Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Dzięki. Szukałem i zastanawiałem się, dlaczego Marumi jest tak nisko oceniony - przecież to jeden z lepszych filtrów. Na szczęście jest bardzo neutralny, czyli rozumiem, że "nie przeszkadza" szkłu obiektywu, a chroni przed uszkodzeniem.
Co do niesprzyjających warunków - rozumiem, że chodzi Ci o wzmożone promieniowanie UV, czyli np. silne światło słoneczne?
Pozdrawiam
Pat
Witam serdecznie, podepnę się pod temat...
Jaki filtr polaryzacyjny polecacie na ZD 12-60mm? UV mam Hoya Pro1 Digita.
pod uwagę biorę poniższe:
1) Marumi CPL DHG
2) Hoya Pol DMC Pro 1 mm Digital
3) B+W POL-CIR MRC
Jedyny limit to przedział cenowy, nie chciałbym wydać więcej niż 300zł na filtr.
Pozdrawiam.
Fuji X-Pro1
D3...
Jak przy filtrach UV stawiam na Heliopana, w przypadku polaryzacyjnych zawsze wybieram Marumi (tak już mam) i polecam Marumi DHG Curcular PL (D) slim.
Chyba jednak za dużej różnicy między ww. filtrami nie ma, więc pozostanie przyzwyczajenie do stosowanej marki.
ps. opinie jakoby filtr Hoya bardzo trudno wyczyścić, bo pozostawia ślady, raczej trzeba między bajki włożyć
Ostatnio edytowane przez Kaz de Wro ; 20.11.08 o 01:48
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
...ja do tego szkła zakupiłem niedawno marumi super dhg slim, koszt wyniósł mnie około 190zł jak dolar był trochę niższy......na ebay-u..i jestem z niego zadowolony...poprzednio uzywałem tez marumi dhg i uważam , że świetnie się spisywał...
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Ale to chyba tylko po to żeby chronić obiektyw. Chociaż po 7-14 chyba się wyleczę z filtrów UV.
Jeszcze jedno, skoro nie czuła na UV to jakim cudem: http://www.dpreview.com/news/0707/07...ifilmispro.asp
Moim zdaniem matryca jest czuła na dosyć szerokie spektrum które jest filtrowane przez filtr bayerowski.
Ostatnio edytowane przez qbic ; 20.11.08 o 13:12