Witaj
Pewnie to żadne odkrycie, ale filtr służy również do ochrony szkła. Moim zdaniem warto zainwestować w dobry filtr UV choćby po to, żeby chronił szkło. To trochę tak jak z nożem dla płetwonurka- może się przydać jeden jedyny raz, ale od tego może zależeć bardzo wiele...
Ryska czy odprysk na szkle za 2-3 tysiaki boli trochę bardziej, niż walnięty kamykiem filtr za dwie stówki...
To moje skromne zdanie. Dlatego kupiłem Marumi UV WPC (łatwy w czyszczeniu, na moje potrzeby bardziej niż wystarczający - nie widzę różnicy w zdjęciach) i polar tej samej firmy. Efektu polaryzacji nie wyciśniesz z PS, o ile mi wiadomo...
Pozdrawiam
P.S. WIdzę, że Kolega z Poznania- jest tu bardzo dobrze zaopatrzony w filtry i inne gadżety sklep - można podejść, nakręcić to i owo na słoiczek i popatrzeć, jaki jest efekt. Jedni lubią pstrykać i bawić się w obróbkę komputerową ingerując, ile się da, inni - robić zdjęcia w taki sposób, żeby ingerencja komputerowa była jak najmniejsza... W tym drugim przypadku filtry są bardziej przydatne.
Pozdrawiam
Pat
Ostatnio edytowane przez pat.p ; 5.10.08 o 12:47
Jedno pytanko mam.
Co będzie lepsze:
HOYA HMC SUPER 67mm czy MARUMI DHG 67mm
Hoya ma 7 powłok i kosztuje 225zł, a Marumi 8 i kosztuje 180zł
Za co w takim razie płaci się kupują filtr Hoya, przecież Marumi to tak samo dobra firma, albo ja czegoś nie wiem??
Pracownicy w HOYA maja wyzsze pobory.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
P.S. WIdzę, że Kolega z Poznania- jest tu bardzo dobrze zaopatrzony w filtry i inne gadżety sklep - można podejść, nakręcić to i owo na słoiczek i popatrzeć, jaki jest efekt. Jedni lubią pstrykać i bawić się w obróbkę komputerową ingerując, ile się da, inni - robić zdjęcia w taki sposób, żeby ingerencja komputerowa była jak najmniejsza... W tym drugim przypadku filtry są bardziej przydatne.
Pozdrawiam
Witam,witam...
Czy chodzi Ci może o RaysFoto?
Narazie ze względów finansowych muszę się wstrzymać ale,że filterek jest pomocny to owszem,owszem...byłem wcześniej tylko ciekaw różnic między UV-ką a Skylightem...jak już wcześniej napisałem zaopatrzę się co najmniej w obydwa...
Pozdrawiam Cieplutko
![]()
E-510/ ZD 14-45/ ZD 14-54/ ZD 40-150/ ZD 50-200/ Metz 58 AF/ Marumi DGH Circular+UV-wpc/ Hitech...Cokin P/ Benro A-297m8+488RC2/...pstryk!!!
Tak, to ten sklep.
Jeśli cokolwiek mogę poradzić, to - jeśli wchodzą w grę dwa filtry - pomyślałbym o UV (działa jak ochronny, a jest tańszy od "zwykłego" szkła ochronnego) i o polaryzacyjnym. Ten ostatni na pewno nie raz się przyda...
Marumi budzi zaufanie, już trochę go mam na obiektywie.
Również ciepło pozdrawiam
Pat
Myślę,że masz rację.Po głębokim namyśle kusi mnie zamiana skylighta na polarka...oczywiście najpierw Uv-ka...
...ale skylighta też se póżniej zakupie...he,he
Nararcia
E-510/ ZD 14-45/ ZD 14-54/ ZD 40-150/ ZD 50-200/ Metz 58 AF/ Marumi DGH Circular+UV-wpc/ Hitech...Cokin P/ Benro A-297m8+488RC2/...pstryk!!!
Test filtrów uv:
http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_test...sumowanie.html