Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Szybkość AF w olympusach

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    E-1 z 14-54 ostrzy naprawdę szybko tym sprzętem robi się niczym analogiem.

Kaarool nie przesadzaj proszę Załóż do F80 obiektyw SWM i sobie porównaj.O F100 nie będę wspominał bo po co...Kiedy F 80 ostrzy w ułamku sekundy to E1 najpierw myśli,potem miga czerwoną lampką potem ostrzy, a potem jeszcze doostrza.To trwa wieki...Oczywiście w dobrym świetle jest super szybki...Próbowałem fotografować E1 tańczące osoby w świetle jak to na sali bywa-bez szans....podczas gdy F80 nawet się nie zastanawia/i to z obiektywem 3,5-4,5/

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    [quote="anwas"]

Próbowałem fotografować E1 tańczące osoby w świetle jak to na sali bywa-bez szans
    Musisz jeszcze długo się uczyć i bardzo dużo cwiczyć jeśli E-1 nie potrafi robić zdjęć na sali tanecznej w słabym oświetleniu. Do tego nie musi być lustrzanka i zrobi piękne zdjęcia. Myślę że wielu bywalców tego forum jest tylko teoretykami nie umiejącymi trzymać aparatu w rękach. Wielu niezna możliwości własnego aparatu, a już krzyczy kiedy będzie następca E-1. Tymczasem profosi robią zdjęcia zamierzchłymi i zmurszałymi aparatami. Czasem mnie ponosi jak czytam różne brednie, ale taka jest moja natura i mam gdzieś krzyki tych którzy nie powinni chwytać do ręki aparatu. No teraz jestem spokojniejszy...
    Pozdrawiam i przepraszam.

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    [quote="lepmity"]
    Cytat Zamieszczone przez anwas

Próbowałem fotografować E1 tańczące osoby w świetle jak to na sali bywa-bez szans
    Musisz jeszcze długo się uczyć i bardzo dużo cwiczyć jeśli E-1 nie potrafi robić zdjęć na sali tanecznej w słabym oświetleniu. Do tego nie musi być lustrzanka i zrobi piękne zdjęcia. Myślę że wielu bywalców tego forum jest tylko teoretykami nie umiejącymi trzymać aparatu w rękach. Wielu niezna możliwości własnego aparatu, a już krzyczy kiedy będzie następca E-1. Tymczasem profosi robią zdjęcia zamierzchłymi i zmurszałymi aparatami. Czasem mnie ponosi jak czytam różne brednie, ale taka jest moja natura i mam gdzieś krzyki tych którzy nie powinni chwytać do ręki aparatu. No teraz jestem spokojniejszy...
    Pozdrawiam i przepraszam.
    Forum to nie miejsce na wyładowywanie swoich niczym nieuzasadnionych, typowych dla pokolenia zbuntowanej młodzieży emocji.Po przeczytaniu Twojej dość mocno zaakcentowanej wypowiedzi myślę, iż wzmianki o samokształceniu/niekoniecznie fotograficznym/ powinieneś jednak skierować w swoją stronę.Nie osądzaj też ludzi oraz ich umiejętności niczego o nich nie wiedząc...I proszę żebyś nie ustosunkowywal sie do mojej wypowiedzi.Pozdrawiam i dziękuję.Andrzej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    anwas:

jeśli masz inne zdanie, to trzymaj się go. ja mogę tylko powtórzyć, że jak dla mnie AF w E-1 jest zayebisty i niczego więcej mi nie trzeba. analoga nie zamierzam ponownie "smakować", bo te czasy już (dla mnie) minęły - nie mam czasu ani ochoty biegać po labach, nie lubię też zbędnej loterii (brak podglądu efektów wielogodzinnej pracy).

nikt nie mówi że OLKI są świetne do pstrykania sportu, ale nie przesadzajmy z tym AF, bo przychodzi na myśl przysłowie o baletnicy...

robin102
    Gość
    Okazjonalnie przypinałem bo swych body (e300 i E-1) lepsze obiektywy. Z 14-54 ostrzyły naprawdę szybko (las ,cienie , półcienie) w porównaniu do 14-45 , ale gdy testowałem 350 D to mi kopara opadła , jest superszybki , anaologowa 300EOS którą miałem z kitowym szkłem też wydaje się tak szybka jak E-1 z 14-54.

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    anwas:

jeśli masz inne zdanie, to trzymaj się go. ja mogę tylko powtórzyć, że jak dla mnie AF w E-1 jest zayebisty i niczego więcej mi nie trzeba. analoga nie zamierzam ponownie "smakować", bo te czasy już (dla mnie) minęły - nie mam czasu ani ochoty biegać po labach, nie lubię też zbędnej loterii (brak podglądu efektów wielogodzinnej pracy).

nikt nie mówi że OLKI są świetne do pstrykania sportu, ale nie przesadzajmy z tym AF, bo przychodzi na myśl przysłowie o baletnicy...
    Kaarool ja nie neguję E1-ynki.Miałem, wiem na co ten aparat stać.Jest to bardzo dobry aparat nie tylko pod względem AF.Ja natomiast nie uważam siebie za żadnego omnibusa.Odniosłem sie do tego co napisałeś i powtórzę jeszcze raz:w słabym oswietleniu amatorski F80 z SWM miażdzy E1 pewnością działania co nie znaczy że dzialanie AF w E1 jest do niczego.Ba-F80 działa prawie w zupełnej ciemności podczas gdy E1 nawet nie chce się odezwać ino mruga lampką i jezdzi od lewej do prawej. Identycznie ma się sytuacja z trybem śledzenia obiektu.Wiesz, takie funkcje jeżeli dobrze działają bardzo sie przydają nawet amatorom takim jak ja.I jeszcze jedno: w dobrym oświetleniu AF E1-ynki jest genialny.Piszę to co ma miejsce, nie majac na celu wywoływanie kłótni.A co do analoga- jak się znajdzie dobry lab to nie ma miejsca na loterię.Loterią nazwałbym raczej strzelanie cyfrowych serii i wybieranie.

PS:zobacz wypowiedz Robina 102 i pomyśl co może np taki: D200 z SWM.Ja próbowałem

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Nie moze byc inaczej z praca AF w systemie 4/3, jak jest.
    Przez obiektyw wpada pewna ilosc swiatla. Lustro odbija je a system dzieli- czesc na pryzmat i do wizjera, czesc na czujniki AF, czesc na czujniki pomiaru ekspozycji. Cos musi takze zarejestrowac obraz na matrycy. Male lusterko systemu 4/3 odbije znacznie mniej swiatla niz w analogu. Gdy jest jasno to wystarcza, ale gdy ciemnawo robi sie kicha. Zauwazyliscie w instrukcji, ze system pomiaru ekspozycji w E1 miesci sie w wartosciach 2-20 EV. Ta pierwsza nie jest imponujaca. Sredni sprzet analogowy zaczyna od 0EV. Lepsze od -1EV a E1 to ten lepszy? No nie.
    Rekompensowane to jest mozliwoscia konstruowania dobrej optyki w nizszych cenach- lzejszej. Choc nie bardzo to widze w segmencie najdrozszej optyki w 4/3.
    Nie ma cudow moi panowie. Brak swiatla mozna bedzie ominac dopiero, gdy wynalezie sie nowe czulsze materialy, ktore przy mniejszej ilosci swiatla zapewnia takie same dzialanie jak te wczesniejsze.
    E1 pracujac w gorszym swietle kisi zdjecia i sie przycina. Mozna sie ratowac na kilka sposobow, co czynie. Jednak EOS 3/5 a nawet stara 600 radzily sobie w takich warunkach znacznie ale to znacznie lepiej.
    czesc.Ch.

robin102
    Gość
    Bardzo mnie ciekawi jak z tą szybkoscią ostrzenia AF w przypadku modelu E330 czy coś poszło na plus , o E-1 to już nie powinniśmy się rozwodzić bo to "dziadek choć żwawy"
    Może Radek się wypowie bo tych apartow pare sztuk włacznie z E330 , ktoś jeszcze ma ten wynalazek ??