Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Problem z C-5060 - pomóżcie błagam...

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Problem z C-5060 - pomóżcie błagam...

Focę Olympusem C-5060WZ
    Zaczęło się wczoraj... Bylem nad jeziorkiem z kolegami i wziąłem mojego Olego. Wyjąłem go z plecaka, uruchamiam i zaczął się dziwnie zachowywać: pokazał się komunikat, że karta nie jest sformatowana (nie rozumiem - fociłem na tej karcie już długo, jest to firmowa, karta Olympusa, dedykowana..). Bateria była na b. niskim poziomie i gdy chciałem pstryknąć fotę, to podczas łapania ostrości usłyszałem dłuższe piiii i aparat się wyłączył - bateria się skończyła. Dziś rano wyjąłem go bo potrzebowałem pstryknąć zdj,. dowodu wpłaty. Po włączeniu "wyjeżdża" obiektyw aparat "pika", miga zielona lampka, obiektyw się chowa i znów wysuwa i znów lampka i znów "pika" - powtarza się to kilka razy. Cały czas słychac jak aparat próbuje ustawić ostrość. Po włączeniu nie mogę ustawic ostrości. Obiektyw podczas zoomowania i prób ustawienia ostrości dziwnie "trzeszczy". Jest również problem z ustawieniem ostrości w MF.. Ostatnio był używany cztery dni temu - wszystko działało. Od tego czasu nie spadł/nie zamoczył się/nie zawilgocił. Martwi mnie ten trzeszczący obiektyw.
    Gdy próbuje robic zdjęcie to słychac ten AF, ale w końcu pokazuje się że jest gotowy do zrobienia zdjęcia i pstryka. Tyle że fota jest nieostra...

Co mam robić ? czym to może być spowodowane ?

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Tu jest ten problem na innym forum, jest kilka "diagnoz" - myślicie, są one możliwe ?

http://www.fotoik.pl/index.php?akcja...=2&pokaz=87214

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W moim c-50 obiektyw tez trzeszczy. Byłem w jakims serwisie fotograficznym i stwierdzili, ze dopuki działa to jest OK. Skoro wychodzace fotki sa nieostre, to masz zepsuty obiektyw. W takim wypadku sam raczej nic nie zrobisz. Znajdz jakiegos dobrego "naprawcę", lub odeślij do serwisu jesli masz go na gwarancji jeszcze.

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Wie ktos ile trwa naprawa gwarancyjna u Olka? Bo niby pisze że do 2 tygodzi, ale słyszałem ze z tym róznie jest... wysyłam go jutro

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    Tu jest ten problem na innym forum, jest kilka "diagnoz" - myślicie, są one możliwe ?
    http://www.fotoik.pl/index.php?akcja...=2&pokaz=87214
    Z cytowanej dyskusji spodobał mi się jeden zapis: "napisałem do pomocy technicznej Olka...". Prawdopodobnie jeszcze nie nadeszła odpowiedź, bo "pomoc techniczna" dzieli czas "wklepywania" odpowiedzi na e-maile" z czasem bywania w terenie na szkoleniach, pokazach, warsztatach itp, itd (średnio 3 dni w tygodniu) i miewa czasami wielodniowe opóźnienia . A tak poważnie, takie dziwne zachowanie może miec kilka przyczyn: hardware (uszkodzenie jakiegoś układu na płycie głównej), software - permanentne zawieszanie się (najrzadziej), także prozaiczna - wytarcie się jednego z kontaktów pod pokrętłem ON-OFF, lub pokretłem trybu pracy, oraz ostatnia - jakich paproch, piasek w układzie wysuwania obiektywu. Jakby nie patrzył - najszczęśliwiej by było, gdybyś miał dowód zakupu aparatu, nie starszy, jak 24 miesiące - serwis naprawi wtedy na friko
    Jack

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Okazało się, że gwarancja jeszcze trwa Nie wiem czemu ubzdurało się w mojej durnej główce że ona trwa rok... Dopiero tata mnie uświadomił :P
    Teraz zastanawiam się czy uznają to i zrobia to w ramach gwarancji. Po drugie słyszałem że naprawy u Olka trwają strasznie długo... Ma ktoś jakieś doświadczenia?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Uznają. Potrwa ok. 3 tygodni.
    Jack

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja na mojego 5060 czekałem miesiąc (też zaczął wariować). Jakiś pajacyk z serwisu tłumaczyl się że tak długo bo jest ich tylko dwóch a kolega miał problemy z zębem i musiał iść na zwolnienie... Żenada. Rejs II Reaktywacja. Ale to było rok temu.
    c-5060 + CF512 + xD32, Smiena 8M

Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Problem z C-5060 - pomóżcie błagam...

Focę Olympusem C-5060WZ
    Zaczęło się wczoraj... Bylem nad jeziorkiem z kolegami i wziąłem mojego Olego. Wyjąłem go z plecaka, uruchamiam i zaczął się dziwnie zachowywać: pokazał się komunikat, że karta nie jest sformatowana (nie rozumiem - fociłem na tej karcie już długo, jest to firmowa, karta Olympusa, dedykowana..). Bateria była na b. niskim poziomie i gdy chciałem pstryknąć fotę, to podczas łapania ostrości usłyszałem dłuższe piiii i aparat się wyłączył - bateria się skończyła. Dziś rano wyjąłem go bo potrzebowałem pstryknąć zdj,. dowodu wpłaty. Po włączeniu "wyjeżdża" obiektyw aparat "pika", miga zielona lampka, obiektyw się chowa i znów wysuwa i znów lampka i znów "pika" - powtarza się to kilka razy. Cały czas słychac jak aparat próbuje ustawić ostrość. Po włączeniu nie mogę ustawic ostrości. Obiektyw podczas zoomowania i prób ustawienia ostrości dziwnie "trzeszczy". Jest również problem z ustawieniem ostrości w MF.. Ostatnio był używany cztery dni temu - wszystko działało. Od tego czasu nie spadł/nie zamoczył się/nie zawilgocił. Martwi mnie ten trzeszczący obiektyw.
    Gdy próbuje robic zdjęcie to słychac ten AF, ale w końcu pokazuje się że jest gotowy do zrobienia zdjęcia i pstryka. Tyle że fota jest nieostra...

Co mam robić ? czym to może być spowodowane ?
    Miałem podobnie.
    Po włączeniu zaczynał świrować - głównie opcje menu, losowo sobie wybierał co chciał. Nie miałem żadnej kontroli nad nim. Zdjęcia o dziwo dało się robić.
    Wyjęcie baterii nie pomagało - chwila moment i znów zaczynał świrować.
    Ponieważ to kwestia wyłącznie oprogramowania, tak się domyślam bo lub tego zas... pokrętła programowego - posłałem go pod koniec czerwca do serwisu. Czekam na razie równe dwa tygodnie (jutro w środę minie).
    Tak dla informacji - mam aparat 1,5 roku i fotek robionych koło 11.000 i wcześniej tylko raz mi tak ześwirował na 10-15 minut jak go lekko zmoczyłem w czasie mżawki w górach, dokładnie rok temu w sierpniu.

A sprzętu za chiny ludowe nie zmienię. Na rynku nie ma absolutnie ŻADNEGO aparatu o podobnej specyfikacji - 5mln. // 1/1,8" // 27mm // full manual itd. Fotki A4 na ścianie mam i rzucają na kolana. A lustra taszczyć raczej mi się nie chce, choć C5060 do najmniejszych nie należy, a jeśli już to E-1 bym kupił z Zuiko 14-54, lecz nie zdążyłem. Reszta dostępnych aparatów na rynku to pomyłka.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Re: Problem z C-5060 - pomóżcie błagam...

[quote="uncas"]
    A sprzętu za chiny ludowe nie zmienię. Na rynku nie ma absolutnie ŻADNEGO aparatu o podobnej specyfikacji - 5mln. // 1/1,8" // 27mm // full manual itd. Fotki A4 na ścianie mam i rzucają na kolana. A lustra taszczyć raczej mi się nie chce, choć C5060 do najmniejszych nie należy, a jeśli już to E-1 bym kupił z Zuiko 14-54, lecz nie zdążyłem. Reszta dostępnych aparatów na rynku to pomyłka.
    lejesz miód na moje serce , popieram w całej rozciągłości
    c-5060 , A710IS , 1000D + kit 18-55IS , c50mm1.8 II