Strona 36 z 45 PierwszyPierwszy ... 263435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 447

Wątek: Wybór filtra

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Moim zdaniem matryca jest czuła na dosyć szerokie spektrum które jest filtrowane przez filtr bayerowski.
    Tak, tylko że to filtrowanie nie ma znaczenia w przykładu promieni ultrafioletowych.
    Co innego IR.
    I też nie mam pojęcia jak działać miałby aparat rejestrujący UV... to poza moją wyobraźnią

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    I też nie mam pojęcia jak działać miałby aparat rejestrujący UV... to poza moją wyobraźnią
    Astronomia, prace detektywistyczne. Jest wersja S5 Pro która rejestruje UV / IR (tak jak podałem w linku).

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Astronomia, prace detektywistyczne. Jest wersja S5 Pro która rejestruje UV / IR (tak jak podałem w linku).
    Wykorzystanie jestem w stanie sobie wyobrazić, ale chodzi mi o to właśnie, że nie wiem na jakiej zasadzie działać ma aparat z linka. Może jest jeszcze jakiś "filtr" z materiału wrażliwego na UV między matrycą a obiektywem? Nie mam pojęcia.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Wykorzystanie jestem w stanie sobie wyobrazić, ale chodzi mi o to właśnie, że nie wiem na jakiej zasadzie działać ma aparat z linka. Może jest jeszcze jakiś "filtr" z materiału wrażliwego na UV między matrycą a obiektywem? Nie mam pojęcia.
    No ale UV od światła widzialnego rożni się tylko długością fali. Jaki widzisz problem? Na pewno spada QE ale jakieś wartości są rejestrowane....gdzieś znalazłem ze typowe CCD są wrażliwe na światło o długości fali od 10 do 400 nm (dla UV).

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    No ale UV od światła widzialnego rożni się tylko długością fali. Jaki widzisz problem? Na pewno spada QE ale jakieś wartości są rejestrowane....gdzieś znalazłem ze typowe CCD są wrażliwe na światło o długości fali od 10 do 400 nm (dla UV).
    Ja czytałem, że wpływ UV na CCD jest tak mały, że jest pomijalny. I wynika z niewrażliwości krzemu na UV.
    QE?
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 20.11.08 o 15:49

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No to dziwne rzeczy czytałeś. Może daj linka.

Z tego co wiem szkło pochłania UV dość mocno - obiektyw, potem mamy filtr IR/AA - to też szkło, a potem filtr bayerowski - taki wąskopasmowy jakby, który ma przepuszczać tylko R,G i B

Awatar PiterS
    Mieszka w
    Głogów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Co powiecie na temat tego filta HAMA UV do E-510 http://sklep.vobis.pl/oferta/akcesor...a_uv_m_58.aspx
    ------------------------------------------------
    E-510

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Można zaglądnąć na optyczne.pl gdzie swego czasu przeprowadzono testy na filtrach UV. Wynik jest zaskakujacy i zapewne znajdzie sie parę osób co stwierdzi, że test był do d...
    Ja jestem przypadkowo posiadaczem filtra z pierwszego miejsca i tego będę się trzymał
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    a tu jeszcze link do strony
    http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_test...sumowanie.html
    Ostatnio edytowane przez tkud ; 23.11.08 o 17:27 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar obi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Zastanawiam się nad filtrem:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=501169079
    mam 14-54, w związku z tym pytanie, czy przy zastosowaniu przejściówki z 72 na 67, nie będzie jakichś efektów ubocznych?Np utraty światła?Jak wygląda kwestia winietowania przy takim zestawie?
    Rozumiem, że wypada dokupić od razy jakąś zakrywkę na taki gwint...
    Pytanie-czy nie lepiej będzie od razu kupić rozmiar 67?Czy winietowanie będzie wtedy większe?
    Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez obi ; 9.12.08 o 17:03

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ale to chyba tylko po to żeby chronić obiektyw. Chociaż po 7-14 chyba się wyleczę z filtrów UV.
    No całkiem dobrze sobie radzi, tylko jak gdzieś między ludźmi z nim łażę, to pokrywkę to zakładam, to ściągam... bo mi sie wydaje, że zaraz mi ktoś coś w oko (aparatu) wsadzi...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez obi Zobacz posta
    Zastanawiam się nad filtrem:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=501169079
    mam 14-54, w związku z tym pytanie, czy przy zastosowaniu przejściówki z 72 na 67, nie będzie jakichś efektów ubocznych?Np utraty światła?Jak wygląda kwestia winietowania przy takim zestawie?
    Rozumiem, że wypada dokupić od razy jakąś zakrywkę na taki gwint...
    Pytanie-czy nie lepiej będzie od razu kupić rozmiar 67?Czy winietowanie będzie wtedy większe?
    Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam!
    Lepiej będzie kupić filter w rozmiarze obiektywu. Przerabiałam dokładnie zestaw, o jakim piszesz - z filtrem PL. Winietowania nie było, ale jakość zdjęć leciała. O wygodzie manewrowania obiektywem i filtrami nie wspomnę...
    Ostatnio edytowane przez Plumek ; 10.12.08 o 08:11 Powód: Automatyczne scalenie postów

Swoje fotki wrzucam na Insta