko, delikatnie ... generalnie lubie wysoki kontrast w portretach, tym razem swiatlo bylo spokojne wiec taka obralem koncepcje.
This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!
B. dobrze że zdjąłeś kontrast, pozbawiając zdjęcia canonowskiej, oleistej ciężkości.
Wg mnie 1 jest najciekawsze - skromne i subtelne. 2 do ramki na biurko. Pozostałe - do albumu, b. głęboko żeby nikt nie zobaczył![]()
Zamieszczone przez mariush
![]()
od kiedy canon jest oleisty? raczej plastikowy lekki
oleiste kolory sa wlasnie z olkow - takie mocne nasycone wrecz ciezkie
takie jest moje zdanie
Jedynka. Razem z loczkiem - między nadgarstkiem a szyją - wymykającym się opisowi. Dla mnie to czary-mary... I twarz: dziewczęco-kobieca... Znakomite zdjęcie.
Pozdrawiam. Dariusz Żak
podoba mi się kadrowanie w nr.2 , ten brak kontrastu też ma urok , choć z zasady nie lubię fotek B&W
Dzięki za komentarze.
Kolejne zdjęcie, dla odmiany 135/2.8
This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!