Witam
jestem posiadaczem olka 765uz, i mam z nim następujący problem:
1- statyw na którym zamontowana jest lampa błyskowa nie chce sie otworzyć, coś sie musiało zaciąć albo pęknąć, sam nie wiem, w każdym razie nie otwiera sie. Teraz pytam o porade co z tym zrobić. - mam aktualną gwarancję, ale nie wiem jak serwis zapatruje sie na tego typu (jak by nie patrzeć mechaniczne) uszkodzenia (czy są uwzględniane gwarancyjnie, czy może nie i trza zabulić - ile?)... jeżeli ktoś miał podobne doświadczenia, coś sie orientuje w temaci - prosze o podpowiedź;]
2- druga sprawa: po ostatniej wyprawie z olkiem nad morze nasypało mu sie troche piasku do środka.. początkowo było tragicznie (blokował sie, zoom siadał...), z czasem stan sie polepszył (piasek sie chyba ułożyłi obecnie jedynie głośniej "trzeszczy" przy rozsuwaniu, i raz na miesiąc sie zblokuje. Pytanie: Gdzie ( i ewentualnie za ile?) można odpiaszczyć takiego olka? ...bo jak podejrzewam gwarancja tego napewno nie uzna? ... a i jeszcze jedno: czy jak odpuszcze sobie takie oczyszczanie z piasku (..bo w sumie aparat działa
czy wpłynie to drastycznie na żywotność całego aparatu (mechanizmu)?
Dzięki z góry za pomoc...
brgds