Strona 34 z 45 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 447

Wątek: Wybór filtra

Awatar Daniyal9
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez daghda Zobacz posta
    Zamieszam Ci w głowie - mam UV i Skylight'a - oba leżą nieużywane od roku... Czasem UV zakładam jak jest wiatr i zewsząd lata kurz i inne takie. Skylight? Lepszy jak UV, ale jego stosowanie to producencka ściema (zbadane na sobie) - jak robisz w RAW, to podobne efekty (ocieplenie koloru skóry, itp.) możesz uzyskać sam.

No to witaj w klubie...idę w Twoje ślady pstryk.
    E-510/ ZD 14-45/ ZD 14-54/ ZD 40-150/ ZD 50-200/ Metz 58 AF/ Marumi DGH Circular+UV-wpc/ Hitech...Cokin P/ Benro A-297m8+488RC2/...pstryk!!!

pat.p
    Gość
    Witaj

Pewnie to żadne odkrycie, ale filtr służy również do ochrony szkła. Moim zdaniem warto zainwestować w dobry filtr UV choćby po to, żeby chronił szkło. To trochę tak jak z nożem dla płetwonurka - może się przydać jeden jedyny raz, ale od tego może zależeć bardzo wiele...
    Ryska czy odprysk na szkle za 2-3 tysiaki boli trochę bardziej, niż walnięty kamykiem filtr za dwie stówki...

To moje skromne zdanie. Dlatego kupiłem Marumi UV WPC (łatwy w czyszczeniu, na moje potrzeby bardziej niż wystarczający - nie widzę różnicy w zdjęciach) i polar tej samej firmy. Efektu polaryzacji nie wyciśniesz z PS, o ile mi wiadomo...

Pozdrawiam

P.S. WIdzę, że Kolega z Poznania - jest tu bardzo dobrze zaopatrzony w filtry i inne gadżety sklep - można podejść, nakręcić to i owo na słoiczek i popatrzeć, jaki jest efekt. Jedni lubią pstrykać i bawić się w obróbkę komputerową ingerując, ile się da, inni - robić zdjęcia w taki sposób, żeby ingerencja komputerowa była jak najmniejsza... W tym drugim przypadku filtry są bardziej przydatne.

Pozdrawiam

Pat
    Ostatnio edytowane przez pat.p ; 5.10.08 o 12:47

| OlyJedi Awatar marder
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jedno pytanko mam.
    Co będzie lepsze:
    HOYA HMC SUPER 67mm czy MARUMI DHG 67mm
    Hoya ma 7 powłok i kosztuje 225zł, a Marumi 8 i kosztuje 180zł
    Za co w takim razie płaci się kupują filtr Hoya, przecież Marumi to tak samo dobra firma, albo ja czegoś nie wiem??

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Pracownicy w HOYA maja wyzsze pobory.

Awatar Daniyal9
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    P.S. WIdzę, że Kolega z Poznania - jest tu bardzo dobrze zaopatrzony w filtry i inne gadżety sklep - można podejść, nakręcić to i owo na słoiczek i popatrzeć, jaki jest efekt. Jedni lubią pstrykać i bawić się w obróbkę komputerową ingerując, ile się da, inni - robić zdjęcia w taki sposób, żeby ingerencja komputerowa była jak najmniejsza... W tym drugim przypadku filtry są bardziej przydatne.

Pozdrawiam

Witam,witam...

Czy chodzi Ci może o RaysFoto?
    Narazie ze względów finansowych muszę się wstrzymać ale,że filterek jest pomocny to owszem,owszem...byłem wcześniej tylko ciekaw różnic między UV-ką a Skylightem...jak już wcześniej napisałem zaopatrzę się co najmniej w obydwa...

Pozdrawiam Cieplutko

E-510/ ZD 14-45/ ZD 14-54/ ZD 40-150/ ZD 50-200/ Metz 58 AF/ Marumi DGH Circular+UV-wpc/ Hitech...Cokin P/ Benro A-297m8+488RC2/...pstryk!!!

pat.p
    Gość
    Tak, to ten sklep.
    Jeśli cokolwiek mogę poradzić, to - jeśli wchodzą w grę dwa filtry - pomyślałbym o UV (działa jak ochronny, a jest tańszy od "zwykłego" szkła ochronnego) i o polaryzacyjnym. Ten ostatni na pewno nie raz się przyda...
    Marumi budzi zaufanie, już trochę go mam na obiektywie.

Również ciepło pozdrawiam

Pat

Awatar Daniyal9
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Myślę,że masz rację.Po głębokim namyśle kusi mnie zamiana skylighta na polarka...oczywiście najpierw Uv-ka...

...ale skylighta też se póżniej zakupie...he,he

Nararcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marder Zobacz posta
    Jedno pytanko mam.
    Co będzie lepsze:
    HOYA HMC SUPER 67mm czy MARUMI DHG 67mm
    Hoya ma 7 powłok i kosztuje 225zł, a Marumi 8 i kosztuje 180zł
    Za co w takim razie płaci się kupują filtr Hoya, przecież Marumi to tak samo dobra firma, albo ja czegoś nie wiem??
    ... a nie lepiej dołozyć parę złotych i kupić DHG Marumi CPL...mam takowy i jestem z niego zadowolony...kupiłem go na ebay-u i wyszło jeszcze taniej niż w Polsze w sklepie...a że brak gwarancji...mi to nie przeszkadza...

Awatar dembik79
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dembik79 Zobacz posta
    ... który jest dość wątpliwy...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.