Witaj !
Nie zmienia to faktu, ze
bez UV-ki masz bardziej narazone szklo na zarysowania
i zabrudzenia.
Stosuje UV-ki i nadal bede stosowal.
Nie dasz mi gwarancji... Ze jak zdejme UV-ke i cos mi
przejedzie po szkle to nie bedzie zadnych zarysowan ani
zadnych widocznych usterek.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
przede wszystkim zobacz, czy po zalozeniu filtra i tulipana nie masz winiety na najszerszym koncu. u mnie jest i nie uzywam. wiec o jakosci zdjec z filtrem nie moge nic powiedziec
pzdr
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Wątpię, żeby jakaś gałązka mogła na tyle uszkodzić przednią soczewkę, żeby w jakikolwiek sposób wpłynęło to na jakość zdjęć. A jeśli chodzi o zabrudzenia, to już w ogóle nie widzę problemu. Jedno chuchnięcie i przetarcie szmatką z mikrofibry (albo nawet rękawem koszuli) i po sprawie.
Na dzieci wkładające kredki w obiektyw jest bardzo prosty sposób: dłuższa ogniskowa. Nie dziwię się, że dzieciak się wkurza, jak mu się wpierdzielasz w zabawę z aparatem![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
W lecie tak ale w zimie na mrozie życzę powodzenia szczególnie gdy człowiek rozgrzany i każde zbliżenie palca do obiektywu powoduje jego zaparowanie i natychmiastowe zamrożenie a wtedy pozostaje tylko spakowanie sprzetu i powrót do domu chyba, że można odkrecić zafajdany filtr i focić dalej![]()
Ostatnio edytowane przez tkud ; 5.12.09 o 20:37
Pytanie, czym musiałbyś tak zafajdać przednią soczewkę, żeby wymagała czyszczenia na takim mrozie? Jeśli masz zamiar czołgać się w śniegu, to oczywiście jak najbardziej wskazane jest założenia UV-ki, albo nawet obudowy do fotografii podwodnej. Jeśli jednak fotografowanie w ekstremalnych warunkach nie wchodzi w grę, to nie ma sensu zawracać sobie głowy kłopotliwymi filtrami UV.
Wystarczy półgodzinny marsz a z człowieka paruje jak z pieca...widać to szczególnie po zblizeniu dłoni do filtra i to już wystarczy żeby zapaskudzić obiektyw. A co do powodu zbliżenia dłoni to wystarczy płatek sciegu i wiatr![]()
Ostatnio edytowane przez tkud ; 5.12.09 o 21:00
Jak ktoś potrafi sobie poradzić z zaparowanymi goglami narciarskimi na mrozie, to przetarcie soczewki obiektywu to będzie dla niego pryszcz.
Porównywanie przetartych googli do filtra chyba nie jest najlepszym przykładem. Zabraklo mam nadzieję ikonki. Jeśli ktoś widział przetarte goole na mrozie i mógłby przez nie robić zdjęcia to życzę powodzenie
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie to żebym się czepiałale od dwóch sezonów noszę w góry nawet zamienny filtr UV na wypadek gdyby sie zapaskudził i nie raz go używałem nie czołgajac się nawet w śniegu
![]()
Ostatnio edytowane przez tkud ; 5.12.09 o 21:11 Powód: Automatyczne scalenie postów
tkud, moim zdaniem wymyśliłeś sobie kompletnie wirtualny problem. Boisz się, że szkło zaparuje Ci podczas czyszczenia przy zbliżeniu do niego ręki? Załóż rękawiczki.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No widzisz. A ja nie ma żadnego filtra UV, więc nigdy mi się on nie zapaskudziłPrzednia soczewka też nie. Nie tyle, żeby w jakikolwiek sposób wpływało to na zdjęcia i żebym musiał to czyścić w warunkach, które temu nie sprzyjają.
Ostatnio edytowane przez epicure ; 5.12.09 o 21:12 Powód: Automatyczne scalenie postów