Strona 31 z 45 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 447

Wątek: Wybór filtra

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A ja ostatnio znalazłem artykuł na dfv.pl w którym to była mowa, że UV wcale nie jest potrzebny. Co powiecie na to? http://dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=47

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Robiłem sobie kiedyś dla własnej satysfakcji testy, dla sprawdzenia, jak nakręcenie filtru wpływa na ostrość w kadrze. Zdjęcia robione ze statywu, z przesłoną coś w okolicy F9.1, focus ustawiany ręcznie przez LiveView.

Testowałem: goły obiektyw, filtr skylight B+W MRC i filtr polaryzacyjny Marumi DHG.

Nie zauważyłem żadnego pogorszenia jakości obrazu. Być może jakiś tam nikły promil jest, ale moim gołym nieubranym okiem zupełnie niezauważalny. Dlatego też nie zawracam sobie już głowy takimi opiniami i jeśli nie używam polara, to mam nakręcony na stałe skylight.
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Oczywiście, dobry filtr UV ani nie pogarsza, ani nie polepsza obrazu. Jego zadaniem jest ochrona szkieł obiektywu przed szkodliwym działaniem promieni UV. Tak po prawdzie to założyłem go tylko dlatego żeby bez strachu przed porysowaniem soczewki przetrzeć popaćkany obiektyw nawet chusteczką do nosa jak nie mam pod ręką niczego lepszego. Działanie promieni UV może by coś szkodziło soczewkom, gdyby aparat leżał długo na słońcu, ale to raczej nie jest możliwe.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    O, widzę że nie tylko ja mam na stałe Skylight podpięty.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez XXL Zobacz posta
    Oczywiście, dobry filtr UV ani nie pogarsza, ani nie polepsza obrazu.
    Dodatkowe szkiełko przed pierwszą soczewką zawsze pogarsza jakość obiektywu. Tyle że jak jest przyzwoitej jakości to może tego nie być widać.

Jego zadaniem jest ochrona szkieł obiektywu przed szkodliwym działaniem promieni UV.
    A co niby te promienie robią soczewkom? Pierwszy raz się spotykam z takim zastosowaniem filtra, do tej pory słyszałem głównie o ochronie przed fizycznym uszkodzeniem i zmniejszaniem zaniebieszczenia (tyle że to jeśli występuje to gdzieś wysoko w górach).
    Zapraszam do albumu i galerii

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    A co niby te promienie robią soczewkom? Pierwszy raz się spotykam z takim zastosowaniem filtra, do tej pory słyszałem głównie o ochronie przed fizycznym uszkodzeniem i zmniejszaniem zaniebieszczenia (tyle że to jeśli występuje to gdzieś wysoko w górach).
    zapewne chodziło o matryce, baaaa nawet już nie matryce, co film w analogach bo w cyfrowej fotografii to nie ma już sensu. Prawda jest taka że aktualnie UV służy głównie ochronie szkła, a im lepszy (czytaj droższy) tym teoretycznie i praktycznie (choć nie zawsze) mniejszy spadek jakości obrazu.
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    A ja polecałbym do ochrony obiektywu (jeżeli ktoś chce ) Marumi super lens protect. Jest to co prawda dodatkowa szybka, natomiast wydaje mi się że najmniej wpływa na obraz. Używam tego "filtra" na ZD 35mm i na ZD 12-60 SWD - różnicy w obrazie nie zauważyłem, blika żadnego do tej pory też nie złapałem.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania

| OlyJedi Awatar jacQu
    Mieszka w
    -=DolnyŚląsk=-
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Grecja..?

Za dwa tygodnie wybieram się na wczasy do Grecji. Zacząłem zastanawiać się, czy nie sprawić sobie jakiegoś filtra, by nie być później rozczarowany jakością fotek.
    Co byście polecili?
    Zastanawiałem się nad polaryzacyjnym, później natomiast zacząłem zastanawiać się nad filtrami Cokin (szara połówka, może połówkowy niebieski?).
    Doradźcie coś, moi mili.

Pozdrawiam,
    J.
    Początkujący

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacQu Zobacz posta
    Co byście polecili?
    Zastanawiałem się nad polaryzacyjnym, później natomiast zacząłem zastanawiać się nad filtrami Cokin (szara połówka, może połówkowy niebieski?).
    Doradźcie coś, moi mili.

Pozdrawiam,
    J.
    Zarówno polaryzacyjny jak i szara połówka okazują się bardzo przydatne. Filtry połówkowe kolorowe bym sobie odpuścił - jak dla mnie takie kolorowanie zalatuje tandetą, poza tym jak chcesz to taki efekt (zabarwienie części zdjęcia) możesz uzyskać w programie graficznym.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacQu Zobacz posta
    Za dwa tygodnie wybieram się na wczasy do Grecji. Zacząłem zastanawiać się, czy nie sprawić sobie jakiegoś filtra, by nie być później rozczarowany jakością fotek.
    Co byście polecili?
    Doradźcie coś, moi mili.

Pozdrawiam,
    J.
    Polar zdecydowanie.

A do tego cokin. To zupełniające sie rozwiązanie, a nie substytuty
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.