No mnie też to dziwiło, może mi chciał wcisnąć Hoyę z racji, że nie było B&W, ale nie kupiłem i na drugi dzień już mieli B&W.Zamieszczone przez grizz
No mnie też to dziwiło, może mi chciał wcisnąć Hoyę z racji, że nie było B&W, ale nie kupiłem i na drugi dzień już mieli B&W.Zamieszczone przez grizz
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Witam,
Doloze cos jeszcze o tych filtrach. Jak to bylo na pierwszym audio-tele w Polsacie:
"Jestem Jozef Kwasny z Szamotul i wlasnie odbieram moj wspanialy samochod fiat cinquecento"...wiec ja dzis odebralem dwa x Marumi.
Pytanie praktyczne na polarze jest napisane: Ubytek swiatla 2EV.
Czy aparat "sam dostosuje" sie do filtra czy od razu na poczatku wprowadzic korekte?
Dzieki i pzdr
Nie ma lepszego od Darka Dziekanowskiego
Sam, aparat mierzy światło przez obiektyw czyli również przez założony filtr. Ale jakim cudem 2EVZamieszczone przez Hugo Ormo
Nie używam filtrów i pierwszy raz słyszę o czymś takim.
Filtr polaryzacyjny odcina mniej więcej "połowę" światła - przepuszcza spolaryzowane pod kątem 90 i 270 stopni, zatrzymuje to, które ma polaryzację 0 i 180 (albo na odwrót). To takie "uproszczenie".
Teraz jak wpada dwa razy mniej światła, efekt jest taki, jak byś miał 2 razy mniejszy otwór przysłony.
1 EV to jest pierwiastek z dwóch dla otworu przysłony - 2 EV to jest 2 razy mniejsza dziurka. Wszystko się zgadza (pi razy oko).
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
2EV to żaden cud!Zamieszczone przez celebrity plus
Słuszne uproszczenie, jak na moje oko!Zamieszczone przez RadioErewan
Naturalne, niespolaryzowane światło można przedstawić jako sumę:
światło mające liniową polaryzację wzdłuż osi pod kątem 90 i 270 stopni
+
światło mające liniową polaryzację wzdłuż osi pod kątem 0 i 180 stopni.
A więc polaryzator, który odcina jedną ze składowych, przepuszcza nie "mniej-więcej", tylko nie więcej niż połowę światła, czyli zabiera dokładnie 1EV i nie mniej!
Jeśli będzie zabierał mniej to będzie kiepski polaryzator bo przepuszcza niepożądaną składową.
Ale to idealny polaryzator, który w przyrodzie nie istnieje.
Sprzedawane filtry zabierają sporo więcej, szczególnie kołowe (CPL).
Kiedyś sprawdzałem swój B+W F-PRO CPL - zabiera 2EV jak nic!
Czyli 4-krotnie osłabia światło.
2 razy mniejszy otwór przysłony oznacza 4 razy mniej światła.Zamieszczone przez RadioErewan
Pozdr!
Oki,
Dzieki za info.
Doloze jeszcze cuś.
Wiekszosc tematow o filtrach rozpoczyna sie od pouczenia typu: jak kozystac z funkcji szukaj. Po zakonczeniu zajec z szukania - teraz juz mam licencjat- pragne napisac, ze wiekszosc tematow i postow dotyczy:
A. ceny
B. X czy Y (czyli np Hoya kontra Marumi)
C. Jaki filtr do konkretnego szkla
Czy ktos wie gdzie mozna znalezc porady praktyczne np. jak wykorzystac wady i zalety, jak ustawic sie do swiatla zeby uzyskac konkretny efekt, kiedy stosowac a kiedy kategorycznie nie...nawet w testach glowny nacisk skierowany jest na parametry...
Dzieki z gory za info i pzdr
W testach autorzy zakladaja ze urzyszkodnik wie jak uzyc filtra, dlatego nacisk kladzie sie na parametryZamieszczone przez Hugo Ormo
Byly tu watki o tym jak, gdzie i kiedy korzystac z filtra UV czy polara, ale to tylko teoria, ktora trzeba wprowadzic w zycie na drodze samodzielnego eksperymentowania.
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
W skrócie - polar przyciemnia błękit nieba, czyli uwydatnia chmury na tle bezchmurnych kawałków nieba.
Najlepszy efekt uzyskuje się w kierunku 90 stopni od Słońca (o ile mamy tam a) - niebo, b) - brak chmur).
No i musimy obrócić polar tak żeby jego oś polaryzacji była skierowana na Słońce (w praktyce - kręcimy do uzyskania największego efektu).
Drugie zastosowanie - redukcja odblasków od powierzchni niemetalowych.
Też musimy skierować oś polaryzatora na źródło światła odbicie którego chcemy stłumić. Najlepszy efekt będzie przy kącie padania 50 pare stopni.
Na pewno jest sporo informacji na necie, trzeba tylko pozbierać,
a lepiej pójść na studia gdzie porządnie wykładają Optykę.
Pozdr!
Dzieki za info i bede szukal nadal...
Właśnie przeczytałem wszystkie strony w temacie FILTRY. Przewijają się przeważnie producenci jak np. Hoya, Marumi, B+W, Heliopan. Może mi ktoś z kolegów wyjaśnić bardziej szczegółowo dlaczego filtry HAMA "można sobie darować"![]()