Strona 13 z 45 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 447

Wątek: Wybór filtra

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Z tą porą to miałem na myśli fotografowanie 24h na dobę.

A pytam o filtry, bo CUDEM udało mi się rok temu Olkiem 2020Z wyczarować coś takiego:

Pokazy lotnicze to fajna zabawa, ale fotografowanie tego - nooo, tu już jest gorzej.
    Nie szukam (mhm, będąc w Czechach raczej unikam tego słowa...) filtru do wszystkiego. Myślałem o jakimś szarym połówkowym lub innym, do robienia zdjęć takie jak powyżej bądź to:

lub

Wskazówki mile widziane

PS: pardon za zdjęcia...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Pierwsze bardzo dobre, a biorąc pod uwage motyw świetne.
    Drugie ciemne. Exspozycje ustawiles na niebo i niebo wyszlo ładnie.
    Trzecie tez ekspozycja na niebo.

Zeby uniknac w przyszlosci tych bledow jakie popelniles przy fotce 2 i 3 MUSISZ stac sie posiadaczem na pewno filtra szarego połówkowego, ktory pozwoli zrownowazyc ekspozycje do ciemniejszych partii obrazu. Nastepnie zbieraj kase na filtr polaryzacyjny, ktory pozwoli wyeliminowac niespolaryzowane swiatlo (odbicia od wszelkich powierzchni blyszczacych, np. szyb, tafli wód, itp).
    Uzywycie obu filtrow naraz pozwala osiagnac efekty o niebo lepsze od tych fotek ktore zaprezentowales.

PS.
    Numeruj foty - bedzie lepiej oceniać.
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Dzięki

Mieszka w
    Jelenia Gora / Gdansk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A propos filtrow. Po przestudiowaniu tego forum i innych zakupilem dwa razy marumi i musze przyznac ze szczegolnie UV z 14-45 dziala bardzo dobrze. Wczesniej mialem problem zeby z tym obiektywem zrobic jakies sensowne zdjecie ale teraz - przynajmniej mi sie tak wydaje - jest o wiele lepiej...probka ponizej
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p1_121.jpg
Wyświetleń:	198
Rozmiar:	205,1 KB
ID:	1375  
    Nie ma lepszego od Darka Dziekanowskiego

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hugo Ormo
    A propos filtrow. Po przestudiowaniu tego forum i innych zakupilem dwa razy marumi i musze przyznac ze szczegolnie UV z 14-45 dziala bardzo dobrze. Wczesniej mialem problem zeby z tym obiektywem zrobic jakies sensowne zdjecie ale teraz - przynajmniej mi sie tak wydaje - jest o wiele lepiej...probka ponizej
    Mowia, ze skapy dwa razy kupuje - Ty widac dokonales slusznego wyboru. Sam posiadalem filtry Marumi do malpki (A80) i chociaz obiektyw nie byl jakims cudem bardzo sobie chwalilem dzialanie, szczegolnie polara. Najwazniejsze to jednak byc zadowolonym z wyboru - bo nic nie cieszy tak jak swiadomosc dobrze zainwestowananych pieniadzy

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hugo Ormo
    No to odkryłeś kolejne zastosowanie dla filtra UV producenci tych filtrów powinni teraz dopisać w swoich folderach reklamowych: poprawia jakość zdjęć i samopoczucie fotografa

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    No to odkryłeś kolejne zastosowanie dla filtra UV producenci tych filtrów powinni teraz dopisać w swoich folderach reklamowych: poprawia jakość zdjęć i samopoczucie fotografa
    Oj, daj spokoj Wiadomo, ze kolega popadl w lekka euforie spowodowana zadowoleniem z kupionego produktu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    odnosnie filtrów to na pewno nie ma jednego uniwersalnego do wszystkiego. Nakręcany na obiektyw polar ma zastosowanie do całego kadru i na całej powierzchni zdjęcia bedzie widoczny jego efekt, więc jego zastosowanie dotyczy tylko kadrów gdzie istnieje potrzeba spolaryzowania całej powierzchni a więc np. piękne niebo ale też bardzo głębokie cienie w dolnych partiach kadru. Duże zastosowanie ma szara połówka z tym, że osobiście wolę systemu Cokin dlatego że: jest szara połówka o krótkim przejściu z szarości do przeźroczystości a znajduje ona zastosowanie najczęściej w zdjęciach krajobrazu gdzie świetnie oddaje koloryt nieba z np. świeżą zielenią na ziemi. Filtr połówkowy szary o miekkim przejściu pomiedzy szarością a przeźroczystością znajduje zastosowanie wtedy gdy linię horyzontu przecina np. budynek, drzewo, gdy jest duża rozpiętośc tonalna w mieście przy zdjęciach architektury wtedy ładnie odda niebo lecz w naturalny sposób odda elewację budynku itd. Ważnym filtrem jest też niebieski połówkowy który ma zastosowanie jak na zdjęciu zamiast nieba wychodzi prawie biała plama a po zastosowaniu filtra jest piekny błękit. Z tych opisanych pobieznie połówek dlatego preferuje system Cokim gdyż daje on swobodę ostalenie granicy działania filtra na kadrze podczas gdy nakręcane na obiektyw tego nie mają i w efekcie trzeba dużo przycinać aby podołać kanonom proporcja zdjęcia. Odnośnie samych filtów to polecam kupno markowych no i oczywiście drogich filtrów gdy ż ich działanie a szczególnie pogorszenie ostrości w większości przypadków można uratować w programie graficznym. Trzeba też pamiętac, że bez wyjatku każdy filtr przed obiektywem wpływa na ostrość zdjęcia z tym, że markowe zdecydowanie mniej. Jeszcze zapomniałbym, według moich doświadczeń najbardziej pomocne fitry połówkowe to takie które przeciemniają o ok. trzy wartości przysłony. Pozdrawiam.

The z00m
    Gość
    Mam pytanie... czy ktoś korzysta z innych filtrów jak połówkowych, neutralnie szarych oraz polaryzacyjnych? Co do filtrów polaryzacyjnych... występują w wersjach liniowych oraz kołowych. Rozumiem, że w naszym wypadku (AF) tylko kołowe wchodzą w rachubę?

I jeszcze jedno... filtry neutralnie szare. Wiem, że umożliwiają regulację głębi ostrości pozwalając na maksymalne otwarcie migawki, w celu uzyskania małej głębi ostrości w warunkach dużej jasności bez jednoczesnej zmiany koloru. Jakie filtry najlepiej posiadać? O 1/3 przysłony, 2/3 przysłony, 1 przysłony. Czy może lepszy byłby zestaw o większym skoku?

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Mam pytanie... czy ktoś korzysta z innych filtrów jak połówkowych, neutralnie szarych oraz polaryzacyjnych? Co do filtrów polaryzacyjnych... występują w wersjach liniowych oraz kołowych. Rozumiem, że w naszym wypadku (AF) tylko kołowe wchodzą w rachubę?

I jeszcze jedno... filtry neutralnie szare. Wiem, że umożliwiają regulację głębi ostrości pozwalając na maksymalne otwarcie migawki, w celu uzyskania małej głębi ostrości w warunkach dużej jasności bez jednoczesnej zmiany koloru. Jakie filtry najlepiej posiadać? O 1/3 przysłony, 2/3 przysłony, 1 przysłony. Czy może lepszy byłby zestaw o większym skoku?
    ja czasem dla zabawy zakładam połowkowo tabaczkowy, połowkowo niebieski i z efektem zachodu słońca cały czas cierpię z powodu braku połówki szarej i szarego dlatego nie odpowiem na ostatnie Twoje pytanie ale zawsze możesz mieć 1/3 i 2/3 i w razie potrzeby połączyć. Wiadomo, że jest to dodatkowe szło które może pogorszyć jakość zdjęcia ale myślę, że da rade
    Jeśli chodzi o polar to tak jak mówisz powinien być kołowy