Strona 21 z 45 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 447

Wątek: Wybór filtra

Awatar Lara_Perkins
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    HOYA HMC kosztuje 45zł a HOYA HMC SUPER 54zł, więc różnica jest niezbyt duża.
    ale wezme samo HMC, ze wzgledu na mozliwosc uzywania oryginalnego dekielka, bo w tym drugim chyba nie ma takiej mozliwosci

dziekuje wszystkim za pomoc i cierpliwość do takiego amatora jak ja, który zaczyna dopiero swoja przygode z lustrzanką, ale to chyba każdy zauważył
    E-620 (+ jeszcze E-510) + 14-42mm + 40-150mm + 70-300mm + 2x HOYA UV HMC 58mm + 8GB SanDisk Extreme IV CF + Statyw TR-230 + inne mniej ważne duperele

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lara_Perkins
    HOYA HMC kosztuje 45zł a HOYA HMC SUPER 54zł, więc różnica jest niezbyt duża,
    a jak jest z tym gwintem w HMC SUPER? nie można zaczepić oryginalnego dekielka od obiektywu? jedna osoba pisała, że nie, ale nikt nie potwierdził, a ni nie zaprzeczył
    Ja mam HOYA HMC SUPER i mam gwint wewnętrzny także dekielek zapinam bez problemów.

Awatar Lara_Perkins
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ok kupione 2x HOYA HMC, mam nadzieje, ze to dobry zakup niskim kosztem przejrzałam ten test UV'ek, który skłonił mnie właśnie do tego modelu,
    dziękuję jeszcze raz za okazałą mi pomoc w wyborze :]
    E-620 (+ jeszcze E-510) + 14-42mm + 40-150mm + 70-300mm + 2x HOYA UV HMC 58mm + 8GB SanDisk Extreme IV CF + Statyw TR-230 + inne mniej ważne duperele

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Lara_Perkins - ile w sumie kosztuje doublekit do e510 na rynku? 800 zł? Czy kupowanie do ochrony tego filtrów za 200 zł ma sens??? Daj sobie spokój, tych szkiełek nei warto chronić, jesli chcesz koniecznie kupić filtr - kup polara Marumi, mniej niż 200 zł zapłacisz chyba...

Kurczę, dopiero zauwazyłem, że juz kupiłaś... szkoda...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    Lara_Perkins - ile w sumie kosztuje doublekit do e510 na rynku? 800 zł? Czy kupowanie do ochrony tego filtrów za 200 zł ma sens???
    Ma Na jeden obiektyw stówka. Jak sie porysuje - lepiej wymienić nowy filtr za kolejną stówkę. Jak sie porysuje soczewka obiektywu - trzeba wydać co najmniej 2,5 stówki Proste? Zwłaszcza, że Lara kupiła 2 filterki w sumie za stówkę. Czyli tym bardziej się opłaca.
    I zauważyłam, ze bardzo często deprymujesz wartość posiadanego przez ludzi sprzętu. Choćby to był dualkit nawet za 8 stówek - może dla kogoś to spory wydatek i kupując filtry szanuje w ten sposób swoją pracę? Ja uważam, że UV-kę należy mieć zawsze na szkle. Właśnie jako ochronę przed zniszczeniem soczewki obiektywu.

Swoje fotki wrzucam na Insta

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Plumek
    Lara_Perkins - ile w sumie kosztuje doublekit do e510 na rynku? 800 zł? Czy kupowanie do ochrony tego filtrów za 200 zł ma sens???
    Ma Na jeden obiektyw stówka. Jak sie porysuje - lepiej wymienić nowy filtr za kolejną stówkę. Jak sie porysuje soczewka obiektywu - trzeba wydać co najmniej 2,5 stówki Proste? Zwłaszcza, że Lara kupiła 2 filterki w sumie za stówkę. Czyli tym bardziej się opłaca.
    I zauważyłam, ze bardzo często deprymujesz wartość posiadanego przez ludzi sprzętu. Choćby to był dualkit nawet za 8 stówek - może dla kogoś to spory wydatek i kupując filtry szanuje w ten sposób swoją pracę? Ja uważam, że UV-kę należy mieć zawsze na szkle. Właśnie jako ochronę przed zniszczeniem soczewki obiektywu.
    Plumek - nic nie deprymuję (w końcu sam uzywam zabytkowej ejedynki). Chodzi po prostu o to, że tanich szkiełek nei opłaca się chronić. Ja używam UVki B+W na 14-54 - bo kosztuje toto 1,5 tysia, a filtr gdzieś 10 razy mniej Ale np. do 40-150 nie warto wg mnie pakować UVki - kiepska zabierze zbyt dużo jakości, a dobra jest zbyt droga po prostu...
    Ale te nasze dywagacje sa już nieaktualne chyba

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mariushu jeśli uważasz, ze 4taniego obiektywu pokroju 40-150 nie warto chronic to chyba się mylisz bo DOBRY filtr o średnicy 58mm też kosztuje ok 1/10 wartości szkła więc chyba jednak warto...
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Awatar Lara_Perkins
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co do drogiego filtra, miałam zamiar kupić taki za stówkę tylko na 40-150mm a na drugi jakiś tańszy, ale wkońcu wybrałam oba tanie, a dobre wg testu (co się okaże i potwierdzi podczas użytkowania mam nadzieję:P) polarek? może w przyszłości po rozbudowie i być może dokupieniu nowego lepszego szkiełka - ale narazie czas pobawić się tymi i wyciągnąć z nich co się da najlepszego

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A ja uważam, że nie po to kupuje się dobre, jasne szkła, żeby je przyciemniać i zniekształcać dodatkową szybą. Filtry używam tylko wtedy (połówki lub polaryzatory), kiedy sytuacja tego wymaga i zaraz potem zdejmuję.

A dla ochrony przed uszkodzeniem mechanicznym w zupełności wystarczy "tulipan".
    Pozdrawiam,
    Paweł

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pafcio
    A ja uważam, że nie po to kupuje się dobre, jasne szkła, żeby je przyciemniać i zniekształcać dodatkową szybą. Filtry używam tylko wtedy (połówki lub polaryzatory), kiedy sytuacja tego wymaga i zaraz potem zdejmuję.
    A ja myśle, że warto inwestowac w filtry ochronne aby nie wycierac soczewki w dobrym szkle Nie miał bym sumienia męczyc sciereczką nawet ZD 14-45 a co dopiero czegoś lepszego. Używając filtra nie jestem też obligowany zakładaniem co chwila nie praktycznego dekielka tylko szkielko londuje w torbie bez tracenia czasu.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?